18.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Όλα θα περνάνε τελωνείο τελικά ακόμα και αυτά που κοστίζουν κάτω από 22€! Τι αναμένεται να ισχύσει!

Εδώ και αρκετό καιρό, ειδικά μετά τις πρώτες αλλαγές στα ΕΛΤΑ για αγορές από Κίνα, είχαμε σαν καταναλωτές μία τελωνειακή ατέλεια για αγορές με τελικό κόστος έως 22€. Σε πιο απλά λόγια δηλαδή, για αγορές από Κίνα με ΤΕΛΙΚΟ κόστος έως 22€ ΔΕΝ υπήρχαν δασμοί και η παραγγελία μας ερχόταν μέσω ΕΛΤΑ στο σπίτι μας – έστω και με αυτές τις μεγάλες καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών της καραντίνας.

Πληροφορίες από την Ε.Ε. όμως θέλουν την τελωνειακή ατέλεια αυτή (δηλαδή την ευκολία μας για αγορές έως 22€ χωρίς δασμούς) να σταματά από την 1η Ιουλίου 2021! Αυτό επιβεβαιώνεται και από την Global Vat Compliance – τον οργανισμό που ελέγχει παγκοσμίως την διαχείριση των δασμών σε αγορές B2C (business-to-consumers) και όχι μόνο, με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουμε τις… επιφυλάξεις μας για το μέλλον.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη!? Δεν θα δούμε σημαντικές αλλαγές στην πράξη – αφού τα Κινέζικα καταστήματα έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη αλλαγή και έχουν ήδη κάνει τις ετοιμασίες τους. Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα: οι αλλαγές αφορούν ΜΟΝΟ αγορές έως 22€, δηλαδή επηρεάζει αγορές κυρίως από Aliexpress που κάναμε άνετα, όπως θήκες και κτλ, χωρίς φόβο μια και κόστιζαν κάτω των 22€. Για αγορές άνω των 22€ ισχύουν ΟΛΑ όσα σας έχουμε πει εδώ και καιρό από τα Κινέζικα καταστήματα, με επιλογή ασφαλών μεθόδων αποστολής όπως Priority Direct Mail/EU Priority Mail/EU Priority Line κ.α.

Τι θα γίνει λοιπόν για όσους από εμάς αγοράζουμε αντικείμενα μικρής αξίας από Κίνα; Θα πληρώνουμε επιπλέον χρήματα; Σύμφωνα με τον νόμο, θα πληρώνουμε 24% ΦΠΑ επί της (μικρής) αξίας του εκάστοτε προϊόντος (κάτι λογικό για αγορά από εξωτερικό). Επειδή όμως ο όγκος αυτών των προϊόντων μικρής αξίας είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ, υπάρχει πιθανότητα (μεγάλη) να υπάρξει και ΕΠΙΠΛΕΟΝ χρέωση για τον εκτελωνισμό ΚΑΘΕ παραγγελίας – αρκετοί μιλάνε για κόστος 15 ευρώ. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι γελοίο – να χρεώνεσαι 24% ΦΠΑ + 15€ για μία π.χ. θήκη κινητού αξίας 2€! Δεν είμαστε σίγουροι πάντως ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, ίσως όμως να υπάρξει ένα τυπικό δασμολογημένο κόμιστρο λίγων ευρώ.

Αυτό που μάθαμε είναι ότι τα Κινέζικα καταστήματα (τα γνωστά και αξιόπιστα τουλάχιστον) έχουν ήδη λάβει υπόψιν αυτές τις πιθανές αλλαγές και ίσως προσαρμόσουν τις μεθόδους αποστολής με τέτοιο τρόπο ώστε να προφυλαχθεί ο καταναλωτής. Π.χ.

  • να υπάρχει μία ειδική μέθοδος αποστολής για προϊόντα αθροιστικά, ώστε το τελικό κόστος να υπερβαίνει τα 22€ και να αποστέλλονται με τον σημερινό κλασικό τρόπο.
  • να γίνεται group buy από πολλούς αγοραστές έτσι ώστε το τελικό κόστος να είναι άνω των 22€
  • να αυξηθούν σημαντικά οι Ευρωπαϊκές Αποθήκες των καταστημάτων – ακόμα και για μικρής αξίας προϊόντα, κάτι που θα έλυνε εντελώς το πρόβλημα
  • υπάρχουν και άλλες σκέψεις, όμως πρώτα θα πρέπει να γίνει γνωστή η στάση των ΕΛΤΑ στην χώρα μας, για να δούμε τι άλλο θα γίνει.

Τι θα γίνει λοιπόν; Θα γνωρίζουμε περισσότερα όσο περνάει ο καιρός και θα σας ενημερώσουμε φυσικά για κάθε αλλαγή.

 

[signoff]

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο