25.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Cosmote, Vodafone, Nova: Νέα σχέδια με στόχο την τεχνολογία

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μετατρέπονται σταδιακά σε παρόχους τεχνολογίας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών εσόδων, αλλά και κάλυψης πρόσθετων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

ΟΤΕ – COSMOTE, Vodafone και Nova – Wind διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα για τα έργα ICT (Information and Communications Technology), με στόχο την ανάληψη έργων / διαγωνισμών, τόσο στον δημόσιο (κυρίως τα έργα της ΚτΠ), όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ενδεικτικό ότι την υλοποίηση 50 ψηφιακών έργων, προϋπολογισμού 2 δις, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, προγραμματίζει για τη νέα χρονιά η ΚτΠ.

Την είσοδο των τριών “μεγάλων” των τηλεπικοινωνιών στα έργα τεχνολογίας / πληροφορικής “χαιρετίζουν” και οι εγχώριες εταιρείες πληροφορικής, γι’ αυτό άλλωστε ΟΤΕ – Cosmote, Vodafone και Nova ηγούνται των κοινοπραξιών που διεκδικούν τα έργα του δημοσίου.

Η περίπτωση των ΟΤΕ – Cosmote

O Όμιλος ΟΤΕ “χτίζει”, εδώ και μία δεκαετία, “θέση” στη δραστηριότητα αυτή, η οποία, όπως αποδεικνύεται, διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στα επιχειρησιακά και οικονομικά αποτελέσματα.

Τα έργα ICT συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία “Λοιπά Έσοδα” του ΟΤΕ, στα οποία συγκεντρώνονται τα έσοδα από εναλλακτικές πηγές, όπως οι πωλήσεις συσκευών κινητής, η ακίνητη περιουσία, η ακαδημία, κ.α.

Στην Ελλάδα και στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα “Λοιπά έσοδα” απέφεραν στον ΟΤΕ έσοδα 279,4 εκατ. ευρώ επί συνολικού κύκλου εργασιών 1,52 δις ευρώ και στο πρώτο περσινό εξάμηνο 268,6 εκατ. ευρώ επί συνολικού κύκλου εργασιών 1,47 δις ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4%.

Αντίστοιχα, στο σύνολο του 2021, τα “Λοιπά έσοδα” απέφεραν στον ΟΤΕ έσοδα 587,9 εκατ. ευρώ επί συνολικού κύκλου εργασιών 3 δις ευρώ και το 2020 έσοδα 513,3 εκατ. ευρώ επί συνολικού κύκλου εργασιών 2,9 δις ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 14,5%.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ο ΟΤΕ ανέφερε άνοδο των εσόδων από τα “Λοιπά έσοδα” κατά 4%, με τον τομέα ICT να σημειώνει ανάπτυξη 9% και τον τομέα system solutions, που περιλαμβάνεται στα έσοδα από ICT, να σημειώνει ανάπτυξη 10%.

“Ο τομέας του ΙCT αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για τον Όμιλο, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε δυναμικό εγχώριο System Integrator. Με έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα του IT Integration, έχει καθιερωθεί ως συνεργάτης επιλογής για την υλοποίηση σύγχρονων λύσεων στους τομείς Digitalisation και Cloud Transformation, του Cyber Security, του Internet of Things, της Yγείας, του Tουρισμού και της Eνέργειας”, τονίζουν στελέχη του ΟΤΕ.

Για το ελληνικό δημόσιο, ο όμιλος ΟΤΕ έχει υλοποιήσει – μόνος του ή σε κοινοπραξία – έργα, όπως η Άυλη Συνταγογράφηση και η αντίστοιχη εφαρμογή myHealth για κινητά τηλέφωνα, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης “112”.

Η περίπτωση της Vodafone

Εξίσου σημαντική βαρύτητα προσδίδει και η Vodafone στα έργα πληροφορικής / τεχνολογίας. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η πελατειακή βάση στο IoT αυξάνεται κατά σχεδόν 40% χρόνο με το χρόνο και τα σχετικά έσοδα 30%. Μάλιστα, εξαιρουμένου του δημοσίου τομέα, τα έσοδα από τα έργα ICT αυξάνονται περίπου 20% κατ’ έτος.

Όπως αναφέρθηκε πριν από λίγους μήνες, βάσει της υπάρχουσας δυναμικής, η Vodafone στοχεύει στην επίτευξη συμβολαίων σχεδόν 200 εκατ. μέχρι και το 2023 για έργα που θα υλοποιηθούν έως το 2026. Έως σήμερα, η εταιρεία έχει αναλάβει έργα του δημοσίου, αξίας 70 εκατ.

Από πλευράς της Vodafone, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε έργα ψηφιοποίησης που ανέρχονται συνολικά στα 600 εκατ., υποδομών και cloud (130 εκατ.), smart cities (90 εκατ.), κυβερνοασφάλειας (50 εκατ.), στις επεκτάσεις του Σύζευξις ΙΙ και στη ψηφιακή μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος υγείας.

Η περίπτωση των Nova – Wind

Αντίστοιχα, και η Nova, με την αρωγή της Wind, εντατικοποιεί τις ενέργειές της για την εξασφάλιση έργων ICT, συμπράττοντας, όπως όλα δείχνουν, με μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της χώρας.

Η Nova έχει αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβει διάφορα έργα τεχνολογίας, όπως είναι η Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων (OpenData) για τον ΑΔΜΗΕ, το “Smart City” που παρέδωσε σε συνεργασία με τις Samsung Hellas, Eyeonix και 3Δ στον δήμο της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, το “Ηλεκτρονικό Πινάκιο” (υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων) που ανέλαβε σε συνεργασία με τη Space Hellas, ύψους 16,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου και την ψηφιοποίηση των Αρχείων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την Profile, ύψους 27,7 εκατ.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο