18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Aπάτες “Χιονοστιβάδα” με τον ΦΠΑ! (πίνακας)

Αυξάνονται με ρυθμό χιονοστιβάδας οι απάτες στον τομέα του ΦΠΑ, αναγκάζοντας την ΑΑΔΕ να αυξήσει τους «ειδικούς» ελέγχους σε υποθέσεις μεγάλης φορολογικής απάτης, που διαπράττονται με εξειδικευμένες μεθόδους.

Οι έρευνες της ΑΑΔΕ εστιάζονται στους «εξαφανισμένους εμπόρους», που αποτελούν μια από τις πιο σύγχρονες μορφές φοροδιαφυγής και εφόσον δεν αποκαλυφθούν αποδίδουν τεράστια οφέλη στους εμπλεκόμενους.

Η ΑΑΔΕ τον τελευταίο χρόνο που λόγω της πανδημίας έχουν περιοριστεί οι επιτόπιοι έλεγχοι, εστιάζει στους ειδικούς ελέγχους και τις έρευνες μεγάλων υποθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ, η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), μέχρι και τον Μάρτιο είχε ανοιχτές 2.302 υποθέσεις τις οποίες διερευνά εξονυχιστικά, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ολοκλήρωσε 567 ειδικούς ελέγχους.

Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε 72 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ είναι σε εξέλιξη ακόμη 63 έρευνες.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των ερευνών τρέχει με υψηλότερους ρυθμούς από πέρυσι, όταν σε ολόκληρο το έτος είχαν ολοκληρωθεί 207 έλεγχοι ενώ φέτος σε μόλις ένα τρίμηνο ολοκληρώθηκαν ήδη 72.

Με βάση τα ευρήματα των ερευνών της ΥΕΔΔΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην απενεργοποίηση 61 ΑΦΜ (16 τον Ιανουάριο και 21 τον Φεβρουάριο και 24 τον Μάρτιο), φυσικών προσώπων και εταιρειών, ως «εξαφανισμένων εμπόρων». Τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από τις συγκεκριμένες υποθέσεις ανήλθαν σε 11,48 εκατ. ευρώ.

Η πλέον συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.

Παράδειγματα
Οι εμπλεκόμενες στο κύκλωμα εταιρείες διακινούν μεταξύ τους μια παρτίδα εμπορευμάτων, που εισήχθησαν από τρίτη χώρα, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με το αντίτιμο, ώστε να φαίνεται αληθοφανής η συναλλαγή, αλλά ποτέ δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, γιατί κάποια στιγμή ο «έμπορος» που πρέπει να αποδώσει τον ΦΠΑ «εξαφανίζεται».

Επίσης, προϊόντα από τρίτη χώρα εισάγονται στην Ελλάδα για λογαριασμό της Χ εταιρείας η οποία δηλώνει ότι τα προϊόντα προορίζονται για εξαγωγή στην εταιρεία Ψ με έδρα άλλη χώρα της ΕΕ και έτσι δεν καταβάλλεται ΦΠΑ.

Όμως τα προϊόντα δεν φτάνουν ποτέ στην άλλη χώρα, αλλά παραμένουν και διατίθενται στην εγχώρια αγορά, χωρίς να έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ.

Η διαδικασία απενεργοποίησης ΑΦΜ
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ διενεργείται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υπόθεση φοροδιαφυγής αλλά και προληπτικά, εάν από τον έλεγχο των αρχών προκύψει ότι:

Δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη
Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής ή
Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
Διαπιστωθεί πως έχουν ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.
Οι φορολογούμενοι που χάνουν το ΑΦΜ τους, μένουν «εκτός αγοράς», αφού δεν μπορούν:

να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.
να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.
να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία
να υποβάλουν οποιαδήποτε γνωστοποίηση σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ.
να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,
να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων
να πάρουν αντίγραφο των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), δήλωσης ΦΑΠ νομικών προσώπων και εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ και ΦΑΠ φυσικών προσώπων.
να λάβουν φορολογική ενημερότητα
να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (Α.Φ.Ε.Κ. Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα).
να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου)

apates

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο