18.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Probotek: Eλληνική καινοτομία με τη βοήθεια των… drones

Θέση στον πολλά υποσχόμενο τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ευρύτερα γνωστών και ως drones, παίρνει η Probotek, η ελληνική startup με έδρα την Κέρκυρα που έχει κάνει ήδη πιλοτικές δοκιμές με τα συστήματα DaaS (drones as a services) που αναπτύσσει.

Ιδρυθείσα από το 2019 κι έχοντας ήδη σηκώσει την πρώτη χρηματοδότησή της ύψους 350.000 ευρώ από ηχηρούς επενδυτές όπως ο όμιλος Quest (σ.σ. μέσω της UniSystems) και η Guardian Telematics, η εταιρεία φιλοδοξεί να αναπτύξει περαιτέρω την δραστηριότητά της στην χώρα καθώς και να την επεκτείνει και εκτός ελληνικών συνόρων.

Η στιγμή άλλωστε αποδεικνύεται κομβική, αν σκεφτεί κανείς ότι προ μηνών πέρασε στην Ελλάδα το σχετικό νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες το οποίο ρυθμίζει την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών μέσω συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – Drones) ενώ και ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός σχεδιάζει να υιοθετήσει, κεντρικά πλέον, μια σχετική απελευθέρωση του ρυθμιστικού πλαισίου. «Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται νέα ευρωπαϊκή οδηγία η οποία αλλάζει τις ισχύουσες προδιαγραφές, και προβλέπει ο χειριστής από απόσταση ενός τέτοιου μη επανδρωμένου αεροσκάφους να παίρνει πιο ενεργό ρόλο. Η απουσία τοπικού πιλότου ανά ορισμένη χιλιομετρική απόσταση θα δώσει νέες δυνατότητες στον κλάδο, ο οποίος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης σε όλη σχεδόν την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Probotek, Γιώργος Δελαπόρτας στο insider.gr, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Innovation Summit 2022 που διοργανώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στην Βουδαπέστη από την Huawei.

Προστασία των δασών μέσω drones

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία έχει ξεκινήσει να αναζητά συνεργάτες για να μπορέσει να εφαρμόσει τις DaaS υπηρεσίες που αναπτύσσει, σε κάθετες αγορές. «Αναπτύσσουμε καινοτόμες αλλά πρακτικές λύσεις για πραγματικά προβλήματα με στόχο να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος πιο εύκολου και πιο απλού» αναφέρει ο κ. Δελαπόρτας επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση τέτοιων λύσεων σε ευρεία κλίμακα μπορεί να προσφέρει πέρα από επιχειρηματική ανάπτυξη για την ίδια την Probotek κι ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. «Αρκεί να σκεφτείτε ότι ένα από τα πιο hot σενάρια στην χρήση των drones είναι και η διανησιωτική μεταφορά φαρμακευτικού υλικού, ειδικά σε περιπτώσεις κινδύνου όπου η ταχύτητα και ο χρόνος έχουν κρίσιμη σημασία για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Ένα άλλο, αντίστοιχο, είναι η πυροπροστασία των δασών και άλλων χώρων πρασίνου».

Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα, όπως διευκρινίζει, η Probotek σε συνεργασία με την Huawei αλλά και την Nova/Wind έχει ήδη δημιουργήσει ένα πιλοτικό σύστημα, ονόματι Pyro Sense. Η πλατφόρμα “Pyro Sense / Fire Guardian” αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα υπηρεσιών, τεχνολογιών, λογισμικών και διαδικασιών το οποίο επιτρέπει την εποπτεία των δασών, τοπικά ή από απόσταση, με αισθητήρια όργανα και τον έλεγχο από αέρος με drone.

Η πιλοτική δοκιμή του έχει γίνει ήδη με επιτυχία στο άλσος Συγγρού όπου και εγκαταστάθηκαν 230 αισθητήρια όργανα και 1 drone με τη βάση φόρτισης του. «Με την βοήθεια του εξοπλισμού που εγκαταστάθηκε στο πάρκο αλλά και στο σταθμό παρακολούθησης (χάρτης με την γεωαναφορά των αισθητήρων, σύστημα διαχείρισης drone, αυτόνομο σύστημα παρακολούθησης χαμηλών πτήσεων αεροσκαφών, δορυφορικό σύστημα καταγραφής καιρικών συνθηκών και εποπτείας ποιότητας αέρα) ο ειδικός διαχειριστής επόπτης παίρνει από ένα σύστημα που κατά κύριο λόγο είναι αυτόνομο μια πλήρη και σαφή εικόνα του περιβάλλοντος ακόμα και αν βρίσκεται σε απομακρυσμένη θέση».

Για την ακρίβεια, οι αισθητήρες λαμβάνουν μετρήσεις κάθε 1 λεπτό και αν υπάρχει ένδειξη για υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με χαμηλή υγρασία ή πύκνωση της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα, τότε αποστέλλουν εντολή στο drone για πτήση προς το σημείο ενδιαφέροντος. Το drone μας παρέχει την οπτική επιβεβαίωση μέσα από τις κάμερες που διαθέτει (οπτική με zoom 32x και θερμική) και έτσι ο αρμόδιος χειριστής μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα τις αρχές ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη παρέμβασή τους, όπως εξηγεί ο κ. Δελαπόρτας.

«Είναι ίσως η πρώτη φορά, τουλάχιστον στον τομέα της πυροπροστασίας, που μια τόσο εξελιγμένη υποδομή εφαρμόζεται για τον σκοπό αυτό. Μέχρι σήμερα τα υφιστάμενα συστήματα ήταν διάσπαρτα, απομονωμένα, δεν υπήρχε κοινή και οργανωμένη εικόνα και ο βασικός τρόπος επικοινωνίας ήταν το τηλέφωνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δελαπόρτας.

Το Pyro Sense σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να έχει εφαρμογή σε όλα τα δάση της Αττικής αλλά και σε πιο μικρούς χώρους πρασίνους όπως στα πάρκα των Δήμων, αφού τεχνικά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Ήδη μάλιστα η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με συγκεκριμένους Δήμους για πιθανή υιοθέτηση του συστήματος.

Άλλες εφαρμογές με την βοήθεια των drones

Η πυροπροστασία βέβαια είναι ένα μόνο πεδίο στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν καινοτόμες λύσεις κι εφαρμογές με την βοήθεια των drones. Όπως επισημαίνει ο κ. Δελαπόρτας, «η καινοτομία δεν έχει όρια. Ειδικά για τα drone, σίγουρα υπάρχει πολύ χώρος για ανάπτυξη λύσεων που ίσως σήμερα φαντάζουν δύσκολες ή περιττές. Τα drones για παράδειγμα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σχεδόν σε όλες τις εμπορικές και στρατιωτικές αγορές. Ειδικά το εμπορικό κομμάτι θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά του delivery (food, medical κτλ.), την μεταφορά ανθρώπων (air taxi), την αστυνόμευση, τον περιβαλλοντολογικό έλεγχο, τις επιθεωρήσεις υποδομών και εγκαταστάσεων, τον κλάδο του security και πολλά άλλα».

Σε όλους αυτούς τους τομείς και μέσα από στρατηγικές συνεργασίες που φιλοδοξεί να αναπτύξει, η Probotek θα μπορούσε να παίξει βασικό ρόλο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πέρα από την Ελλάδα αναμένεται να επεκταθεί σύντομα και σε δύο ακόμα αγορές, αυτήν της Γερμανίας και αυτήν της Αμερικής αλλά και να τρέξει το επόμενο γύρο χρηματοδότησής της, όπως αναφέρει ο ιδρυτής της.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο