18.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Donald Trump – Επιβεβαίωσε στους G20, ότι οι Αμερικάνικες εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Huawei! Δείτε λεπτό-λεπτό όλα τα γεγονότα!

Αυτή ήταν μία κίνηση που πολλοί την είχαμε δει ότι θα ερχόταν και τελικά επιβεβαιώθηκε σήμερα στην συνάντηση των G20 που έγινε στην Ιαπωνία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, βάση και τον ξένο τύπο είχε σειρά συναντήσεων σήμερα με πολύ κόσμο. Ανάμεσα σε όλο αυτό τον κόσμο ήταν και με την Κινέζικη αντιπροσωπεία.

Από το πρωί όπως είπαμε ξεκίνησε τις συναντήσεις ο πρόεδρος Trump. Έτσι αρχικώς συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping.
Ο κ. Trump δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν “καλύτερο από το αναμενόμενο”, ενώ η κινεζική πλευρά επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να μην επιβάλλουν πρόσθετα τέλη στα προϊόντα της.

Ο Κινέζος επίσημος του CCTV δήλωσε ότι ο Donald Trump και ο Xi Jinping συμφώνησαν σε μια εκεχειρία στον πόλεμο εμπορίου, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν θα εφαρμόσουν φόρους μέχρι 25% από τα κινεζικά 300 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – σχεδόν όλα τα κινεζικά προϊόντα που δεν υπόκεινται τώρα σε δασμούς – ενώ θα συνεχιστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της εμπορικής σύγκρουσης. Αυτό επιβεβαιώνει την αποκλειστική ιστορία από το South China Morning Post και το POLITICO που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Στις 10:43 ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping και ο Αμερικανός ομόλογός του, Donald Trump, ολοκλήρωσαν τη διάσκεψη κορυφής στη G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, με τον Αμερικανό ηγέτη όπως είπαμε να λέει νωρίτερα, ότι το αποτέλεσμα ήταν “καλύτερο από το αναμενόμενο” και ότι η Κίνα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μην επιβάλουν τυχόν περαιτέρω φόρους για τα εμπορεύματά της. Η συνάντηση έγινε κλειστών θυρών και διήρκεσε 80 λεπτά, 10 λεπτά λιγότερο από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Όταν ρωτήθηκε για τις συνομιλίες, ο Trump είπε ότι ήταν μια “πολύ, πολύ καλή συνάντηση, καλύτερη από την αναμενόμενη”. “Βρισκόμαστε πίσω στην πορεία”, είπε, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες. Οι δύο πλευρές αναμένεται να υποβάλουν πιο λεπτομερείς δηλώσεις αργότερα.

Στις 11πμ ώρα Ελλάδος, η Κίνα διεξήγαγε συνέντευξη Τύπου. Η κινεζική αντιπροσωπεία διοργάνωσε επίσης συνέντευξη τύπου καθώς ο Donald Trump απευθύνεται στον Τύπο εκείνη την ώρα. Ο Wang Xiaolong, ειδικός απεσταλμένος των υποθέσεων των G20 του Υπουργείου Εξωτερικών και Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πίεση προς τα κάτω εξαιτίας της μονομερούς προσέγγισης που πλήττει το εμπορικό σύστημα. Ο Wang λέει ότι η σύνοδος των G20 έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα για την πολυμέρεια. Η σύνοδος κορυφής των G20 έστειλε ένα θετικό μήνυμα για τη διατήρηση της σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας.

Την ίδια ώρα ο Trump επιβεβαίωνε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εφαρμόσουν νέα φορολογία στις κινεζικές εισαγωγές “τουλάχιστον προς το παρόν” ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου.

Την ίδια ώρα ο Trump επιβεβαιώνει στη συνάντηση τύπου, ότι η Κίνα πρόκειται να αγοράσει ένα τεράστιο όγκο αγαθών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα μία τεράστια ποσότητα αγροτικών προϊόντων. Ανέφερε Λέει ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Κίνα κατάλογο προϊόντων που η Ουάσινγκτον θέλει να αγοράσει το Πεκίνο. “Η Κίνα θα αγοράσει σύντομα τεράστια ποσότητα”, ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Στη συνέχεια ο Donald Trump ανέφερε ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν στην Huawei. Η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει τοποθετηθεί σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να της πουλήσουν.

