SQUID token, το ‘scam project’
Το SQUID token έκανε το ντεμπούτο του την περασμένη εβδομάδα στο PancakeSwap και στο DODO. Το κρυπτονόμισμα, επί του Binance Smart Chain, βασίζεται στην επιτυχημένη εκπομπή του Netflix “Squid Game”. Μόλις το νόμισμα κατέγραψε το ιστορικό του υψηλό στα 2.856 δολάρια τη Δευτέρα (16:00 UTC), ο ιστότοπος και οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Μαζί με τα παραπάνω στοιχεία, εξαφανίστηκαν και κεφάλαια ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, αποκαλύπτοντας την απάτη.
Με την αξία του νομίσματος πλέον να έχει εκμηδενιστεί, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πρότζεκτ αποτελεί μία απάτη, γνωστή στον κόσμο των κρύπτο, ως ‘Rug Pull’. Για να κατανοήσετε το είδος αυτής της απάτης, φανταστείτε να στέκεστε σε ένα χαλί. Εάν κάποιος τραβήξει απότομα το χαλί (pulls the rug), θα σας παρασύρει και θα πέσετε στο πάτωμα. Έτσι ακριβώς οι δημιουργοί του token τράβηξαν τη Δευτέρα το χαλί, δηλαδή τα χρήματα, και μαζί με την τιμή του νομίσματος, ‘έπεσαν’ και οι επενδυτές. Οι δημιουργοί εγκατέλειψαν το πρότζεκτ, έχοντας κλέψει όλα τα χρήματα των επενδυτών.
Οι δηλώσεις των ‘προγραμματιστών’
Στο επίσημο Telegram γκρουπ, το οποίο επιτρέπει μόνο μονόδρομη επικοινωνία, οι προγραμματιστές δήλωσαν ότι ‘δεν ήθελαν πλέον να συνεχίσουν να τρέχουν το έργο, λόγω της ύπαρξης χάκερ’.
Συγκεκριμένα έγραψαν: «Κάποιος προσπαθεί να χακάρει το έργο μας αυτές τις μέρες. Όχι μόνο τον λογαριασμό μας στο Twitter @GoGoSquidGame, αλλά και το έξυπνο συμβόλαιό μας. Προσπαθούμε να το προστατεύσουμε, αλλά η τιμή εξακολουθεί να είναι μη φυσιολογική. Ο προγραμματιστής του νομίσματος του Squid Game, δεν θέλει να συνεχίσει να τρέχει το έργο, καθώς είμαστε σε κατάθλιψη από τους απατεώνες και έχουμε κατακλυστεί από το άγχος. Πρέπει να καταργήσουμε όλους τους περιορισμούς και τους κανόνες συναλλαγής του Squid Game. Το Squid Game θα μπει σε ένα νέο στάδιο κοινοτικής αυτονομίας. Συγγνώμη και πάλι για την όποια ταλαιπωρία σας προκλήθηκε».
Οι προφανείς ενδείξεις της απάτης
Το SQUID κυκλοφόρησε χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο φαινομενικά play-to-earn. Στα παιχνίδια αυτά οι συμμετέχοντες κερδίζουν περισσότερα κρυπτονομίσματα, παίρνοντας μέρος σε βιντεοπαιχνίδια. Οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να πληρώσουν ένα ποσό συμμετοχής – σε SQUID – για να κοπούν στον πρώτο γύρο, “Red Light, Green Light”, με τα παιχνίδια να γίνονται όλο και πιο ακριβά.
Το πρότζεκτ παρουσίαζε εμφανή προβλήματα εξαρχής. Ο ιστότοπος και το white paper (δηλαδή ένα αρχείο με τις βασικές ιδέες του πρότζεκτ) ήταν γεμάτα συντακτικά και ορθογραφικά λάθη – μια σκόπιμη τακτική από απατεώνες για να προσελκύσουν άτομα που είναι λιγότερο καχύποπτα. Χρησιμοποιούσε επίσης ψεύτικες εγκρίσεις από τον Elon Musk. Αλλά το πιο προφανές στοιχείο ήταν ότι οι επενδυτές μπορούσαν να αγοράσουν, αλλά όχι να πουλήσουν τα νομίσματά τους.
Ιστοσελίδες, όπως το Coinmarketcap, είχαν εκδώσει από νωρίς προειδοποιήσεις σχετικά με την ελλιπής (έως και μηδενική) αξιοπιστία του έργου.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Συμπεράσματα
Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων μοιάζει με ένα περιβάλλον άγριας δύσης. Προσφέρει πρωτοποριακές δυνατότητες, αλλά παράλληλα, όπου υπάρχει υπόσχεση για υψηλά και εύκολα κέρδη, υπάρχουν και κακόβουλοι απατεώνες.
Ο πιο ελεύθερος ρυθμιστικός μηχανισμός, αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, και αφήνει στα χέρια του επενδυτή την επιμέλεια για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, μέσα από την προσωπική του έρευνα.
Δυστυχώς αυτή η κατηγορία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει προσελκύσει αρκετούς εγκληματίες, οι οποίοι εμφανίζονται ως απατεώνες, χάκερ, εκδότες ransomware, εισβολείς και πολλά άλλα.
Το Rug Pull αποδεικνύει πως μία από τις κεντρικές ιδέες της σειράς ισχύει και για την επένδυση σε κρυπτονομίσματα: Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σωρό ανθρώπους να εξαφανίζονται, να προειδοποιηθείτε ότι πιθανότατα θα συμβεί σε εσάς και να ξαναεμφανιστείτε για άλλη μια βόλτα. Μερικοί άνθρωποι είναι αρκετά απελπισμένοι, ώστε να προσπαθήσουν να πλουτίσουν από σκιώδεις επενδυτικές στρατηγικές.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman