Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της Nasa εντόπισε έναν πλανήτη με μάζα που εκτιμάται πως είναι εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία και που παρόλα αυτά θεωρείται νεαρός ηλικιακά, όσον αφορά την παρουσία του στο σύμπαν.
Ο νεοσύστατος πλανήτης, που ονομάζεται AB Aurigae b, είναι ένας αέριος γίγαντας σε αξιοσημείωτα πρώιμο στάδιο σχηματισμού, ο οποίος κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται AB Aurigae.
Οπως αναφέρει η Daily Mail AB Aurigae b περιφέρεται γύρω από το αστέρι σε μια ασυνήθιστα μακρινή απόσταση – 8,6 δισεκατομμύρια μίλια, εκτιμώμενη να είναι συγκεκριμένα, περισσότερο από δύο φορές πιο μακριά από ό,τι είναι ο Πλούτωνας από τον Ήλιο (3,7 δισεκατομμύρια μίλια).
Ακριβώς όπως ο Δίας και ο Κρόνος, ο πλανήτης είναι ένας γίγαντας αερίων – που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, που στροβιλίζονται και περιβάλλουν έναν μικρότερο στερεό πυρήνα.
NASA’s Hubble Space Telescope just spotted the most distant star ever seen. Nicknamed “Earendel,” researchers believe the star is at least 50 times the size of the sun and so far away it took 12.9 billion years for its light to reach us. pic.twitter.com/d98HjONBWA
— Elbert E. N. Macau (@ElbertMacau) April 2, 2022
Ο πλανήτης σχηματίζεται μέσω αυτού που οι ειδικοί της NASA αποκαλούν μια «μη συμβατική», «έντονη και βίαιη διαδικασία», διαφορετική από τη γενικά αποδεκτή θεωρία του σχηματισμού πλανητών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα του Hubble από το 2007, καθώς και στοιχεία που έχουν προκύψει από τα δεδομένα που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Subaru κοντά στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου της Χαβάης, για να εντοπίσουν και να μελετήσουν τον πλανήτη.
Τα αποτελέσματα των ειδικών περιγράφονται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη, που επιμελήθηκαν ειδικοί της NASA και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Astronomy.
«Πιστεύουμε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς στη διαδικασία «γέννησής» του», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Thayne Currie του τηλεσκοπίου Subaru και του Ερευνητικού Κέντρου της NASA-Ames στο Mountain View της Καλιφόρνια.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι το πιο πρώιμο στάδιο σχηματισμού που έχει παρατηρηθεί ποτέ για έναν γίγαντα αερίου».
Αν και οι ειδικοί δεν έχουν συγκεκριμένη εκτίμηση για τη διάμετρο του AB Aurigae b, πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο του Δία.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Ο πλανήτης που παραμένει ο μόνος γνωστός στο σύστημά του – είναι ενσωματωμένος σε έναν εκτεταμένο δίσκο σχηματισμού πλανητών που περιβάλλει το αστέρι του, το οποίο και βρίσκεται 508 έτη φωτός από τη Γη. (Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο).
Το αστέρι του, AB Aurigae, εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 εκατομμυρίων ετών – ένα βρέφος για τα αστρικά πρότυπα.
Κατά αντιπαραβολή, ο ήλιος είναι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.
NASA’s Hubble Space Telescope has established an extraordinary new benchmark: detecting the light of a star that existed within the first billion years after the universe’s birth in the big bang – the farthest individual star ever seen to date. pic.twitter.com/rpodiF8o1A
— Tradevestor 🛰️🧋 (@Trader7Cool) April 3, 2022
Το AB Aurigae έχει γίνει πάντως πρόσφατα γνωστό καθώς η εικόνα του εμφανίστηκε σε μια σκηνή στην ταινία του 2021 «Don’t Look Up», όταν η νέα μελέτη ήταν ακόμη υπό επεξεργασία.
Έχει περίπου 2,4 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο και είναι σχεδόν 60 φορές φωτεινότερο.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman