10.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024

Πάροχος Καθολικής Υπηρεσίας: Στην τελική ευθεία σε σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ

Στην έναρξη της καταληκτικής διαδικασίας για την επιλογή “Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας” προχώρησε η ΕΕΤΤ, με στόχο την ολοκλήρωση της στα τέλη του έτους.

Το περιεχόμενο της Καθολικής Υπηρεσίας έχει τροποποιηθεί, καθώς για πρώτη φορά ο πάροχος που θα επιλεγεί καλείται να παράσχει, όχι μόνο υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, αλλά και ίντερνετ. Στη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε εικάζεται ότι μετείχε μόνο η NOVA.

Όπως αναφέρεται στον διαγωνισμό, τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών Καθολικής Υπηρεσίας είναι τα ακόλουθα:

-Υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και ανόδου (upload) 1 Mbps και με πραγματική ταχύτητα καθόδου (download) όχι μικρότερη από 4 Mbps και τουλάχιστον 30 GByte διαθέσιμα το μήνα, σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν προσφέρεται με σταθερή πάγια χρέωση (flat rate), ανεξαρτήτως κατανάλωσης δεδομένων.

-Δωρεάν απεριόριστες κλήσεις σε αστικά και υπεραστικά ή χρόνο ομιλίας 1.500 λεπτών το μήνα προς σταθερά ή σταθερά και κινητά δίκτυα, σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν παρέχεται μέσω σταθερού δικτύου.

Για τα ανωτέρω, η χρέωση στον τελικό χρήστη δεν δύναται να υπερβαίνει τα 27 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και τελών.

Επιπλέον ο πάροχος που θα αναλάβει την Καθολική Υπηρεσία, η διάρκεια της οποίας είναι για τρία έτη, προβλέπεται να αναλάβει και το κόστος της σύνδεσης των απομακρυσμένων περιοχών, εάν αυτό δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, τη διαφορά αναλαμβάνει να καλύψει ο τελικός χρήστης ή οι χρήστες.

Στο 88% των ενεργών συνδέσεων η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα

Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα παρουσίασε τα τελευταία 5 χρόνια μέση ετήσια ανάπτυξη πάνω από 2%.

Ξεκινώντας από το 77% του συνόλου των ενεργών γραμμών στα τέλη του 2016, η ευρυζωνικότητα (ευρυζωνικές συνδέσεις από σταθερή θέση, δηλαδή μέσω σταθερής τηλεφωνίας) έφτασαν το 88% στο τέλος του 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ έχει διαχρονικά το υψηλότερο μερίδιο αγοράς, το οποίο, από το 2016 έως και σήμερα, παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση (1,3% σε ετήσια βάση).

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (τέλος 2021), ο ΟΤΕ έχει μερίδιο γύρω στο 51% και ακολουθούν οι εναλλακτικοί πάροχοι με μερίδια 22%, 15% και 12% (Vodafone, NOVA και Wind αντίστοιχα, με τις δυο τελευταίες εταιρείες να βρίσκονται σε φάση συγχώνευσης).

Όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ, οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ, είτε παρουσιάζουν μείωση στα μερίδια αγοράς, είτε παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Μάλιστα, το μερίδιο του ΟΤΕ είναι ακόμη μεγαλύτερο (57%) στις ευρυζωνικές υπηρεσίες πρόσβασης πολύ υψηλών ταχυτήτων (FTTH, VDSL).

Επίσης, τα μερίδια του ΟΤΕ στις σχετικές αγορές λιανικής διαφοροποιούνται μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις περιοχές κάλυψης των αστικών κέντρων.

Στις αγροτικές περιοχές τα μερίδια του ΟΤΕ είναι πολύ υψηλότερα από αυτά στις μεγάλες πόλεις, στις οποίες παρατηρείται μεγαλύτερη ένταση του ανταγωνισμού.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο