13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Θύμα της κρίσης η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς

H κρίση στην Ελλάδα πλήττει την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς (NGA). H διαπίστωση αυτή γίνεται στη 19η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του κοινοτικού πλαισίου στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Στην έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, αναφέρεται ότι η χώρα κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις νέας γενιάς. Τον Ιανουάριο του 2015 μόλις το 3% του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας ήταν συνδέσεις τεχνολογίας νέας γενιάς, έναντι 26% που ήταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. και 4% που ήταν ο αμέσως επόμενος, η Κύπρος.

Ως νέας γενιάς (New Generation Access, NGA) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει τις συνδέσεις εκείνες που προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων στο Διαδίκτυο μεγαλύτερες από 30 Mbps. Επίσης στην έκθεση αναφέρεται η προσπάθεια του ΟΤΕ να αναπτύξει δίκτυα νέας γενιάς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτή, στο τέλος του 2014 περίπου στο 34% των τηλεφωνικών του γραμμών, ή περίπου στο 40% των νοικοκυριών, ο ΟΤΕ μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες VDSL, δηλαδή συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 30 Mbps.
Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι στις λιγοστές αυτές συνδέσεις, ο ΟΤΕ κατέχει μερίδιο αγοράς 90% και ότι οι ανταγωνιστές του δεν έχουν αναπτύξει ακόμη αντίστοιχη προσφορά.
Σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στο σύνολό τους, η χώρα μας φαίνεται να κλείνει το χάσμα που τη χωρίζει με την υπόλοιπη Ενωμένη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, τον περασμένο Ιανουάριο, το 63% των νοικοκυριών στην Ελλάδα διέθετε μία ευρυζωνική σύνδεση, έναντι 54% που ήταν ένα χρόνο πριν. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. μέσα σ’ αυτήν τη χρονιά δεν μεταβλήθηκε, καθώς από 69% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2013, ένα χρόνο αργότερα ανήλθε στο 70%.
Η χώρα ωστόσο υστερεί σημαντικά στα ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η έκθεση της Επιτροπής εμφανίζει στο τέλος του 2014 μόλις το 41% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα να έχει ευρυζωνική πρόσβαση μέσω δικτύου κινητής, έναντι 72% που ήταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη σημειώνει την ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας. Η ίδια αναφέρει ότι στο διάστημα μεταξύ 30/6/2013 και 30/6/2014 υπήρξαν περίπου 250.000 νέοι συνδρομητές τηλεόρασης, γεγονός που μείωσε το μερίδιο αγοράς μεταξύ των δύο πρώτων περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Στην έκθεση επιπλέον αναφέρεται ότι τον Ιούλιο του 2014, πάνω από το 60% των τηλεφωνικών γραμμών λάμβανε συνδυασμένες υπηρεσίες double play, κατά κανόνα τηλεφωνίας και Internet.
H διείσδυση δε αυτών των συνδυασμένων υπηρεσιών φτάνουν στο 42% των νοικοκυριών. Πολύ χαμηλή (λιγότερο από 5%) είναι η διείσδυση των συνδυαστικών υπηρεσιών triple-play.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο