14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Το 6G έρχεται…. Από την Εκτεταμένη Πραγματικότητα στο Διαδίκτυο των Πάντων

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) είναι πλέον εδώ και έχουν αρχίσει να επεκτείνονται και στην Ελλάδα, αποτελώντας την «επόμενη γενιά» στις τηλεπικοινωνίες, που έρχεται για να πυροδοτήσει νέες εφαρμογές και καινοτομίες. Υπό μια οπτική, πάντως, το 5G είναι ήδη «παλιό»: ας καλωσορίσουμε το 6G.

Το 6G, όπως δείχνει και το όνομα του, θα αποτελέσει την έκτη γενιά της mobile συνδεσιμότητας. Η συγκεκριμένη γενιά βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό ανάπτυξη και αναμένεται να κάνει την εμφάνιση της μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, οπότε τίποτα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της. Για την ακρίβεια, μάλλον βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από αυτό το χρονικό σημείο. Εντούτοις, μπορούμε από τώρα να ρίξουμε μια ματιά στις μελλοντικές εφαρμογές και τις καινοτομίες που θα «πυροδοτήσει».

Σε μια πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), οι ερευνητές παρουσιάζουν τις προοπτικές του 6G και τις πιθανές εφαρμογές του, τονίζοντας πως σε αυτό θα εντοπίζεται μια «πλήρης» έκδοση τεχνητής νοημοσύνης, με όλη την οργάνωση του δικτύου, τη διαχείριση, την επεξεργασία σήματος, τη διαχείριση πόρων και τις επικοινωνίες να ενσωματώνονται χρησιμοποιώντας AI. Αναλυτικά:

Διαδίκτυο των Πάντων (Internet of Everything): Το IoE θα προσφέρει απρόσκοπτη ενοποίηση και αυτόνομο συντονισμό μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού στοιχείων, αισθητήρων, αντικειμένων, συσκευών, ατόμων, διαδικασιών και δεδομένων που θα χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή υποδομή. Αν και το 5G θεωρείται πως έθεσε τα θεμέλια για το IoE, το 6G θα παρέχει πλήρη υποστήριξη. Επί της ουσίας, θα «διασυνδέσει» δεδομένα, ανθρώπους, διαδικασίες και φυσικές συσκευές, βοηθώντας στη δημιουργία συστημάτων τα οποία θα αποτελούν μέρος μιας «έξυπνης κοινωνίας».

Υπερέξυπνη κοινωνία (Super-Smart Society): Το 6G αναμένεται πως θα επιταχύνει την οικοδόμηση έξυπνων κοινωνιών, κάτι που θα οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ποιότητας ζωής, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και την αυτοματοποίηση, κάνοντας χρήση AI για την επικοινωνία μεταξύ μηχανών. Η συνδεσιμότητα 6G θα εξελίξει την λειτουργία της κοινωνίας, μέσω της χρήσης έξυπνων κινητών συσκευών, αυτόνομων οχημάτων και άλλων καινοτομιών. Εκτός αυτού, πολλές πόλεις στον κόσμο θα αναπτύξουν ιπτάμενα ταξί με βάση την ασύρματη τεχνολογία 6G. Τα έξυπνα σπίτια θα γίνουν πραγματικότητα, με οποιαδήποτε συσκευή σε οποιαδήποτε τοποθεσία να μπορεί να ελεγχθεί απομακρυσμένα.

Εκτεταμένη Πραγματικότητα (XR): Οι υπηρεσίες εκτεταμένης πραγματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), της μικτής πραγματικότητας (MR) και του VR είναι βασικά χαρακτηριστικά του 6G, που αναμένεται πως θα προσφέρει μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία AR / MR / VR, με κοινή σχεδίαση και υψηλής ποιότητας ασύρματη συνδεσιμότητα. Οι προηγμένες δυνατότητες των wearable με υποστήριξη XR, οι εικόνες υψηλής ανάλυσης και τα ολογράμματα θα επιταχύνουν τη δυνατότητα εκτέλεσης επικοινωνιών από άνθρωπο σε άνθρωπο και αντικείμενα, ενώ gaming, τηλεοπτικά προγράμματα και αθλητικά γεγονότα θα παρέχονται ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου. Ο υψηλός ρυθμός μετάδοσης δεδομένων, ο χαμηλός λανθάνων χρόνος και η εξαιρετικά αξιόπιστη ασύρματη συνδεσιμότητα θα είναι κρίσιμα στοιχεία για το XR.

Συνδεδεμένη ρομποτική και αυτόνομα συστήματα: Τα συστήματα 6G θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη συνδεδεμένων ρομπότ και αυτόνομων συστημάτων. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα, με το 6G να προωθεί την ανάπτυξη πραγματικά αυτοκινούμενων οχημάτων και τα δίκτυα 6G να υποστηρίζουν τον επίγειο ελεγκτή και τις επικοινωνίες μεταξύ του UAV και του εδάφους. Τα UAV θα βοηθήσουν σε πολλούς τομείς, όπως στον στρατό και την αστυνομία, το εμπόριο, τις επιστήμες, τη γεωργία, την αναψυχή, την παράδοση προϊόντων, την επιτήρηση, την αεροφωτογράφηση, τη διαχείριση καταστροφών και τους αγώνες drone. Επιπλέον, τα UAV θα χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη ασύρματων εκπομπών και τις μεταδόσεις υψηλού ρυθμού όταν ο κυψελοειδής σταθμός βάσης δεν είναι στη θέση του ή δεν λειτουργεί.

Ασύρματες αλληλεπιδράσεις εγκεφάλου-υπολογιστή: Η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) αποτελεί μια προσέγγιση για τον έλεγχο των συσκευών που χρησιμοποιούνται καθημερινά σε έξυπνες κοινωνίες, ιδίως σε οικιακές και ιατρικές συσκευές. Επί της ουσίας, αποτελεί έναν τρόπο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και εξωτερικών συσκευών, με το BCI να λαμβάνει τα σήματα του εγκεφάλου που μεταδίδονται σε μια ψηφιακή συσκευή και να τα «μεταφράζει» σε εντολές ή ενέργειες. Οι υπηρεσίες BCI απαιτούν επιδόσεις υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές που παρέχει το 5G, με εγγυημένους υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων, εξαιρετικά χαμηλό λανθάνοντα χρόνο και εξαιρετικά υψηλή αξιοπιστία.

Απτική Αλληλεπίδραση: Αυτή αποτελεί έναν κλάδο της μη λεκτικής επικοινωνίας που χρησιμοποιεί την αίσθηση της αφής. Η ασύρματη επικοινωνία 6G θα υποστηρίζει απτική επικοινωνία. Οι απομακρυσμένοι χρήστες θα μπορούν να απολαμβάνουν απτικές εμπειρίες μέσω διαδραστικών συστημάτων σε πραγματικό χρόνο. Αυτός ο τύπος επικοινωνίας θα χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορους τομείς όπως οι αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, στην αλληλεπίδραση ανθρώπων με αναπηρία, στις ιατρικές απτικές μεθόδους στη χειρουργική επέμβαση και τα παιχνίδια.

Αυτοματισμός και κατασκευές: Το 6G θα παρέχει πλήρη αυτοματοποίηση με βάση το AI. Η επανάσταση του Industry 4.0 ξεκίνησε με το 5G, αλλά το 6G αναμένεται πως θα φέρει στο προσκήνιο μια νέα γενιά συστημάτων αυτοματισμού. Τα συστήματα αυτοματισμού 6G θα παρέχουν εξαιρετικά αξιόπιστες, επεκτάσιμες και ασφαλείς επικοινωνίες, χρησιμοποιώντας υψηλούς ρυθμούς δεδομένων και χαμηλή καθυστέρηση. Το 6G θα παρέχει, επίσης, αξιοπιστία δικτύου, διότι θα εξασφαλίζει μεταφορά δεδομένων χωρίς σφάλματα και χωρίς απώλεια δεδομένων μεταξύ μετάδοσης και λήψης.

Μεταφορά πληροφοριών πέντε αισθήσεων: Για να βιώσουν τον κόσμο γύρω τους, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πέντε αισθήσεις τους, δηλαδή ακοή, όραση, γεύση, όσφρηση και αφή. Τα συστήματα επικοινωνίας 6G θα μεταφέρουν απομακρυσμένα δεδομένα που θα λαμβάνονται από τις πέντε αισθήσεις, χρησιμοποιώντας τη νευρολογική διαδικασία μέσω αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Θα ανιχνεύει τις αισθήσεις από το ανθρώπινο σώμα και το περιβάλλον και θα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το σώμα μέσα στο περιβάλλον και τις τοπικές συνθήκες.

Έξυπνη υγειονομική περίθαλψη και βιοϊατρική επικοινωνία: Τα ιατρικά συστήματα υγείας θα επωφεληθούν από τα δίκτυα 6G λόγω καινοτομιών όπως τα AR / VR, η ολογραφική παρουσίαση, το edge computing και το AI, με στόχο τη δημιουργία έξυπνων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Το 6G θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αξιόπιστων συστημάτων απομακρυσμένης παρακολούθησης για συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ενώ ακόμη και η απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση αναμένεται πως θα καταστεί δυνατή. Από την άλλη πλευρά, τα THz, μία από τις κρίσιμες τεχνολογίες «πίσω» από το 6G, παρουσιάζουν πιθανές χρήσεις σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η απεικόνιση παλμών terahertz στη δερματολογία, την στοματική υγειονομική περίθαλψη, τη φαρμακευτική βιομηχανία και την ιατρική απεικόνιση. Παράλληλα, οι αισθητήρες σώματος θα μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστη και συνεχή παρακολούθηση ανθρώπινων φυσιολογικών σημάτων.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο