23.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τα νέα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα… Άρχισαν την χάραξη τους…

Στην επικαιροποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Πλάνου για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και τον σχεδιασμό των μελλοντικών δημόσιων επενδύσεων στον τομέα της συνδεσιμότητας, προχωρά η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για αυτό το λόγο ξεκινά τη χαρτογράφηση των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (ΝGA).

Ο στόχος της χαρτογράφησης είναι να προσδιοριστεί η τωρινή κατάσταση ευρυζωνικής κάλυψης σε κάθε περιοχής της χώρας, καθώς και η μελλοντική κατάσταση έτσι όπως πρόκειται να διαμορφωθεί εντός της επόμενης πενταετίας, χωρίς τις τυχόν νέες δημόσιες παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών ζητά από τις εταιρείες, πληροφορίες για τα επενδυτικά τους σχέδια μέχρι το τέλος του 2025. Τα στοιχεία θα πρέπει να συνοδεύονται από επιστολές των νόμιμων εκπροσώπων των εταιρειών με δεσμευτικές δηλώσεις για την πρόθεση υλοποίησης των επιχειρηματικών πλάνων που θα υποβληθούν.

Νέες δράσεις
Μετά από την χαρτογράφηση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα γνωρίζει σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, δράσεις για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς.

Έτσι έγινε και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο με έργα όπως το “Rural Broadband” που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020, καθώς και με το mega-ΣΔΙΤ “Ultrafast Broadband” (UFBB) το οποίο βρίσκεται λίγο πριν την προκήρυξη για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μετά από πολύμηνη καθυστέρηση.

Σκοπός του έργου Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ), είναι να καλυφθούν με δίκτυα οπτικών ινών οι περιοχές που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των παρόχων, λόγω περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος.

Το έργο έχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία άνω των 810.000 συνδέσεων με ταχύτητα τουλάχιστον 100 Μbps και δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps.

Στην φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, συμμετείχαν εννέα αρχικά ενδιαφερόμενοι. Πρόκειται για τους: ΟΤΕ, Vodafone, Wind, ΔΕΗ, Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), ΑΒΑΞ, κ/ξ Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ EGNLTD, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Intrakat.

Μελέτη για το “τέλος του χαλκού”
Στο μεταξύ, προχωρούν και οι διαδικασίες για την προετοιμασία της σταδιακής κατάργησης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου χαλκού που καλύπτει σήμερα το σύνολο της χώρας και της αντικατάστασής του από τα δίκτυα νέας γενιάς με οπτικές ίνες.

Η κίνηση αυτή είναι εναρμονισμένη και με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σταδιακή κατάργηση του χαλκού έως το 2030 στις χώρες της Ένωσης.

Το “κλείσιμο” του δικτύου του χαλκού -αποκαλούμενο copper switch-off- προβλέπεται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ο οποίος πρόσφατα μεταφέρθηκε στην εθνική νομοθεσία με το νόμο 4727/2020 για τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Πρόκειται, όμως, για μια διαδικασία που επιβάλλεται να γίνει σταδιακά και με την απαραίτητη προσοχή.

Πρώτον, γιατί επηρεάζει θέματα ανταγωνισμού και υπηρεσιών χοντρικής μεταξύ του ΟΤΕ και των υπόλοιπων παρόχων και δεύτερον γιατί όπου “κλείνει” το δίκτυο χαλκού οι συνδρομητές θα πρέπει υποχρεωτικά να αναβαθμίσουν τις συνδέσεις τους ή να τις καταργήσουν.

Πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ) προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση από τις παραδοσιακές υποδομές χαλκού σε αναβαθμισμένα δίκτυα νέας γενιάς (NGA – FTTC/FTTH).

Ακόμη η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προχώρησε στη διάθεση συνολικού ποσού 24.800 ευρώ (με τον ΦΠΑ) για την ανάθεση μελέτης για το σταδιακό παροπλισμό του δικτύου χαλκού που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της ΕΕΤΤ. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία του copper switch-off δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το 2025.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο