Διοικητικό πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας οδήγησης προβλέπει ο ΚΟΚ για τους οδηγούς που δεν έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων κατά την οδήγηση.
Με τους θερινούς μήνες να βρίσκονται προ των πυλών και τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο, οι πολίτες αναζητούν τρόπους ώστε να καταστήσουν τις μετακινήσεις τους πιο άνετες.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο λίγοι δεν είναι όσοι αφήνουν στα… πατάρια τα κλειστά παπούτσια τους και δεν αποχωρίζονται τα καλοκαιρινά υποδήματα, όπως είναι τα σανδάλια και οι σαγιονάρες. Μια συνήθεια που παρατηρείται ακόμα και όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.
Όπως είναι κατανοητό, η οδήγηση με σαγιονάρα ενέχει σημαντικούς κινδύνους, δεδομένου ότι ένα γλίστρημα του ποδιού ενδέχεται να καταστήσει αδύνατο τον χειρισμό των πεντάλ του γκαζιού και του φρένου, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Τι αναφέρει ο ΚΟΚ;
Παρά τους αδιαπραγμάτευτους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η… ελληνική συνήθεια, στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν υπάρχει κάποιο άρθρο του ΚΟΚ όπου να γίνεται σαφής αναφορά στην οδήγηση με σαγιονάρες ή σανδάλια.
Από την άλλη, στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 αναφέρεται ότι «ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς». Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και συνοδεύεται από την επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Σε περίπτωση, λοιπόν, τροχονομικού ελέγχου, εξαρτάται από τον εκάστοτε διενεργούντα τον έλεγχο το αν η οδήγηση με σαγιονάρες περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού, και επομένως αν πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο ή όχι.
Ανεξάρτητα, πάντως, από το αξιόποινο (ή μη) της συγκεκριμένης συνήθειας, οι οδηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν να οδηγούν με ανοιχτά υποδήματα, μιας και αυξάνονται οι πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας
, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση (
) στο κανάλι μου.
Unpackman

Ας δώσει πρώτα 10-15 ευρώ η πιθηκοράτσα μας να πάρει κανένα hands free γιατί έχει γεμίσει ο δρόμος %$5$#@^ που μιλάνε με το 1 χέρι στο κινητό, το άλλο στο τιμόνι. Μάλλον ούτε καν εκεί μιας και πρέπει να αλλάξουν ταχύτητα κάθε τόσο…και δώστου τα 8ράκια.
Μετά ναι είναι και η σαγιονάρα.