16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ιός χτύπησε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης – Διέρρευσαν προσωπικά στοιχεία των χρηστών

Ενθουσιασμό έχουν προκαλέσει τους τελευταίους μήνες τα χαρακτηριστικά του ChatGPΤ-4 το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο και αρκετά εξελιγμένο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση – Ωστόσο δεν άρχισε να φανούν τα προβλήματα – Ιός χτύπησε το σύστημα και διέρρευσαν στοιχεία χρηστών.

ChatGPT: Ιός χτύπησε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης - Διέρρευσαν προσωπικά στοιχεία των χρηστών

Το OpenAI αποκάλυψε την Παρασκευή ένα σφάλμα που εξέθεσε τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας ορισμένων χρηστών του ChatGPT σε άλλους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Το σφάλμα – σύμφωνα με την Daily Mail – εντοπίστηκε τη Δευτέρα, όταν ένα «μικρό ποσοστό» χρηστών μπορούσαν να δουν τίτλους συνομιλιών που δεν ήταν δικοί τους.

Το OpenAI ανέφερε την Παρασκευή: «Ήταν δυνατό για ορισμένους χρήστες να δουν το όνομα και το επίθετο ενός άλλου ενεργού χρήστη, τη διεύθυνση email, τη διεύθυνση πληρωμής, τα τέσσερα τελευταία ψηφία (μόνο) ενός αριθμού πιστωτικής κάρτας και την ημερομηνία λήξης της πιστωτικής κάρτας».

OpenAI
@OpenAI
·
Follow
We took ChatGPT offline Monday to fix a bug in an open source library that allowed some users to see titles from other users’ chat history. Our investigation has also found that 1.2% of ChatGPT Plus users might have had personal data revealed to another user. 1/2
6:05 PM · Mar 24, 2023

Η ανακοίνωση έκανε λόγο ότι τα παραπάνω αφορούσαν το 1,2% των συνδρομητών της υπηρεσίας του ChatGPT Plus.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι πληρώνουν για την υπηρεσία.

Τι είναι πραγματικά το ChatGPT
Το «Chat», δηλαδή η συζήτηση και το «Generative Pre-trained Transformer» ή αλλιώς ο Παραγωγικός Προ-εκπαιδευμένος Μεταλλάκτης από όπου προκύπτει το GPT, συνθέτουν το όνομα αυτής της υπέρ-εφαρμογής. Η οποία μάλιστα είναι δωρεάν για όλους από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε, στις 30 Νοεμβρίου του 2022. «Μητέρα» της η αμερικανική εταιρεία OpenAI της οποίας ιδρυτής μεταξύ άλλων υπήρξε ο Έλον Μασκ, έχοντας τώρα θέση χορηγού.

Με πιο απλά λόγια το ChatGPT βρίσκεται στον ιστότοπο της OpenAI όπου o χρήστης εισέρχεται φτιάχνοντας πρώτα τον προσωπικό λογαριασμό του. Εκεί μπορεί να ξεκινήσει μια ηλεκτρονική συνομιλία με μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης, σαν chatbot, που έχει πρόσβαση σε ένα ασύλληπτα μεγάλο όγκο πληροφοριών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πέρα από τις κλασικές ερωτοαπαντήσεις, το ChatGPT είναι ικανό να διορθώνει τα λάθη σε έναν κώδικα που έχει γραφτεί με βάση μια οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού, να συντάσσει από απλές επιστολές μέχρι και πανεπιστημιακές εργασίες, ακόμα και να γράφει στίχους για τραγούδια και όλα αυτά σε χρόνο απίστευτα γρήγορο.

Παράλληλα, το κείμενο είναι τόσο φυσικά γραμμένο που μοιάζει σαν να το έχει επεξεργαστεί κάποιος άνθρωπος. Για παράδειγμα ας πούμε ότι ζητάμε από την εφαρμογή να μας περιγράψει εν συντομία τη σχέση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια περίπλοκη σχέση που έχει διαμορφωθεί από μια μακρά ιστορία πολιτικών, πολιτιστικών και στρατιωτικών αλληλεπιδράσεων. Οι δύο χώρες μοιράζονται μακρά σύνορα και η σχέση τους έχει σημαδευτεί από περιόδους συνεργασίας και συγκρούσεων.

Στη σύγχρονη ιστορία, οι δύο χώρες είχαν διαφωνίες για θέματα όπως το καθεστώς της Κύπρου, τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.

Από την άλλη, Ελλάδα και Τουρκία έχουν επίσης συνεργαστεί σε διάφορα θέματα όπως η μετανάστευση, το εμπόριο και ο τουρισμός. Οι χώρες αποτελούν επίσης μέλη διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το 2016, οι δύο χώρες υπέγραψαν κοινή δήλωση για τη βελτίωση των σχέσεων και υπήρξαν συνομιλίες με στόχο την επίλυση διαφορών. Ωστόσο, οι διαφωνίες συνεχίζουν να προκύπτουν και η σχέση παραμένει πολύπλοκη και δυναμική.

Συνολικά, η σχέση Ελλάδας-Τουρκίας έχει πολλές πλευρές και έχει διαμορφωθεί από ποικίλους ιστορικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ενώ υπήρξαν περίοδοι συνεργασίας, η σχέση σημαδεύτηκε επίσης από διαμάχες και εντάσεις».

Είναι αξιοσημείωτο ότι το παραπάνω κείμενο συντάχθηκε μόλις σε μερικά δευτερόλεπτα και παρά την απλοϊκή γραφή του είναι δυσδιάκριτο αν το έγραψε μηχανή ή άνθρωπος. Αναλόγως τις ανάγκες του, ο χρήστης μπορεί να ζητήσει από το ChatGPT, να γράφει σε πιο επίσημο ύφος και να είναι πιο αναλυτικές οι προτάσεις του.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο