10.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024

Bitcoin: Αναβάλλεται για το 2024 η.. άνοδός του

Η εβδομάδα που μας πέρασε, σκόρπισε χαμόγελα στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Η άνοδος της αγοράς, παρά τα άσχημα αποτελέσματα τριμήνου και το γκρέμισμα των τιμών των μετοχών μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Facebook και η Amazon, έκανε τα μέλη της πιο αισιόδοξα. Ελπίζουν πως τα χειρότερα πέρασαν.

Πράγματι, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η πιθανότητα να έχουμε δει τον πάτο είναι σημαντική. Το στηρίζουν στο ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από πλευράς Fed έχουν προεξοφληθεί και δεν υπάρχει πια η αβεβαιότητα των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, ακόμα και αν το ράλι συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, το μακροοικονομικό περιβάλλον μάς κάνει πιο συγκρατημένους, όσον αφορά τη βιωσιμότητά του. Με όλα σχεδόν τα κράτη να σημειώνουν εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή ακόμα και να βρίσκονται στο στάδιο της ύφεσης, η συζήτηση έχει αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από το πόσο πιο δύσκολα μπορούν να γίνουν τα πράγματα. Αν οδεύουμε ολοταχώς προς μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Πόσο θα κρατήσει το δυσμενές περιβάλλον που καθηλώνει τους οικονομικούς δείκτες χαμηλά.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, της SρaceX και πλέον του Twitter, Elon Musk, εικάζει πως η ύφεση θα τελειώσει την άνοιξη του 2024. Μια εκτίμηση στην οποία συμφωνούν αρκετοί οικονομικοί αναλυτές της Wall Street. Τότε υπολογίζεται να έχει πέσει ο πληθωρισμός, άρα να έχουν την ευχέρεια οι κεντρικές τράπεζες (κυρίως η Fed μάς ενδιαφέρει) να χαλαρώσουν την νομισματική πολιτική τους.

Αν όντως επικρατήσει το σενάριο λήξης της κρίσης το 2024, αν βρίσκεται τόσο μακριά χρονικά η φάση της ανάρρωσης, πιθανότατα μέχρι τότε να υπάρξουν χρηματιστηριακές αναταράξεις. Κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει και την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Το λογικό είναι οι αγορές, ως προεξοφλητικός μηχανισμός, να κινηθούν πριν τη λήξη της ύφεσης. Συνεπώς, από τους πρώτους μήνες του 2024 ενδέχεται να δούμε μια σταθεροποίηση και σε δεύτερη φάση μια ανοδική κίνηση διαρκείας του Bitcoin. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται και από ένα άλλο χαρακτηριστικό του Bitcoin. Την περιοδικότητα. Τι έχουμε το 2024 στο Bitcoin; Το φαινόμενο του halving (υποδιπλασιασμός).

Τι είναι το halving που εμφανίζεται κάθε 4ετία; Στην αρχή, όταν πρωτοεμφανίστηκε το Bitcoin, δημιουργούνταν 7.200 την ημέρα ή 50 ανά 10’. Την επόμενη περίοδο, έγιναν 3.600 και μια τετραετία αργότερα άρχισαν να παράγονται 1.800. Σε 1,5 χρόνο περίπου, ο ρυθμός παραγωγής από 900 (ή 6,25 ανά block) που είναι σήμερα, θα πέσει στα 450, μετά στα 225 και πάει λέγοντας. Μέχρι να σταματήσουν να βγαίνουν καινούργια. Έτσι προκύπτει πως το ανώτατο όριο είναι τα 21 εκατομμύρια νομίσματα.

Με άλλα λόγια, στο Bitcoin γνωρίζουμε την ποσότητα και τον ρυθμό παραγωγής νέων νομισμάτων με ακρίβεια και σε βάθος πολλών δεκαετιών. Για αυτό πολλοί ισχυρίζονται πως πρόκειται για το πιο αδιάβλητο, το πιο διαφανές νομισματικό σύστημα που έχει εφευρεθεί ποτέ.

Τι επίπτωση είχε το halving στην τιμή; Στο πρώτο, από τα 12 δολάρια εκτοξεύτηκε στα 1.200 (πολλαπλασίασε την αξία του 100 φορές). Στο δεύτερο, πολλαπλασίασε την αξία του 30 φορές. Από τα 650 δολάρια έφτασε μέχρι τις 19.600, στην κορυφή του 2017. Το τρίτο και πρόσφατο halving ξεκίνησε από τις 8.820 δολάρια για να σκαρφαλώσει μέχρι τις 69.000. Πολλαπλασίασε την αξία του περίπου 8 φορές.

Παρατηρούμε δηλαδή μια φθίνουσα πορεία όσον αφορά το ποσοστό της ανόδου. Είναι λογικό. Άλλα περιθώρια ποσοστιαίας ανόδου έχει ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας εκατομμυρίων, άλλα αυτό των δισεκατομμυρίων και άλλα αυτό που αξίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο. Μια άλλη παρατήρηση που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως σε όλες τις περιπτώσεις, από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε το halving μέχρι να ολοκληρωθεί η ανοδική κίνηση, περνούσε διάστημα 1,5 χρόνου.

Για ποιο λόγο θεωρείται τόσο σημαντικό το halving; Γιατί έχει θεμελιώδη αντίκτυπο στην άνοδο των τιμών; Επειδή δημιουργείται ένα σοκ από την πλευρά της προσφοράς. Σκεφτείτε για λίγο τον χρυσό. Να υπήρχε κάποιος, μια ανώτερη δύναμη, η οποία έκλεινε κάθε 4 χρόνια τα μισά ορυχεία χρυσού. Μέχρι ο μειούμενος ρυθμός εξόρυξης να φτάσει στο μηδέν. Να σταματήσει να εξορύσσεται σε κάποιες δεκαετίες. Πόσο πιο σπάνιος, άρα και πιθανότατα πιο πολύτιμος θα γινόταν με τον χρόνο…

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η άνοδος ή η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, όπως και στις περιπτώσεις του Bitcoin και του χρυσού, υπόκεινται σε πολλούς εξωτερικούς παράγοντες. Τον πρώτο λόγο έχουν οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η ρευστότητα, τα επιτόκια, το ύψος του δολαρίου.

Είναι γεγονός πως μέχρι τώρα, το halving έχει αποδειχθεί καταλύτης που ωθεί την τιμή προς τα πάνω. Ωστόσο από εδώ και πέρα η επιρροή του φαινομένου αναμένεται να γίνει όλο και μικρότερη.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για αυτό. Ο πρώτος αφορά την ποσοστιαία συμβολή στην υφιστάμενη ποσότητα. Όσο γυρνάμε πίσω στον χρόνο τόσο πιο καθοριστική επίδραση είχε το halving. Η συνολική υφιστάμενη ποσότητα των νομισμάτων ήταν μικρότερη. Είναι άλλο να προστίθενται νομίσματα στα 10 εκατομμύρια και άλλο στα σημερινά 19 εκατομμύρια. Όπως επίσης επιδρά διαφορετικά όταν πέφτει η προσφερόμενη ποσότητα από 3.600 σε 1.800 νομίσματα την ημέρα αντί για 900 σε 450.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ξεκινάνε ξανά τα σεμινάρια που διοργανώνει το euro2day.gr. Τι είναι το Bitcoin, πώς λειτουργεί, ποια είναι η φιλοσοφία του. Η σύγκριση με τα κρατικά νομίσματα και τον χρυσό. Υπό ποιες προϋποθέσεις αποτελεί αξιόπιστη επενδυτική επιλογή. Πώς μπορείς να αγοράσεις με τον πιο απλό τρόπο και πώς να φυλάξεις τα κρυπτονομίσματά σου με ασφάλεια. Από το ίδιο λινκ μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο