15.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024

Κυριαρχούν στα benchmarks οι 13ης γενιάς Core mobile CPUs της Intel, «Raptor Lake»

Ένας από τους νεότερους επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές της Intel, ο Core i9-13980HX κυκλοφόρησε πρόσφατα ως βασικό στοιχείο του εξοπλισμού πολλών φορητών υπολογιστών gaming και ήδη έχει κατακτήσει την κορυφή του γνωστού benchmark για φορητές συσκευές PassMark.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο, η ιστοσελίδα VideoCardz, ο Core i9-13980HX βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του PassMark με 54.483 βαθμούς ενώ ο Core i9-13900HX έχει βαθμολογία 51.739. Οι δύο επεξεργαστές Raptor Lake-HX, οι οποίοι διαθέτουν 24 πυρήνες και TDP 55 W έχουν ξεπεράσει σε επιδόσεις τον 12-core επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Zen 4 της AMD, Ryzen 9 7845HX, ο οποίος πλέον βρίσκεται στη τρίτη θέση της κατάταξης. Πλέον, η Intel βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, όσον αφορά την απόδοση στους φορητούς υπολογιστές.

PassMark-Mobile-CPU-CHart.png

Από τις μετρήσεις, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Raptor Lake-HX είναι από 9% έως 14% ταχύτερος του Ryzen 9 7845HX στην single-thread ρουτίνα του γνωστού benchmark και τουλάχιστον 11% ταχύτερος στην multi-thread ρουτίνα του. Ενδεχομένως ωστόσο αυτή η νίκη της Intel να είναι προσωρινή, καθώς η AMD σχεδιάζει να αντεπιτεθεί με τον 16πύρηνο επεξεργαστή Ryzen 9 7945HX, όπως η ίδια αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε στη φετινή έκθεση CES. Αν δεν περάσει μπροστά, τουλάχιστον θα έχει καταφέρει να κλείσει σημαντικά τη ψαλίδα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Intel Core i9-13980HX διαθέτει μόνο 8 πυρήνες Performance και 16 πυρήνες Efficiency. Όπως είναι γνωστό, η AMD δεν αξιοποιεί κάποια αρχιτεκτονική τύπου big.LITTLE (την οποία εισήγαγε η ARM για πρώτη φορά σε φορητές συσκευές), δηλαδή έναν συνδυασμό πυρήνων υψηλής απόδοσης και πυρήνων υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας/χαμηλής κατανάλωσης. Επομένως, περιμένουμε 16 πυρήνες και 32 threads από τον Ryzen 9 7945HΧ που θα τρέχουν με «full throttle».

Αν και αξιόπιστο, το PassMark είναι μόνο ένα benchmark από τα εκατοντάδες που υπάρχουν διαθέσιμα. Σύντομα θα δούμε περισσότερες δοκιμές να πραγματοποιούνται -π.χ. χρησιμοποιώντας benchmarks όπως τα Geekbench, CPU-Z Validator κ.ά.- για να σχηματίσουμε μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα για τους νέους επεξεργαστές των Intel και AMD.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο