17.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ελλάδα: Ακριβότερη αγορά ηλεκτρισμού στην Ευρώπη μέσα σε μία ημέρα

Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού για σήμερα αναδεικνύεται ως η ακριβότερη στην Ευρώπη καθώς η τιμή στην προημερήσια αγορά διαμορφώθηκε στα 697,41 ευρώ/MWh. Και όμως μόλις χθες η Ελλάδα ήταν μέσα στο μέσο όρο της Ευρώπης, καθώς με 671,14 ευρώ/MWh βρισκόταν στη 14η θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρισμού. Τι συνέβη και μέσα σε μία μόλις ημέρα η ελληνική αγορά μετατράπηκε στην ακριβότερη της Ευρώπης;

Πολύ απλά μεσολάβησε η σημαντική πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου, η οποία οδήγησε τις αγορές της Ευρώπης σε σημαντική μείωση των τιμών: από τα 339 ευρώ/MWh που κόστιζε το φυσικό αέριο την περασμένη Παρασκευή, χθες η τιμή του καυσίμου υποχώρησε στα 252 ευρώ/MWh. Έτσι σε όλες τις αγορές της Ευρώπης όπου οι τιμές του φυσικού αερίου αντανακλώνται άμεσα στις τιμές του ρεύματος, είχαμε σημαντική υποχώρηση. Σε αγορές όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Ελβετία που είχαν χθες τιμές ρεύματος πάνω από τα 700 ευρώ/MWh, λόγω της μείωσης της τιμής του αερίου, καταγράφηκε υποχώρηση από 7 έως και 17% μέσα σε μία ημέρα με αποτέλεσμα οι τιμές του ρεύματος να κινούνται αισθητά κάτω από τα 700 ευρώ/MWh έως και τα 651 ευρώ/MWh (Γαλλία).

Στο ερώτημα γιατί οι τιμές του ρεύματος δεν μειώνονται αντίστοιχα και στην Ελλάδα (σε σχέση με χθες η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία είναι οι μόνες αγορές με αύξηση) η απάντηση είναι απλή: η τιμολόγηση του φυσικού αερίου στη χώρα μας γίνεται με βάση το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα και όχι με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή ημέρας του TTF. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, η Ελλάδα να εμφανίζει καλύτερη τιμή ρεύματος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αντίθετα όταν οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται, η πτώση αυτή αργεί να αποτυπωθεί στις τιμές του ρεύματος, οι οποίες παραμένουν υψηλές για περισσότερες ημέρες σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Αυτός ο ετεροχρονισμός πρακτικά σημαίνει ότι για όσο διάστημα συνεχίζεται η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, η Ελληνική αγορά ρεύματος θα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ακρίβειας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο