22.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προχωρά η αυτόματη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Το δεύτερο 15μερο του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet προκειμένου να υποδεχθεί τις δηλώσεις των εισοδημάτων του 2021. Μέχρι την έναρξη όμως η φορολογική διοίκηση “τρέχει” για να προλάβει την προσύμπληρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις με βάση τα στοιχεία που στέλνουν οι φορείς, ενώ φέτος, σε συνδυασμό με την προτροπή τη κυβέρνησης για απλοποίηση των δηλώσεων θα επιχειρήσει την προσυμπλήρωση του εισοδήματος των φορολογούμενων από την εκμίσθωση ακινήτων και δεύτερον την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ.

Από τα τέλη Μαρτίου φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022. Οσοι φορείς και λογιστήρια επιχειρήσεων δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα στοιχεία, θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου με ηλεκτρονικό τρόπο. Αλλαγές όμως έρχονται και στον αριθμό των δόσεων.

Προχωρά η αυτόματη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης όπως προαναφέρθηκε από τον Ιούλιου, προκειμένου να δοθούν ταμειακές ανάσες στους φορολογούμενους στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και να μπει φρένο στο κύμα των απλήρωτων φόρων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα καταγράφουν στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου τα ποσά που εισέπραξαν οι εκμισθωτές ακινήτων, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγών ή παρεμβάσεων, όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς ή τους συνταξιούχους, παρά μόνο μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ή της προσκόμισης των ανάλογων παραστατικών και εγγράφων.

Ηδη η ΑΑΔΕ από το περυσινό έτος έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων στο taxisnet. Και αυτό διότι πολλές μισθώσεις δεν εμφανιζονταν στο taxisnet είτε επειδή ήταν παλιές, είτε επειδή είχαν λήξει και δεν επικαιροποιήθηκαν έκτοτε.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, όταν συνάπτεται μια μισθωτική σχέση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να την καταχωρήσει στο taxisnet με αναλυτικά στοιχεία, το αργότερο το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που συνήφθη το μισθωτήριο συμβόλαιο. Μέχρι και το 2013 η σχετική διαδικασία γινόταν χειρόγραφα με θεώρηση του μισθωτηρίου σε εφορία. Από το 2014 γίνεται ηλεκτρονικά. Ωστόσο, δεν ήταν υποχρεωτική η ενημέρωση του taxisnet για την σιωπηρή επέκταση των μισθώσεων ή τον τερματισμό τους για οποιονδήποτε λόγο (έξωση, αποχώρηση ενοικιαστή κλπ)

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Το αποτέλεσμα είναι πολλές από τις μισθώσεις που ενώ είναι ενεργές δεν εμφανίζονταν στο taxisnet. Πλέον τα στοιχεία υπάρχουν και θα επιχειρηθεί να προστεθούν στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά και πανδημική κρίση και οι αποζημιώσεις σε όσους υπέστησαν κούρεμα. Έπρεπε λοιπόν να δηλώσουν τις ενεργές μισθώσεις υποβάλλοντας σχετική ηλεκτρονική δήλωση στο myproperty.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο