18.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Προ των πυλών νέο πρόγραμμα επιδότησης

Ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσιφώνων που έρχεται το επόμενο διάστημα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Πολύ μικρές, σχεδόν μηδενικές χαρακτήρισε σήμερα τις πιθανότητες για διακοπές ρεύματος ή για ρεύμα με «δελτίο» ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ προανήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Ωστόσο ο κ. Σκρέκας, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η δήλωση του Υπουργού Ενέργειας επιβεβαιώνει πλήρως το ενδεχόμενο νέου προγράμματος επιδότησης για ηλιακούς.

Τότε σας είχαμε αναφέρει οτι η υλοποίηση ενός νέου «Εξοικονομώ» για κατοικίες, το οποίο θα ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των σχεδιαζόμενων πράξεων στρατηγικής σημασίας στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα, το νέο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 625 εκατ. ευρώ. Θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2025.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα χρηματοδοτείται η θερμομόνωση του κτιρίου-διαμερίσματος, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης. Από τις επιλέξιμες δαπάνες δεν θα απουσιάζουν επίσης τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Επίσης, είναι πιθανό να περιλαμβάνονται και αυτοματισμοί, οι οποίοι επιτρέπουν τη μείωση της κατανάλωσης σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Έρχονται και φωτοβολταϊκά

Παράλληλα, ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την τοποθέτηση 250.000 φωτοβολταϊκών έως το τέλος του χρόνου, το οποίο απευθύνεται σε νοικοκυριά, αγρότες και επαγγελματίες.

Από τα 250.000 πάνελ, τα 150.000 θα τοποθετηθούν στις στέγες νοικοκυριών, τα 75.000 θα αφορούν αγρότες και τα 75.000 επαγγελματίες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στη ζωή και όταν μαίνεται ένας πόλεμος συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρές αυτές οι πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές».

«Και στις αιχμές θα έχουμε ρεύμα και φυσικό αέριο και έχουμε κάνει ό,τι πρέπει ώστε η Ελλάδα να μην έχει μεγάλο κίνδυνο να έχουμε ‘’δελτίο’’ όπως το λέτε εσείς», είπε ο κ. Σκρέκας τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την επάρκεια ενέργειας.

Περιέγραψε τους τρεις στόχους της κυβέρνησης για:

Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Να ληφθούν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας
Να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού

Διαβεβαίωσε ότι στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί η απορρόφηση του 90% με 94% των αυξήσεων και πως τα νοικοκυριά θα στηριχθούν ανεξαρτήτως εισοδήματος και εάν πρόκειται για κύρια ή μη κύρια κατοικία.

Ο υπουργός εξήγησε ότι στον νέο μηχανισμό θα υπάρξουν τρεις κλίμακες με το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα και όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στην δεύτερη και την τρίτη. «Εκεί θα δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να λάβουν μια επιπλέον επιδότηση που θα έρθει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον προμηθευτή τους», είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο τόνισε ότι η στήριξη θα είναι τέτοια που να καθιστά πιο προσιτή την τιμή αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι όπως ήταν προ κρίσης, καθώς η τιμή έχει αυξηθεί κατά 7 με 10 φορές σε 1,5 χρόνο.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο