Κατά τη διάρκεια του Computer Show της Ταϊπέι, η AMD κυκλοφόρησε τον επεξεργαστή σειράς Ruilong 3000, τρίτης γενιάς επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών σειράς RX 5700. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο επεξεργαστής Opteron δεύτερης γενιάς με λιθογραφία 7nm και διαδικασία Zen 2, θα φέρει την κωδική ονομασία Rome (Ρώμη) και θα διαθέτει 64 πυρήνες.
Στην εισαγωγή των επιδόσεων, η AMD παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσα δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι ο 64πύρηνος Opteron δεύτερης γενιάς είναι ισοδύναμος με τον ένα Intel με 28 πυρήνες, ο οποίος όταν κλιμακωθεί στον ισχυρό 8280 στη δοκιμή NAMD (Molecular Dynamics High Performance Computing), η υπεροχή διπλασιάζεται.
Για αυτό το αποτέλεσμα, η Intel παρουσίασε την έντονη δυσαρέσκιά της και απάντησε δύο φορές διαδοχικά ότι μια τέτοια σύγκριση είναι άδικη και δεν είναι σύμφωνη με την πραγματική κατάσταση.
Προσφορά: Mini PC – Αποκτήστε τα Beelink, Hystou, Vorke από το Geekbuying χωρίς τελωνείο με τα κουπόνια μας με έκπτωση έως και 50% κάτω! |
Η Intel τόνισε ότι τα δεδομένα που εμφανίζονται από την AMD δεν έχουν βελτιστοποιηθεί. Μετά τη βελτιστοποίηση για το NAMD, η πραγματική απόδοση του Xeon 8280 είναι 30% καλύτερη. Τα δύο είναι μόνο βασικά προϊόντα της Intel.
Tο νέο scalable και ισχυρό, δεύτερης γενιάς, 48-core Xeon 9242 είναι ισοδύναμο με το 64-core Opteron, ενώ ο κορυφαίος 56 πυρήνας Xeon 9282, με 8 λιγότερους πυρήνες,έχει απόδοση που είναι 23% υψηλότερη από τον 64-core επεξεργαστή της AMD.
Ταυτόχρονα, η Intel ανακοίνωσε επίσης λεπτομερή διαμόρφωση δοκιμών και τα αποτελέσματά των, ενώ η AMD φαίνεται να μην έχει κυκλοφορήσει ακόμα αντίστοιχα αποτελέσματα ή τουλάχιστον δεν έχουμε δει ακόμα.
Είναι ενδιαφέρον ότι η αντίθεση αυτή μεταξύ ανταγωνιστικών προϊόντων, είναι πολύ συχνή. Γιατί λοιπόν η Intel απάντησε σε αυτό το συμβάν!?
Μα για το χρήμα φυσικά! Ξέρετε ότι η αγορά των server data center απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες δις δολάρια!? Το Xeon της Intel κυριαρχούσε από πάντοτε, αλλά το Opteron της AMD κερδίζει όλο και περισσότερο την εύνοια των χρηστών και το μερίδιό της αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Η ίδια η Intel έχει προβλέψει από μόνη της μία απώλεια της τάξεως του 15%. Αν ο αντίπαλος παίζει τεχνάσματα για τα δεδομένα, είναι προφανώς ότι οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες, ανεξαρτήτως εάν είναι σωστά ή όχι!
[signoff]