Σελίδα αλλάζει σήμερα η Chipita, καθώς στη 1 μ.μ. οι μέτοχοί της πρόκειται να δώσουν το «πράσινο φως» στη διάσπασή της σε δύο νέες εταιρείες, εκ των οποίων η μία θα είναι το κυρίως κομμάτι της Chipita το οποίο πηγαίνει στη Mondelez και η άλλη θα περιλαμβάνει ό,τι κράτησαν οι παλαιοί μέτοχοι, κυρίως δηλαδή τις μετοχές της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας», καθώς και τη συμμετοχή της Chipita στην Britchip, το κοινοπρακτικό σχήμα με τη Britannia Industries με το οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία στην Ινδία. Η πρώτη εταιρεία, σύμφωνα με το σχέδιο διάσπασης που τίθεται σήμερα προς έγκριση από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, θα ονομασθεί Chipita Global AE και η δεύτερη Chipita Foods AE. Αμφότερες οι δύο νέες εταιρείες προβλέπεται να εδρεύουν στη Μεταμόρφωση Αττικής, εκεί όπου βρίσκεται και σήμερα η έδρα της Chipita.
Η Chipita Global θα αποκτήσει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα στοιχεία:
- Όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Chipita.
- Όλα τα δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και των Εμπιστευτικών Πληροφοριών για την εδαφική περιοχή χωρών εκτός της Νοτιοανατολικής Ασίας, (όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, που υπάρχουν τώρα εκτός των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ή θα υπάρχουν στο μέλλον εκτός των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.
- Όλες τις μετοχές που ανήκαν στην Chipita πλην αυτών που θα μεταβιβασθούν στην Chipita Foods.
- Όλο τον βιομηχανικό εξοπλισμό της Chipita εκτός ενός εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης.
- Όλο το απόθεμα.
Το σύνολο του ενεργητικού της Chipita το οποίο θα μεταβιβασθεί στις δύο εταιρείες υπολογίστηκε σε 1,43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλο μερίδιο αντιστοιχεί στα σήματα, η αξία των οποίων υπολογίστηκε σε 202,3 εκατ. ευρώ.
Το μετοχικό κεφάλαιο της Chipita Foods AE θα διαμορφωθεί σε 85.397.691 ευρώ διαιρούμενο σε 85.397.691 μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο της Chipita Global AE θα διαμορφωθεί σε 940.558.993 ευρώ διαιρούμενο σε 940.558.993 μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ Εν προκειμένω, το μετοχικό κεφάλαιο θα καθοριστεί με βάση το ποσό της αποτίμησης μείον τα αποθεματικά και τα παρακρατηθέντα κέρδη που μεταβιβάζονται στην Chipita Global (κανένα αποθεματικό δεν θα μεταβιβαστεί στην Chipita Foods).
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Η Chipita ιδρύθηκε το 1973 από τους αδερφούς Γαβαλάκη με αντικείμενο την παραγωγή αλμυρών σνακς και συγκεκριμένα γαριδάκια. Το 1986 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαγόρασε το 50% της εταιρείας και το 1989 το υπόλοιπο 50%. Το 1990 εισήλθε στην Chipita ο όμιλος Olayan και το 1991 κυκλοφορεί το ατομικό συσκευασμένο κρουασάν 7Days, το σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Το 1995 ξεκινούν οι πρώτες παραγωγικές μονάδες εκτός Ελλάδας. Το 2006 η Chipita συγχωνεύεται με τη ΔΕΛΤΑ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και δημιουργείται η Vivartia. Το 2010 η Chipita πωλείται και επιστρέφει στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον όμιλο Olayan. Το 2015 η Chipita μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα και το 2017 αποκτά και τον έλεγχο της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας». Πριν από λίγους μήνες, στα τέλη Μαΐου, ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική Mondelez International εξαγόρασε την Chipita.
[signoff]