“Συζητήσαμε πολλά πράγματα. Συζητήσαμε για την Huawei. Ένα πράγμα που θα επιτρέψω, είναι ότι πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται που πωλούμε στην Huawei ένα τεράστιο αριθμό προϊόντων που πηγαίνουν σε διάφορα δικά τους προϊόντα”. “Και είπα ότι είναι εντάξει. Θα συνεχίσουμε να πουλάμε αυτά τα προϊόντα στην Huawei”. “Αυτές είναι αμερικανικές εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα, οπότε είναι πολύπλοκο … πολύ επιστημονικό, είμαστε η μόνη τεχνολογία και συμφώνησα να τους επιτρέψω να συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους στη Huawei”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, δεν συζήτησαν την υπόθεση που αφορά την επικεφαλή των οικονομικών της Huawei, Sabrina Meng. Η Meng παραμένει φυλακισμένη στον Καναδά και αναμένει ακρόαση αφού οι ΗΠΑ ζήτησαν να δικαστεί με τον ισχυρισμό ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Ο Trump ανέφερε ότι έχει μια “τεράστια” σχέση με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping. Ανέφερε τον Xi ως “έναν λαμπρό ηγέτη και έναν λαμπρό άνθρωπο” που είναι πιθανώς ένας από τους μεγαλύτερους Κινέζους ηγέτες “τα τελευταία 200 χρόνια”.

Ο Wang Xiaolong, ο ειδικός απεσταλμένος των υποθέσεων των G20, του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, ρωτήθηκε την ίδια ώρα σε άλλο χώρο, εάν γνωρίζει εάν οι ΗΠΑ έχουν άρει τον περιορισμό της στην Huawei. Ο Wang είπε ότι δεν συμμετέχει στη συνάντηση και δεν έχει πολλά να μοιραστεί. Ωστόσο, πρόσθεσε: “Θα το χαιρετίσουμε εάν μπορούν να κάνουν ό, τι έχουν πει. Η Huawei είναι μια ιδιωτική εταιρεία και η τεχνολογία της βρίσκεται σε πρωτοποριακή θέση”.

Αργότερα ο ίδιος ανέφερε ότι η συναίνεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ είναι ένα καλό πράγμα για τα δύο έθνη, ώστε να διευθετήσουν σωστά τη σχέση τους.

Ο Trump ανέφερε επίσης ότι θα έχει συνάντηση την Τρίτη, για να μιλήσει με την Huawei λόγο ότι είναι στον κατάλογο οντοτήτων του Commerce Deparatment, ο οποίος απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρείες να λάβουν προηγουμένως έγκριση πριν πωλήσουν εξαρτήματα στην κινεζική εταιρεία. Η Trump επισήμανε ότι έχει ήδη άρει τις κυρώσεις στην κινεζική εταιρία τεχνολογίας ZTE μετά την κλήση του κινέζικου προέδρου Xi Jinping και την πληρωμή του προστίμου ύψους 1.2 δις δολάρια, αφού ανασχημάτισε πρώτα και το διοικητικό της συμβούλιο. Ανέφερε επίσης ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να είναι «στρατηγικοί εταίροι» και όχι ανταγωνιστές. Ο Trump λέει ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στην Κίνα, αλλά η Κίνα δεν είναι ανοικτή στις ΗΠΑ.

Editor’s Pick: Τι βγαίνει απ’ όλα αυτά….ο Trump έκανε στροφή 180 μοίρες, αναφορικά με την Κίνα. Όσο για την Huawei, δεν περιμένουμε να μην συνεχίσει και εκεί την ίδια πορεία και να επιτρέψει στις Αμερικάνικες εταιρείες να πουλάνε πια τα προϊόντα τους στην Huawei. Εξάλλου όπως είπε, αμερικάνικες εταιρείες τα φτιάχνουν. Θ’ αγοράσουν και πάρα πολλά προϊόντα, αγροτικά προϊόντα οι Κινέζοι, έμαθε ότι οι εταιρείες στις ΗΠΑ θα είχαν πολύ μεγάλες απώλειες χρημάτων εάν έφευγε τελείως η Huawei από την αγορά τους….δεν θέλει πολύ νομίζω για να τα συνδυάσετε όλα αυτά. Πάντως είναι ευχάριστο το όλο γεγονός καθότι ένας πραγματικός εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα έχει πάρα πολλά θύματα και παράπλευρες απώλειες. Εν αναμονής τώρα και της συνάντησης της τρίτης να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι η Huawei επιστρέφει στο παιχνίδι. Εδώ θα είμαστε να σας ενημερώνουμε.

[signoff]

 

Πηγή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο