16.2 C
Athens
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024

Θέλεις να είσαι διευθυντής ή προϊστάμενος; Βγάλε «κακία»… και ίσως πάρεις την θέση του “αφενικού”!!!

Τα «κακά» αφεντικά μπορεί να μην είναι μια ατυχία στην επαγγελματική πορεία κάποιων ανθρώπων. Για την ακρίβεια, η επιλογή τους μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την τύχη. Κάποιες εταιρείες ίσως να προσλαμβάνουν «κακά» αφεντικά σκόπιμα και αυτό δεν συμβαίνει επειδή ένας «φωνακλάς» επικεφαλής μπορεί να επιφέρει την πειθαρχία στο προσωπικό αλλά επειδή μια πιο «σκοτεινή» προσωπικότητα μπορεί να χειραγωγήσει τα κέρδη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Business Ethics, τα «σκοτεινά» χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή τα αμφισβητήσιμα ηθικά πρότυπα, οι ναρκισσιστικές τάσεις που καθιστούν ένα αφεντικό κακό καθιστούν ταυτόχρονα το συγκεκριμένο άτομο αρκετά ικανό να… «διογκώσει» τα κέρδη μιας επιχείρησης.

Έτσι, οι λόγοι που προσλαμβάνονται στελέχη με τέτοια χαρακτηριστικά τα οποία «πατούν επί πτωμάτων» ίσως να μην συνδέονται με τις οργανωτικές τους ικανότητες ή με αυξημένα επίπεδα ευφυΐας.

Οι ερευνητές Nick Seybert (Σχολή Επιχειρήσεων Robert H. Smith του Πανεπιστημίου του Maryland), Ling Harris (Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν), Scott Jackson (Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας) και Joel Owens (Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ) μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της διαδικασίας πρόσληψης στελεχών που ήταν υποψήφια για υψηλόβαθμες θέσεις λογιστικής διαχείρισης και των πρακτικών διαχείρισης των οικονομικών αποτελεσμάτων και συγκεκριμένα των κερδών.

Μέσα από αρκετές μελέτες, διαπίστωσαν ότι όταν μια εταιρεία έπρεπε να αναφέρει πιο «επιθετικά» κέρδη, έμπειρα στελέχη από το τμήμα των προσλήψεων πρότειναν να «στρατολογηθούν» για αυτή τη δουλειά υποψήφιοι με «σκοτεινά» χαρακτηριστικά και όχι υποψήφιοι που εμφορούνταν από ισχυρά ηθικά πρότυπα.

«Τα χαρακτηριστικά μιας σκοτεινής προσωπικότητας συχνά θεωρούνται ως τυχαίο υποπροϊόν της επιλογής manager που ταιριάζουν στο στερεότυπο ενός ισχυρού ηγέτη. Ωστόσο, στην έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι αυτό συχνά δεν είναι ατύχημα»», λέει ο Seybert, καθηγητής λογιστικής.

Η βασική ιδέα πίσω από αυτήν την έρευνα είναι ότι αυτές οι σκοτεινές προσωπικότητες μπορούν να εκπληρώσουν έναν συγκεκριμένο κακόβουλο σκοπό, λέει ο Seybert. Όταν οι εταιρείες αισθάνονται ότι χρειάζεται να διογκώσουν τα κέρδη τους, τα άτομα με σκοτεινές προσωπικότητες είναι πιο πιθανό να τοποθετηθούν σε θέσεις εξουσίας για να κάνουν ακριβώς αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι με δυνητικά καλύτερη διαχείριση, και οργανωτικές δεξιότητες ανθρώπων να αναλαμβάνουν πιο διεκπεραιωτικά καθήκοντα.

Ο Seybert λέει ότι ελπίζει ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει τους υποψηφίους να αξιολογήσουν καλύτερα τις εταιρείες κατά την αναζήτηση εργασίας. «Η καλύτερη λύση για τα στελέχη είναι να αποφύγουν εταιρείες που μπορεί να τοποθετούν διευθυντές με σκοτεινές προσωπικότητες και όταν συμβαίνει αυτό δεν πρέπει μην περιμένουμε υποστήριξη από τους ανωτέρους. Η εταιρεία μπορεί να έχει επιλέξει σκόπιμα ένα τέτοιο αφεντικό», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο