24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Goodyear Eagle: Τα ελαστικά των 500.000 χιλιομέτρων

Από το μέλλον των τεσσάρων τροχών δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα βιώσιμα ελαστικά, με τις Goodyear και Citroen να παρουσιάζουν το Eagle GO που μπορεί να αντέξει για… μία ζωή.

Το πρωτότυπο ελαστικό Goodyear Eagle Go δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τις προσπάθειες των εταιρειών του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας για βιωσιμότητα σε κάθε τι που αφορά τον κόσμο των τεσσάρων τροχών.

Το ελαστικό Eagle Go concept εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Citroen και αποτελεί το 3ο concept ελαστικό που εξελίσσουν από κοινού οι δύο κατασκευαστές. Η Goodyear το αποκάλυψε μάλιστα στο ντεμπούτο του φουτουριστικού concept Citroen Oli θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει τα σχέδιά της για το μέλλον των ελαστικών της.


Το ελαστικό Eagle Go βάζει σε πρώτο πλάνο τη βιωσιμότητα, την ανακύκλωση και την άνεση και είναι κατασκευασμένο από υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά το τέλος της ζωής τους.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία το concept ελαστικό έχει κύκλο ζωής έως και τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με ένα συμβατικό ελαστικό του σήμερα.

Το Eagle Go μπορεί να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα ρεκόρ χιλιομετρικής απόδοσης για επιβατικό αυτοκίνητο καθώς το πέλμα του, εκείνο το μέρος δηλαδή που έρχεται σε επαφή με την άσφαλτο και φθείρεται, μπορεί να αντικατασταθεί από καινούργιο όταν φτάσει στο τέλος της ζωής του.

Το πέλμα είναι μάλιστα κατασκευασμένο εξολοκλήρου από βιώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά και αποτελείται από έλαια από ηλιοτρόπια και ρητίνες από πεύκα («έρχονται» για να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα έλαια που βασίζονται στο πετρέλαιο), φυσικό καουτσούκ (προς αντικατάσταση του συνθετικού καουτσούκ που έχει επίσης ως βάση το πετρέλαιο) και οργανικό πυρίτιο που προέρχεται από φλοιό ρυζιού.

Ο σκελετός και το υπόλοιπο ελαστικό, εκτός από το πέλμα που αντικαθίσταται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, εφόσον δεν έχουν υποστεί κάποια ζημιά, ενώ στόχος των Αμερικανών είναι να φτάσουν τη διάρκεια ζωής του έως και τα 500.000 χιλιόμετρα.

Ο αισθητήρας στο εσωτερικό του ελαστικού της Goodyear που μετρά διάφορές παραμέτρους σχετικές με τη διάρκεια ζωής τουΟ αισθητήρας στο εσωτερικό του ελαστικού της Goodyear που μετρά διάφορές παραμέτρους σχετικές με τη διάρκεια ζωής του

Το Eagle GO concept χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία Sightline της αμερικάνικης εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει έναν αισθητήρα που παρακολουθεί διαρκώς πολλές παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την «υγεία» του ελαστικού και κατά συνέπεια τη διάρκεια ζωής του, όπως είναι για παράδειγμα η πίεσή του.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο πότε θα δούμε την έκδοση παραγωγής του ελαστικού της Goodyear και φυσικά το πότε αυτή θα είναι εμπορικά διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο