Τον Δεκέμβριο του 2020 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ελληνικής Adveos Microelectronic Systems από την κινεζική εταιρεία σχεδιασμού ημιαγωγών Beken Corporation. Το τίμημα της εξαγοράς για το 100% της ελληνικής εταιρείας έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,8 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στους τέσσερις ιδρυτές της Adveos και 1,2 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν κεφαλαιακά την ίδια την εταιρεία.
Η Adveos με έδρα το Αίγιο σχεδιάζει ολοκληρωμένα μικροηλεκτρονικά κυκλώματα (chips) και ιδρύθηκε μόλις το 2015 από τον Αθανάσιο Βασιλόπουλο, τον Ιωάννη Γλυκιώτη, τον Γεώργιο Δημητρόπουλο και τον Γεράσιμο Θεοδωράτο. Αρχικά η εταιρεία αναλάμβανε μικρά πρότζεκτ στη συνέχεια ωστόσο έφτασε να έχει πελάτες όπως η Intel, η Cisco Systems κ.ά. Με τον καιρό η εταιρεία ανέπτυξε και δικά της κυκλώματα, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε η κινεζική Beken, η οποία είδε τη δυναμική της Adveos και προχώρησε στην εξαγορά της.
Το Capital.gr μίλησε με τον Γεράσιμο Θεοδωράτο για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας. “Πλέον η Adveos περνάει από το μοντέλο σχεδιαστικών υπηρεσιών για τρίτους και σχεδιάζει chips που εμπορεύεται η ίδια. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα R&D της Beken που βρίσκονται σε Κίνα και Ταιβάν, η Adveos αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις (chips) έτοιμες προς διάθεση στην αγορά”, ανέφερε και τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ ακριβό εγχείρημα που χρειάζεται κεφάλαιο και επενδυτές. Αυτό ακριβώς προσέφερε η Beken στην Adveos.
“Η εταιρεία πλέον απασχολεί 35 άτομα και σχεδιάζει chips τα οποία η Beken μπορεί να τα διαθέσει στην τεράστια κινέζική αγορά στην οποία και έχει άμεση πρόσβαση”, σημείωσε.
Στα επόμενα σχέδια είναι η στόχευση σε νέες αγορές όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράτος και εξήγησε: “Η εταιρεία Beken είχε δικά της προϊόντα σε αγορές χαμηλού κόστους και πολύ μεγάλων όγκων πωλήσεων αλλά και με σχετικά περιορισμένη απόδοση. Τώρα που η Adveos ενσωματώθηκε στον όμιλο, η Beken στοχεύει και σε νέες αγορές. Εμείς βοηθάμε στην βελτίωση για κάποια από τα υπάρχοντα chips και ταυτόχρονα θα αναπτύξουμε και προϊόντα που η εταιρεία δεν είχε στην γκάμα της. Θα βοηθήσουμε στο να δημιουργηθεί μια νέα “οικογένεια” προϊόντων”.
Σχετικά με τη συνεργασία με τους Κινέζους της Beken, ο κ. Θεοδωράτος ανέφερε: “Μας εκτιμούν πολύ και συνεργαζόμαστε άψογα, καθώς ειδικά με εταιρείες του εξωτερικού έχουν μια πολύ επαγγελματική προσέγγιση. Παρά τις όποιες δυσκολίες στο θέμα της επικοινωνίας – κυρίως στην γλώσσα – οι δύο βασικοί άνθρωποι που είχαν ξεκινήσει την εταιρεία είχαν σπουδάσει και ζήσει στην Αμερική για αρκετό διάστημα και δραστηριοποιήθηκαν για μεγάλο διάστημα στο Silicon Valley. Η Beken συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο την κουλτούρα των Αμερικάνικων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας με την επιθετική προσέγγιση και τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης που χαρακτηρίζει τις Κινέζικες πολυεθνικές ”.
Think Silicon
Σχεδόν ένα χρόνο πριν, η Think Silicon S.A. που αναπτύσσει συστήματα επεξεργασίας γραφικών, ειδικά σχεδιασμένα για μικρές και φορητές συσκευές, εξαγοράστηκε από την Applied Materials, έναν αμερικανικό κολοσσό με κεφαλαιοποίηση 46 δισ. δολάρια και ετήσια έσοδα της τάξης των 17 δισ. δολαρίων.
Η Think Silicon ιδρύθηκε το 2007 από τους μηχανικούς πληροφορικής, Γιώργο Σιδηρόπουλο και Ιάκωβο Σταμούλη, ενώ το ερευνητικό της έργο αφορά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, δίνοντας τη δυνατότητα για ισχυρούς επεξεργαστές γραφικών με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά επεκτείνοντας σημαντικά τόσο την πελατειακή της βάση ανά τον κόσμο όσο και το ανθρώπινό της δυναμικό. Χαρακτηριστικό αυτής της ταχύτατης ανάπτυξης είναι πως τους τελευταίους μήνες το πελατολόγιο της έχει εμπλουτιστεί σημαντικά με μεγάλες εταιρείες του χώρου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η είσοδος της Applied Materials στο ελληνικό επενδυτικό τοπίο έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ενισχύσεις σε επίπεδο εγκατάστασεων και εξοπλισμού. Αυτή την περίοδο η εταιρεία βρίσκεται στην προετοιμασία των νέων της εγκαταστάσεων στην Μεταμόρφωση Αττικής, εκτάσεως 1000 τ.μ.
Πολλοί από τους εργαζόμενους που έχουν ήδη προσληφθεί και θα υποστηρίξουν τις δραστηριότητες της εταιρείας είναι μηχανικοί που επιθυμούσαν να επαναπατριστούν και να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία που διαθέτουν στην ανάπτυξη της εταιρείας αλλά και στην ανάδειξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας Think Silicon, κα Ασπασία Πίσπα στο Capital.gr, “στην Think Silicon στηρίζουμε την ενσωμάτωση και την διαφορετικότητα στην προσέγγιση της τεχνολογίας, επιδιώκοντας την δημιουργικότητα και την ομαδικότητα για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών. Η καινοτομία ευδοκιμεί όταν όλα τα μέλη της ομάδας αισθάνονται πολύτιμα και σεβαστά και νιώθουν ότι συμβάλλουν στην επιτυχία της εταιρείας”.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman