Με την άνοδο του επιχειρηματικού μοντέλου του κυβερνοεγκλήματος as a service, οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την οργάνωση μιας επίθεσης είναι περιζήτητες μεταξύ των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.
Οι ειδικοί της Kaspersky ανέλυσαν σχεδόν 200 αναρτήσεις στο dark web, οι οποίες προσέφεραν την αγορά πληροφοριών για αρχική πρόσβαση σε φόρουμ εταιρειών. Το μέσο κόστος για την πρόσβαση στα συστήματα μιας μεγάλης εταιρείας κυμαίνεται μεταξύ $2.000 και $4.000, το οποίο είναι σχετικά φθηνό σε σύγκριση με την πιθανή ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει σε στοχευμένες επιχειρήσεις.
Τέτοιες υπηρεσίες παρουσιάζουν πρωταρχικό ενδιαφέρον για τους χειριστές ransomware, των οποίων τα κέρδη θα μπορούσαν να φτάσουν τα 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτά και άλλα ευρήματα βρίσκονται στη νέα έκθεση της Kaspersky, «Πόσο κοστίζει η πρόσβαση στην εταιρική υποδομή;».
Πρόσβαση στην υποδομή
Η έρευνα της Kaspersky αποκάλυψε μεγάλη ζήτηση στο dark web όχι μόνο για δεδομένα που αποκτήθηκαν μέσω μιας επίθεσης αλλά και για τα δεδομένα και τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την οργάνωση μίας τέτοιας επίθεσης (π.χ. τα δεδομένα που απαιτούνται για την εκτέλεση συγκεκριμένων βημάτων μιας πολυφασικής επίθεσης). Μόλις ένας εισβολέας αποκτήσει πρόσβαση στην υποδομή του οργανισμού, μπορεί να πουλήσει αυτήν την πρόσβαση σε άλλους προηγμένους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, όπως χειριστές ransomware. Τέτοιες επιθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές απώλειες και απώλειες φήμης για τον στοχευόμενο οργανισμό και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν αναστολή της εργασίας και διακοπή των επιχειρηματικών διαδικασιών. Τόσο οι μικρομεσαίες όσο και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις γίνονται στόχος αυτών των επιθέσεων.
Εμπειρογνώμονες της εταιρείας ανέλυσαν σχεδόν 200 αναρτήσεις στο dark web που προσφέρουν την αγορά πληροφοριών για αρχική πρόσβαση στα φόρουμ των εταιρειών, με σκοπό να καθορίσουν τους κύριους τύπους εταιρικών δεδομένων που πωλούνται, καθώς και ποια κριτήρια χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να αξιολογήσουν την τιμή για τα δεδομένα ενός οργανισμού. Οι περισσότερες αναρτήσεις (75%) πουλούσαν πρόσβαση RDP (Remote Desktop). Παρέχει πρόσβαση σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή ή μια εφαρμογή που φιλοξενείται εξ αποστάσεως και, στη συνέχεια, επιτρέπει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να συνδέονται, να έχουν πρόσβαση και να ελέγχουν δεδομένα και πόρους μέσω ενός απομακρυσμένου κεντρικού υπολογιστή, σαν οι υπάλληλοι μιας εταιρείας να ελέγχουν τα δεδομένα τοπικά.
Οι τιμές ποικίλλουν
Οι τιμές για την αρχική πρόσβαση ποικίλλουν σημαντικά από μερικές εκατοντάδες δολάρια έως εκατοντάδες χιλιάδες. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο καθοριστικός παράγοντας για τις υψηλές τιμές των προσφορών που αναλύθηκαν είναι τα έσοδα του πιθανού θύματος – η τιμή αυξάνεται παράλληλα με τα έσοδα. Οι τιμές μπορούν επίσης να διαφέρουν ανάλογα με τη βιομηχανία και την περιοχή λειτουργίας της εταιρείας.
Η πρόσβαση σε μεγάλες επιχειρηματικές υποδομές κοστίζει συνήθως μεταξύ 2.000 και 4.000 δολάρια, που είναι σχετικά μέτριες τιμές. Δεν υπάρχει όμως ανώτατο όριο στο κόστος. Δεδομένα που ανήκουν σε εταιρεία με έσοδα 465 εκατομμυρίων δολαρίων πωλούνται προς 50.000 δολάρια.
Αναμφίβολα, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της αρχικής τιμής πρόσβασης είναι το χρηματικό ποσό που μπορεί να κερδίσει ο αγοραστής από μια επίθεση χρησιμοποιώντας αυτήν την πρόσβαση. Οι χειριστές ransomware είναι έτοιμοι να πληρώσουν χιλιάδες, ή και δεκάδες χιλιάδες, για την ευκαιρία να διεισδύσουν σε ένα εταιρικό δίκτυο για κάποιον λόγο. Αυτά συχνά κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία – στόχο. Οι πιο παραγωγικοί δράστες από το περασμένο έτος έχουν λάβει πιθανότατα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεταφορές τα τελευταία τρία χρόνια.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Εκτός από την κρυπτογράφηση εταιρικών δεδομένων, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου τα κλέβουν επίσης. Ενδέχεται αργότερα να δημοσιεύσουν ορισμένα από τα κλεμμένα δεδομένα στα ιστολόγιά τους – κυρίως ως απόδειξη, αλλά και για επιπλέον μόχλευση – απειλώντας να δημοσιεύσουν περισσότερα εκτός εάν η εταιρεία πληρώσει τα χρήματα που ζητούν εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου.
Η αναζήτηση στο dark web που έχει ενσωματωθεί στο Kaspersky Threat Intelligence portal παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες από μια σειρά επικυρωμένων πηγών παγκοσμίως, επιτρέποντας στις εταιρείες να μετριάσουν τον αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων και να εντοπίζουν πιθανές απειλές προτού γίνουν περιστατικά.
Διαβάστε την πλήρη αναφορά των dark markets για εταιρικά δεδομένα στο Securelist.com.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman