Ειδικά τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, ο φόβος ότι μια μέρα τα ρομπότ θα είναι ανεξέλεγκτα και εμείς τίποτα περισσότερο από πειθήνιοι σκλάβοι τους, έκανε τη φαντασία των ανθρώπων να οργιάζει, προσφέροντας τουλάχιστον ένα μάτσο από ενδιαφέρουσες ταινίες. Από τότε μέχρι σήμερα, αυτός ο sci-fi φόβος έχει κάπως καταλαγιάσει, δεν πολυσκεφτόμαστε ότι ένα ρομπότ από το μέλλον θα έρθει στο σήμερα για να σκοτώσει κάποιον. Στην πραγματικότητα όμως, τα ρομπότ σκοτώνουν ήδη.
Ευτυχώς όχι σε μεγάλη κλίμακα αλλά έχουν σημειωθεί δολοφονίες και σκοτωμοί από μηχανικά χέρια, και ήρθε η ώρα να ρίξουμε μία ματιά σ’ αυτούς τους θανάτους:
ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΒΟΜΒΩΝ ΤΟΥ ΝΤΑΛΑΣ
Τα ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών δεν είναι κάτι καινούργιο, κάτι που ακούμε για πρώτη φορά και λογικά οι πιο πολλοί από μας το έχουμε δει, κι αν όχι στις ειδήσεις, σίγουρα στις ταινίες. Άλλωστε, χρησιμοποιούνται ευρέως από τη δεκαετία του 1970.
Στην πραγματικότητα είναι πολύ απλά μηχανήματα στη χρήση τους που ελέγχονται εξ αποστάσεως και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπουν τις αρχές να επιβάλλουν τον νόμο σε μια επικίνδυνη περιοχή χωρίς να κινδυνεύουν να χαθούν ζωές. Και όπως υποδηλώνει και το όνομα τους συνήθως στέλνονται για να πυροδοτήσουν ή να καταστρέψουν βόμβες. Επομένως, στην πραγματικότητα αυτά τα μηχανήματα έχουν κατασκευαστεί με σκοπό να σώζουν ζωές, σωστά; Σωστά, αλλά όχι πάντα.
Το 2016, οι αστυνομικές αρχές στο Ντάλας άλλαξαν κάπως τον στόχο του ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών που είχαν. Ο λόγος ήταν ένας ελεύθερος σκοπευτής, οποίος πυροβολώντας εναντίον αστυνομικών είχε καταφέρει να σκοτώσει πέντε και να τραυματίσει άλλους εφτά.
Η αστυνομία πήρε το ρομπότ, του φόρτωσε μια βόμβα και το έστειλε στο δωμάτιο όπου ο δράστης κρυβόταν μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Η έκρηξη δεν άργησε και ο άντρας σκοτώθηκε αμέσως.
Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα ρομπότ για να σκοτώσει σκόπιμα κάποιον.
A police officer stands beside a robotic device rolling toward a door at the Quality Inn on Thursday, March 28, 2019, in Manchester, N.H., where two people remain barricaded in a first-floor room. One man was shot and killed there Wednesday night by police after he engaged Drug Enforcement Administration agents and police. (AP Photo/Charles Krupa)
AP Photo/Charles Krupa AP
ΡΟΜΠΟΤ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
Σχεδόν 700.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο, αριθμοί που σίγουρα προβληματίζουν και κάνουν την αναζήτηση βοήθειας επιτακτική για όσους ανθρώπους νιώθουν ότι βαδίζουν προς το σκοτάδι.
Δυστυχώς όμως, ένας 81χρονος από την Αυστραλία, ο Φράνσις Πητ Τόβεϊ, δεν κατάφερε να βρει τη βοήθεια που χρειαζόταν πίσω το 2008. Αντίθετα, ο ηλικιωμένος ξεκίνησε να ψάχνει στο ίντερνετ πώς θα μπορούσε να κατασκευάσει μόνος του ένα ρομπότ αυτοκτονίας.
Ο Τόβεϊ κατάφερε να το κατασκευάσει και να το στήσει τελικά έξω απ’ τον δρόμο του σπιτιού του, θεωρώντας ότι αν πετύχαινε τον στόχο του, κάποιοι εργάτες που δούλευαν κοντά θα μπορούσαν να βρουν το πτώμα του.
Το ρομπότ ήταν ένας απλός μηχανισμός που ήταν οπλισμένος με ένα όπλο διαμετρήματος 0,22 χιλιοστών και τέσσερις σφαίρες. Κατάφερε να τον πυροβολήσει τρεις φορές στο κεφάλι, αφήνοντάς τον στον τόπο.
Δεν εξήγησε ποτέ γιατί το έκανε, δεν άφησε κάποιο σημείωμα, με τους γείτονές του αργότερα να τον περιγράφουν ως έναν καλό και φιλικό τύπο.
Ο ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΤΗΣ KAWASAKI
Αν και ένας ρομποτικός βραχίονας είχε ήδη προκαλέσει έναν θάνατο στην Αμερική το 1979, το πρώτο αντίστοιχο ατύχημα στην Ιαπωνία συνέβη μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1981.
Ο Κένζι Ουράντα εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο της Kawasaki όταν ένα ρομπότ είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια δυσλειτουργίας και κάποιος έπρεπε να κάνει κάτι για αυτό. Ο Ουράντα έσπασε τα πρωτόκολλα ασφαλείας και μπήκε σε μια περιοχή όπου κανονικά δεν θα έπρεπε να βρεθούν άνθρωποι, σε μια προσπάθεια να το επισκευάσει.
Κανονικά θα έπρεπε να εισέλθει με τον σωστό τρόπο, ανοίγοντας δηλαδή μια πύλη που στη συνέχεια θα έκλεινε το ρεύμα. Χωρίς να ξέρουμε γιατί, πήδηξε πάνω από την πύλη αντί να την ανοίξει. Το αποτέλεσμα ήταν το ρεύμα να παραμείνει ανοιχτό.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ουράντα πάτησε κατά λάθος το κουμπί λειτουργίας καθώς προσπαθούσε να διορθώσει τον βραχίονα. Αυτός πήρε μπρος και συνέθλιψε το σώμα του πάνω σε έναν τοίχο. Μέχρι να μπορέσουν να τον απεγκλωβίσουν, ήταν ήδη πολύ αργά.
Robots work on cars of German car manufacturer BMW at an assembly line in Munich, Germany, Friday, Oct. 22, 2021. (AP Photo/Matthias Schrader)
AP Photo/Matthias Schrader AP
ΤΟ ΠΟΛΥΒΟΛΟ “AI”
Αν το να σκοτώνουν ανθρώπους κατά λάθος τα ρομπότ είναι τρομακτικό, τότε το να έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά και μόνο για αυτόν το σκοπό, καταντάει ένας δυστοπικός εφιάλτης. Και το πολυβόλο “AI” είναι τόσο απλό, βάναυσο και τρομακτικό όσο θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε ρομπότ στα χέρια όποιου θέλει να προκαλέσει τον όλεθρο.
Το 2020, ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, δολοφονήθηκε κάπου κοντά στην Τεχεράνη. Ο στρατηγός Αλί Φαντάβι, ο δεύτερος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ισλάμ δήλωσε ότι το όπλο που σκότωσε τον επιστήμονα πυροβόλησε με τέτοια ακρίβεια που χτύπησε μόνο εκείνον και όχι και τη σύζυγό του, η οποία καθόταν κολλητά δίπλα του. Αν και αυτός ο ισχυρισμός δεν επαληθεύτηκε από άλλη πηγή, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση όπως είναι λογικό. Τι ακριβώς συνέβη λοιπόν;
Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον επιστήμονα, γνωστό ως και “Πατέρα της ιρανικής βόμβας” με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης ελεγχόμενο από δορυφόρο χρησιμοποίησε αναγνώριση προσώπου για να στοχεύσει τον επιστήμονα και να τον χτυπήσει από το πίσω μέρος ενός φορτηγού που αργότερα εξερράγη. Όλη η επίθεση κράτησε μόλις τρία λεπτά και “στον τόπο της δολοφονίας δεν ήταν κανένας” σύμφωνα με τον Αλί Σαμχανί, γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν.
A technician pilots robots for radioactive waste storage in a concrete-sealed warehouse in the Aube region of eastern France in Soulaines-Dhuys, Friday, Oct. 29, 2021. The site holds low- to mid-level radioactive waste from French nuclear plants as well as research and medical facilities, and its concrete-sealed warehouses are designed to store the waste for at least 300 years. (AP Photo/Francois Mori)
AP Photo/Francois Mori AP
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ-ΦΡΟΥΡΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΒΟΡΕΙΑΣ-ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
Εδώ είναι λίγο πιο σκοτεινά τα πράγματα καθώς δεν έχει γίνει γνωστό αν τα συγκεκριμένα ρομπότ έχουν σκοτώσει και αν ναι, πόσους ανθρώπους. Γίνονται μόνο υποθέσεις, καθώς οι δράσεις τους είναι αυστηρά απόρρητες, ένα πάση θυσία κρατικό μυστικό που δεν πρέπει να βγει προς τα έξω.
Αναφερόμαστε στα ρομπότ-φρουρούς με την ονομασία “SGR-A1” που υπάρχουν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Περισσότερες από 200 εισβολές έχουν επιχειρηθεί μέσω αυτής της περιοχής, παρά το γεγονός ότι φυλάσσεται αυστηρά και από τις δύο πλευρές. Και γι’ αυτό εισήχθησαν και οι φρουροί ρομπότ.
Αυτά τα ρομπότ είναι οπλισμένα με χίλιες σφαίρες, εκτοξευτή χειροβομβίδων, θερμικές κάμερες, τηλεμετρητή εύρους με λέιζερ, αναγνώριση φωνής και πολλά ακόμη προκειμένου να παρακολουθούν όλους όσους μπορεί να πλησιάσουν -αλλά και για να σκοτώσουν όσους δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται εκεί.
Πόσα ρομπότ υπάρχουν και άραγε να σκότωσαν ποτέ πραγματικά κανέναν; Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά, παρότι βρίσκονται στο σημείο για περισσότερο από μια δεκαετία.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
,
ΛΙΣΤΕΣ