16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η Ρωσία κατηγορεί ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βρετανία για κυβερνοεπιθέσεις.

Την ώρα που η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα για  σε ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς στόχους η Ρωσία περνά στην αντεπίθεση: με συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Όλεγκ Σιρομολότοφ, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ, σε ασκήσεις που διεξάγει στο Ηνωμένοον Βασίλειο, προχωρεί σε προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων σε κρατικούς θεσμούς στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και την ενεργειακή υποδομή της Μόσχας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει συστηματικά τη Ρωσία με τις επιθετικές του ικανότητες στη σφαίρα πληροφοριών. Πραγματοποιούνται ασκήσεις σε τακτική βάση, μεταξύ άλλων υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, για τη μοντελοποίηση επιθέσεων με χρήση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών σε εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας της ρωσικής υποδομής πληροφοριών», τόνισε.

 

Σχολιάζοντας τις αναφορές των Times σχετικά με τις εθνικές δυνάμεις κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου που στρατολογούν σκόπιμα ειδικούς πληροφορικής που μιλούν ρωσικά, ο Σιρομολότοφ σημείωσε ότι δεν υπάρχει «τίποτα εκπληκτικό» σε αυτές τις προσπάθειες.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι το Λονδίνο προωθεί μεθοδικά τη ρωσοφοβία στο Διαδίκτυο προκειμένου να αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας στη σφαίρα της δυτικής πληροφόρησης.

Και κατηγόρησε το Λονδίνο ότι ενθαρρύνει έντονα την αντι-ρωσική δραστηριότητα των Ουκρανών χάκερ.

«Υπήρξαν πρόσφατα αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για κυβερνοεπίθεση στην ταχυδρομική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Χωρίς να περιμένουν τα ευρήματα της έρευνας, βρετανοί δημοσιογράφοι τη συνέδεσαν με τη Ρωσία. Λίγες ημέρες αργότερα, το Λονδίνο και το Κίεβο είχαν συνομιλίες για τον κυβερνοχώρο. Στη συνέχεια, η Ουκρανία έκανε μια δήλωση σχετικά με τα σχέδιά της να επιτεθούν στη Ρωσική Ταχυδρομεία», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Οι ΗΠΑ καίνε τις γέφυρες
Ο Σιρομολότοφ κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι «έκαψε τις γέφυρες» για τη συνέχιση του διαλόγου για την παγκόσμια κυβερνοασφάλεια με τη Μόσχα.

«Δεν βλέπουμε καμία προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου για την παγκόσμια κυβερνοασφάλεια με την Ουάσιγκτον σε αυτό το σημείο. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν ήταν επιλογή μας, ήταν οι Αμερικανοί που έκαψαν τις γέφυρες. Δεν θα τρέξουμε πίσω από κανέναν. Δεν μας ενδιαφέρει ο διάλογος για χάρη του διαλόγου. Όταν οι ξένοι απαλλαγούν από τον ρωσοφοβικό τους παροξυσμό και αποκτήσουν διάθεση για μια εποικοδομητική συζήτηση, τότε μάλλον θα σκεφτούμε την επανέναρξη των επαφών», επεσήμανε.

Ο Σιρομόλοτοφ τόνισε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις επαφές για το θέμα μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κρεμλίνου, επικαλούμενοι την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία ήταν πάντα και θα παραμείνει ανοιχτή στον επαγγελματικό διάλογο για την παγκόσμια κυβερνοασφάλεια με όλες τις χώρες, «τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε πολυμερείς πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων, πρώτα και κύρια, των Ηνωμένων Εθνών».

Η ετοιμότητα της Ρωσίας
Ο κ. Σιρομολότοφ υποστήριξε επίσης ότι ηΡωσία ήταν πάντα έτοιμη για μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και συνεχίζει να ενισχύει την ασφάλεια του τομέα των πληροφοριών της.

«Η αποτελεσματικότητα της κακόβουλης δραστηριότητας που διεξάγεται από το ουκρανικό έδαφος εναντίον της Ρωσίας σαφώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δυτικών επιμελητών. Ήμασταν έτοιμοι για μαζικές επιθέσεις», είπε. Ο διπλωμάτης τόνισε ότι οι ρωσικές αρχές «δίνουν μεγάλη προσοχή στην ενίσχυση της ασφάλειας των πληροφοριών».

«Λαμβάνεται ένα σύνολο κατάλληλων διοικητικών και τεχνικών μέτρων σε κρατικό επίπεδο. Τα συστήματα προστασίας βελτιώνονται συνεχώς», τόνισε και υπενθύμισε ότι μόλις τις προάλλες έγινε γνωστό ότι το Κίεβο είχε ενταχθεί στο κέντρο κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ στο Ταλίν.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο