Η κυκλοφορία των οχημάτων όλων των ειδών ρυθμίζεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), η τήρηση του οποίου ελέγχεται από την Αστυνομία και τα όργανά της, κοινώς τροχονόμους, που για τις παραβάσεις του οποίου επιβάλλουν διοικητικές ποινές και πρόστιμα, για κάποιες δε παραβάσεις δικάζονται από τα ποινικά δικαστήρια και οι αστικές διαφορές από τα πολιτικά δικαστήρια. Η βεβαίωση όμως των παραβάσεων απαιτεί συστηματική αστυνόμευση ή με χρήση καμερών, που δεν συμβαίνει παρά μόνο ευκαιριακά ή όταν πρόκειται να διέλθει κάποιος επίσημος.
Η καθημερινή όμως κυκλοφορία οχημάτων και πεζών γίνεται σε γενικές γραμμές βάσει των διατάξεων του ΚΟΚ και χωρίς αστυνομική επιτήρηση που δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σε κάθε τόπο και χρόνο, αλλά κάθε κανονικός -πλην εξαιρέσεων- οδηγός οχήματος ή πεζός συμπεριφέρεται με γνώμονα την αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που σημαίνει ότι εφόσον αυτός συμμορφώνεται προς τις διατάξεις του ΚΟΚ αναμένει ότι και ο άλλος οδηγός ή πεζός κατά την κίνησή του θα τηρήσει τις διατάξεις του ΚΟΚ, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις και τα ατυχήματα.
Σαφώς υπάρχουν διαφόρων τύπων οδηγοί, που για διαφόρους λόγους ο καθένας παραβιάζουν με την οδήγησή τους συστηματικά λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε ευκαιριακά τις διατάξεις του ΚΟΚ και σε κάποια στιγμή προκαλούν συγκρούσεις οχημάτων και ατυχήματα, καθόσον σχεδόν όλα, πλην των περιπτώσεων ανώτερης βίας, οφείλονται σε παραβίαση κάποιας διάταξης του ΚΟΚ και κατά παράβαση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης προκληθήκαν ατυχήματα σε μη υπαίτιους οδηγούς.
Στους οδηγούς αυτούς προστέθηκαν τελευταία και οι οδηγοί ηλεκτρικών πατινιών (ΕΠΗΟ), που για αρκετούς -λόγω του νεαρού της ηλικίας των-, δεν απαιτείται δίπλωμα και συνεπώς εκπαίδευση για την οδήγησή τους, ούτε γνωρίζουν τι σημαίνει η αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ούτε έχουν πείρα να κυκλοφορούν με τα άλλα οχήματα και είναι πλέον επιρρεπείς να προκαλέσουν και να υποστούν ατυχήματα. Ήδη τέσσερα παιδιά έχουν σκοτωθεί και δεν εξετάζω τίνος υπαιτιότητα ήταν.
Φυσικά τα ηλεκτρικά πατίνια, που δεν μολύνουν το περιβάλλον, είναι πολύ χρήσιμα για μετακινήσεις εντός των πόλεων γιατί είναι ευέλικτα και δεν χρειάζονται χώρους σταθμεύσεως και ειδική άδεια οδήγησης αρκεί να τηρούν τους κανόνες, που ορίζονται στα άρθρα 18-40ΚΟΚ. Πρέπει να κυκλοφορούν στο άκρο δεξιό της οδού, όχι σε δρόμους με σήμανση άνω των 50 χιλιομέτρων και αυτοκινητοδρόμους και με ταχύτητα 6-25 χιλιομέτρων. Όταν οδηγούν πρέπει να φορούν προστατευτικό κράνος, να κρατούν το τιμόνι με τα δύο χέρια και όταν κάνουν ελιγμούς να δίνουν σήμα με τα χέρια τους. Δεν επιτρέπεται να κινούνται δύο ή πλείονες παράλληλα. Όταν κυκλοφορούν νύκτα να φορούν αντανακλαστικό ρουχισμό, που τους καθιστούν ορατούς από όλες τις κατευθύνσεις και να διαθέτουν ένα φωτιστικό στοιχείο εμπρός και ένα πίσω. Επίσης δεν φέρουν αριθμό κυκλοφορίας ούτε ασφαλίζονται υποχρεωτικά.
Λίγο-πολύ όλοι μας έχομε δει ΕΠΗΟ να κινούνται με μη επιτρεπόμενες ταχύτητες ακόμα και σε πεζοδρόμια, οι οδηγοί να μην φορούν κράνος ούτε αντανακλαστικά ρούχα τη νύκτα, πολλές φορές μάλιστα φορούν και σκούρα, με αποτέλεσμα να μην διακρίνονται όταν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός. Απορώ όμως με κάποιους γονείς που αφήνουν τα παιδία τους ηλικίας 13-14 ετών να κυκλοφορούν με πατίνι μόνα τους μέσα στη νύκτα σε κακοφωτισμένα προάστια. Αν γίνει όμως ατύχημα το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο δικό τους, αλλά και του ανυπαίτιου οδηγού άλλου οχήματος ή πεζού.
Οι προβλεπόμενες από τον ΚΟΚ ποινές για παραβάσεις των ως άνω άρθρων είναι πρόστιμα έως 80 ευρώ, που δεν μπορούν να επιβληθούν στους στερούμενους ΑΦΜ ανηλίκους ούτε στους γονείς τους γιατί δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη.
Επομένως επειδή η ζωή συνεχίζεται και το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με αστυνόμευση, αλλά με υπεύθυνη διαπαιδαγώγηση και εποπτεία των παιδιών από τους γονείς, για την οποία η Πολιτεία πρέπει με κάθε μέσο να επιστήσει την προσοχή τους.
* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.