16.7 C
Athens
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024

Acwa Power: Ενδιαφέρον για την Ελλάδα από το project των $5 δισ.

Ποια είναι η σαουδαραβική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Ριάντ, που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα – Με ποιους συζητά και τι σχεδιάζει

«Είμαστε κατασκευαστής, επενδυτής και διαχειριστής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστασίων αφαλάτωσης νερού με 65 assets σε λειτουργία ή υπό προχωρημένη κατασκευή σε 12 χώρες. Απασχολούμε περίπου 3500 άτομα με το 60% εξ αυτών να ενισχύουν την τοπική απασχόληση. Το χαρτοφυλάκιο με, με μία επενδυτική αξία άνω των 67,6 δις. δολ., μπορεί να παράγει 43,4 GW ισχύος και να παράγει 6,4 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα αφαλατωμένου νερού». Η παρουσίαση της σαουδαραβικής Acwa Power που μεθοδεύει την είσοδο της στην ελληνική αγορά περιγράφει μία «ισχυρή περιφερειακή δύναμη» στην οποία έχει εξελιχθεί η εταιρεία που μετρά 20 χρόνια ζωής και μόλις 10 έξω απ’ τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας.

Και απ’ ότι φαίνεται αυτή η δύναμη της θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω μέσα σε μία αγορά που φαίνεται ότι αλλάζει δραματικά μέσα απ’ το mega project των 5 δις δολ. που έχει αναλάβει τον περασμένο Νοέμβριο από κοινού με κάποιες άλλες τοπικές για τη δημιουργία μονάδας πράσινου υδρογόνου στην πόλη ΝΕΟΜ δυναμικότητας 5GW. Η τελευταία αποτελεί από τα πιο εντυπωσιακά projects της Σαουδικής Αραβίας (σσ συνολικού προϋπολογισμού 500 δισ. δολ.) με δεδομένο ότι στην πόλη, που χτίζεται στα ΒΔ της χώρας, θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο καθαρές μορφές ενέργειας!

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Σημειωτέον πως το πράσινο υδρογόνο θεωρείται η καθαρή ενεργειακή λύση του μέλλοντος αφού πρόκειται για υδρογόνο που παράγεται από την ηλεκτρόλυση νερού με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ. Μία διαδικασία που λαμβάνει πλέον σημαντική ώθηση απ’ το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου. Και τούτο διότι το κόστος παραγωγής πράσινου και «γκρι» υδρογόνου (παράγεται από ορυκτά καύσιμα ή άνθρακα μέσω πυρόλυσης) μετά το ράλι των τιμών των υδρογονανθράκων βρίσκονται πλέον στα ίδια οικονομικά επίπεδα καθότι πριν το «πράσινο υδρογόνο» θεωρούνταν μία «ακριβή επιλογή».

Συγκεκριμένα το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας που παράγεται από πράσινο υδρογόνο εκτιμάται σήμερα πλέον περίπου στα 72 ευρώ, είναι δηλαδή συγκρίσιμο με το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας από φυσικό αέριο που βρίσκεται στα 74 ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι έως το 2030 το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου μπορεί να μειωθεί κατά 30%, λόγω της μείωσης του κόστους των ΑΠΕ, του capex των ηλεκτρολυτών, και της ευρύτερης κλίμακας της τεχνολογίας.

Προς ενίσχυση μάλιστα της Acwa Power στο μεγαλεπίβολο αυτό πρότζεκτ το επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας φρόντισε να αυξήσει τη συμμετοχή του στο 50% και να καταστεί ο μεγαλομέτοχος με το μάνατζμεντ, ωστόσο, να διατηρείται ακέραιο. Σημειώνεται πως Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο κ. Mohammad Abunayyan, Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο ινδικής καταγωγής Paddy Padmanathan.

Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι η Acwa Power ήταν απ’ τις πρώτες εταιρείες που έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την άρση της απαγόρευσης δραστηριότητας των ιδιωτών στο χώρο της ενέργειας το 2002 στη Σαουδική Αραβία όταν ο Βασιλιάς είχε αποφασίσει το άνοιγμα της οικονομίας στα ιδιωτικά κεφάλαια.

Προήλθε απ’ τον συνεταιρισμό των Vision Invest (κοινής εταιρείας δύο γνωστών σαουραβικών οικογενειών στο χώρο του επιχειρείν, της οικογένειας Abunayyan, μέσω της Abunayyan Trading Company, και αυτής του Abdulkadir Al Muhaidib) και του επενδυτικού Ομίλου MADA.

Σε αυτή το Βασίλειο διατηρούσε ένα ποσοστό άνω του 30%, φροντίζοντας παράλληλα να διευκολύνει με κάθε τρόπο τη γιγάντωση της εταιρείας υποστηρίζοντας την όχι μόνο μέσω έργων στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διαθέτοντας τη χρηματοδοτική υποστήριξη.

Η ελληνική αγορά και οι επαφές

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Ριάντ εταιρεία στο πλαίσιο της δημιουργίας διεθνών συμμαχιών, φάνηκε απ’ τη συμμετοχή και τις επαφές που είχε με ελληνικές εταιρείες τις προηγούμενες ημέρες ότι ενδιαφέρεται να εισέλθει και στην ελληνική αγορά. Πηγές του newmoney μάλιστα έλεγαν ότι οι συζητήσεις που έγιναν δεν αφορούσαν μόνο την Ελλάδα αλλά ήταν στο πλαίσιο.

Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν ότι η εταιρεία, που διεξήγαγε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών της χώρας οι οποίοι συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή για το Ελληνοσαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Ριάντ θα ήθελε να εισέλθει σταδιακά στην ελληνική αγορά. Αρχικά με την ανάπτυξη ενός μικρότερου πάρκου ΑΠΕ ισχύος 300 MW και αργότερα να αναπτύξει μεγαλύτερα. Επίσης διαμηνύθηκε ότι η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης του υδρογόνου, όπου η ίδια επενδύει ήδη πολλά κεφάλαια.

Οι εκπρόσωποι των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών που είχαν συνάντηση μαζί τους αρκέστηκαν να πουν στο newmoney ότι οι συζητήσεις ήταν γόνιμες και ότι θα καθορίσουν και οι ίδιες τη θέση τους για μία πιθανή συνεργασία το επόμενο χρονικό διάστημα.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο