17.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πώς να αυξήσεις την ταχύτητα του ίντερνετ (χωρίς να αλλάξεις πάροχο)

Η παροχή ίντερνετ είναι ένα πεδίο που βρίθει από μύθους και ανακρίβειες στην ελληνική αγορά: σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου έτους από την πλατφόρμα Υπερίων –ένα σύστημα καταμέτρησης της ποιότητας των ευρυζωνικών δικτύων–, σημειώνεται απόκλιση της τάξης έως και 60% μεταξύ της ονομαστικής τιμής που υπόσχονται οι πάροχοι και της πραγματικής που αποφέρουν τα δίκτυά τους.

Την ίδια στιγμή, η αλλαγή της καθημερινότητας απ’ την πανδημία κι ύστερα, με το μοντέλο της τηλεργασίας να παραμένει τμηματικά σε ισχύ και τη στροφή στις streaming πλατφόρμες να δείχνει πλέον κυρίαρχη, λογικό είναι να χρειάζεσαι σταθερότητα και αξιοπιστία στις ταχύτητες του ίντερνετ, χωρίς τον κίνδυνο να εμφανιστεί ένα spike την πιο λάθος στιγμή, αμαυρώνοντας την επαγγελματική σου εικόνα.

Η πρώτη σκέψη είναι να αλλάξεις πάροχο ή να μετατρέψεις τη σύνδεση σε οπτικές ίνες, σωστά; Ωστόσο, κάθε τεχνικός δικτύων θα συμβούλευε προτού πάρεις αυτή την απόφαση, να ακολουθήσεις την παρακάτω σειρά από βήματα για να αυξήσεις την ταχύτητα στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Εάν και τότε δε δεις καμία διαφορά, μάλλον πρέπει να σηκώσεις το επόμενο τηλέφωνο από άγνωστο νούμερο που μαρτυρά προσφορά για ίντερνετ.

 

Κάνε ένα speed test
Πρώτα χρειάζεται μια σωστή διάγνωση: για να καταλάβεις εάν το πρόβλημα στη σύνδεση είναι παροδικό ή πράγματι ευθύνεται ο πάροχος, πρέπει να κάνεις ένα speed test. Γι’ αυτό τον σκοπό υπάρχουν διάφορες online υπηρεσίες (πχ το SpeedTest), μέσω των οποίων εμφανίζεται στην οθόνη το τρέχον ping (δηλαδή η μέτρηση της καθυστέρησης), η ταχύτητα ανεβάσματος όπως και κατεβάσματος.

Άλλαξε θέση στο ρούτερ
Σε περίπτωση που μιλάμε για ασύρματο ίντερνετ, το κριτήριο για την τοποθεσία του ρούτερ δεν είναι το πού βολεύει τη διακόσμηση αλλά το πού εξυπηρετεί πιο αποδοτικά τις συσκευές μέσα στο σπίτι: οι τοίχοι, ακόμη και μεγάλες ντουλάπες που παρεμβάλλονται, ρίχνουν αισθητά την ποιότητα του σήματος.

Καλύτερα ένα κεντρικό σημείο, λοιπόν, εκτός εάν χρησιμοποιήσεις wifi boosters (βλ. παρακάτω).

Βάλε το καλώδιο
Για να χρησιμοποιήσουμε μια αναλογία, το καλώδιο Ethernet για το Wi-Fi είναι ό,τι η σταθερή γραμμή για την τηλεφωνία: ένας λιγότερο βολικός αλλά πιο αποδοτικός και σταθερός τρόπος μετάδοσης του σήματος. Στο ίντερνετ, η διαφορά γίνεται πιο αισθητή όταν πάνω από μία συσκευές χρησιμοποιούν την ίδια γραμμή.

Το προβάδισμα του Ethernet οφείλεται στο γεγονός ότι επιτρέπει στη συσκευή να δέχεται και να στέλνει δεδομένα ταυτόχρονα.

Κάνε reset στο ρούτερ και άλλαξε DNS
Την πιο συνήθη συμβουλή τεχνικού τη γνωρίζουμε όλοι: κάνε ένα restart. Άμα αυτό δεν αλλάξει αισθητά την κατάσταση, το επόμενο βήμα είναι το reset του ρούτερ, με το οποίο επανέρχονται οι εργοστασιακές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και οι ρυθμίσεις DNS – το πρωτόκολλο που μεταφράζει τις διευθύνσεις IP σε διευθύνσεις με λέξεις ανθρώπινης γλώσσας.

Είναι πολύ πιθανό να μη δίνονται από τον πάροχο οι ταχύτεροι και ασφαλέστεροι DNS, οπότε η αλλαγή πρέπει να γίνει χειροκίνητα μέσω των Windows.

Τοποθέτησε όχι Wifi Boosters, αλλά Mesh WiFi
Σε γενικές γραμμές, η ιδέα είναι η εξής: ένας wifi booster αποτελεί το εργαλείο για να αυξήσεις την εμβέλεια του δικτύου, τοποθετώντας τον μεταξύ του ρούτερ και μιας συσκευής σε απομακρυσμένο σημείο – αλλά όχι την απόδοση. Δοκιμές ειδικών έχουν δείξει ότι ένα τέτοιο εξάρτημα παραμένει περιορισμένο από τα επίπεδα της σύνδεσης, ενώ επιφέρει στην ουρία «μια σημαντική πτώση στη συνολική ταχύτητα μέσα στα επεκτεταμένο δίκτυο», όπως έχει εξηγήσει η s Kannan Athreya, καθηγήτρια πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Σε σπίτια πολλών τετραγωνικών μέτρων, η πιο αποδοτική λύση είναι να μετατρέψεις το δίκτυο σε mesh, το οποίο με λίγα λόγια περιλαμβάνει πολλά ρούτερ ταυτόχρονα.

Άλλαξε κανάλι στο ρούτερ

Το Wi-Fi λειτουργεί σε διαφορετικές συχνότητες και δύο ξεχωριστές μπάντες. Στην περίπτωση που πολλές συσκευές είναι ασύρματα συνδεδεμένες στην ίδια συχνότητα (ακόμη κι ανήκουν σε άλλους παρόχους), τότε η απόδοση πέφτει. Επειδή κάθε συσκευή ρούτερ είναι διαφορετική, βρες τις οδηγίες για την αλλαγή συχνότητας, επιλέγοντας τις 1, 6 και 11 που θεωρούνται οι πιο σπάνιες.

Κάνε ένα τσεκ για ιούς
Ίσως το βραδυκίνητο ίντερνετ δεν είναι το πρόβλημα αλλά το σύμπτωμα του προβλήματος: είναι γνωστό ότι ιοί τύπου malware επιφέρουν καθυστερήσεις στο ίντερνετ, οπότε ένα γρήγορο τσεκ δεν κάνει κακό – έστω για να αποκλίσεις την πιθανότητα.

Άλλαξε τελείως ρούτερ
Εάν έχεις φτάσει ως το τέλος αυτού του οδηγού και πάλι παραμένει ένα άλυτο μυστήριο η αργή ταχύτητα του ίντερνετ στον υπολογιστή σου, τότε ρίξε ακόμη μια ματιά (ίσως η τελευταία) στο ρούτερ του σπιτιού σου: εάν η συσκευή είναι πάνω από πενταετίας, κάνε ένα search στο Google σχετικά με την απόδοση αλλά και την τεχνολογία του μοντέλου. Η πιο πρόσφατη έκδοση είναι το Wi-Fi 6, γνωστό και ως 802.11ax.

ΠΗΓΗ

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο