17.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η νέα πρόβλεψη της Samsung για τους SSDs: Μέχρι που θα φτάσει η χωρητικότητα;

Η Samsung, ο κορυφαίος προμηθευτής flash μνήμης στον κόσμο, ανακοίνωσε το φιλόδοξο όραμά της για το μέλλον των solid-state drives (SSDs). Συγκεκριμένα, στο China Flash Memory Market Summit 2023, η εταιρεία δήλωσε ότι η χωρητικότητα ενός SSD θα φτάσει το 1 PB (petabyte) μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Όπως αναφέρει το unboxholics.com, ένα petabyte ισοδυναμεί με 1,024 terabytes (TB) ή 1 εκατομμύριο gigabytes (GB). Για να γίνει αυτό κατανοητό, ένας τυπικός φορητός υπολογιστής σήμερα έχει SSD με χωρητικότητα περίπου 256 GB ή 512 GB. Ένας SSD του 1 PB θα μπορούσε να αποθηκεύσει περίπου 4.000 φορές περισσότερα δεδομένα από αυτό.

Πώς θα επιτύχει όμως η Samsung αυτό το ορόσημο; Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, οι physical, logical και packaging τεχνολογίες έχουν γίνει πιο ώριμες πλέον και έτσι αναμένεται να επιταχυνθεί αρκετά η ανάπτυξη της 3D NAND. Πρόκειται για τον τύπο μνήμης flash που στοιβάζει πολλαπλά στρώματα κελιών κάθετα για να επιτευχθεί αυξημένη πυκνότητα και να μειωθεί το κόστος ανά bit.

Η Samsung παράγει επί του παρόντος 3D NAND τσιπς των 238 στρωμάτων και σχεδιάζει να φτάσει στο μέλλον τον εντυπωσιακό αριθμό των 1.000 στρωμάτων. Η εταιρεία διερευνά επίσης νέους τρόπους για την αποθήκευση περισσότερων bit ανά κυψέλη, όπως οι τεχνολογίες PLC (penta-level cell) και HLC (hexa-level cell). Αυτές θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αποθήκευση έως και 5 ή 6 bits ανά κυψέλη, σε σύγκριση με την τρέχουσα τεχνολογία QLC (quad-level cell) που αποθηκεύει 4 bits ανά κυψέλη.

Φυσικά, η Samsung δεν είναι ο μόνος παίκτης στην αγορά που πιέζει για υψηλότερες χωρητικότητες και συγχρόνως χαμηλότερο κόστος. Άλλοι ανταγωνιστές όπως η Micron, η Kioxia και η Solidigm αναπτύσσουν επίσης τις δικές τους καινοτομίες και τα δικά τους πρωτότυπα. Για παράδειγμα, η Kioxia έχει επιδείξει ένα λειτουργικό HLC NAND τσιπ και άφησε να εννοηθεί ακόμη ότι πειραματίζεται με την OLC (octa-level cell) τεχνολογία που θα μπορούσε να αποθηκεύσει 8 bits ανά κυψέλη.

Η ζήτηση για SSD δίσκους υψηλής χωρητικότητας αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά διάφορους τομείς, όπως το cloud computing, την ανάλυση Big Data, την τεχνητή νοημοσύνη και το gaming. Οι SSDs προσφέρουν ταχύτερες επιδόσεις, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη αξιοπιστία από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους (HDD). Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι ακριβότεροι ανά gigabyte από τους HDD. Η έλευση των SSDs του 1 PB θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την εξίσωση και να καταστήσει επιτέλους τους SSDs πιο προσιτούς τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Μένει να δούμε φυσικά αν η Samsung θα καταφέρει να πιάσει το φιλόδοξο στόχο της μέσα στην επόμενη δεκαετία.

ΠΗΓΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο