Όλοι εμείς που αγαπάμε την τεχνολογία και τον κινηματογράφο, ασχολούμαστε συχνά με το κατέβασμα ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, από το διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες στις οποίες μπορούμε να βρούμε ταινίες και σειρές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο ή την τηλεόραση, νεότερες ή παλαιότερες. Για να μπορέσουμε όμως να απολαύσουμε όλες αυτές τις ταινίες, θα πρέπει να βρούμε και τους αντίστοιχους Ελληνικούς υπότιτλους. Η πιο γνωστή ιστοσελίδα για να ψάξουμε τους υπότιτλους που μας ενδιαφέρουν, είναι η Subs4Free.Club. Τα αρχεία των υπότιτλων είναι συνήθως πολύ μικρά σε μέγεθος και έχουν την κατάληξη .SRT. Αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε τις αγαπημένες μας ταινίες στον υπολογιστή, το laptop ή το tablet, αρχικά τις ανοίγουμε με οποιαδήποτε εφαρμογή αναπαραγωγής, όπως VLC Media Player, BS Player, KMPlayer, Kodi κλπ. Στη συνέχεια, από τις επιλογές για τους υπότιτλους της εφαρμογής, ορίζουμε το αρχείο .SRT και είμαστε έτοιμοι! Εναλλακτικά μπορούμε να μετονομάσουμε το αρχείο υπότιτλων, δίνοντάς του το ίδιο ακριβώς όνομα με την αντίστοιχη ταινία. Με αυτό τον τρόπο οι υπότιτλοι εμφανίζονται στην ταινία, αμέσως μόλις την ανοίξουμε με την εφαρμογή αναπαραγωγής ταινιών.
Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να απολαύσουμε την ταινία μας στη μεγαλύτερη οθόνη της τηλεόρασής μας, που διαθέτει θύρα USB για στικάκια μνήμης; Αν απλά αντιγράψουμε το αρχείο της ταινίας μαζί με το αρχείο των υπότιτλων στο στικάκι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εμφανιστούν ποτέ οι υπότιτλοι κατά την αναπαραγωγή της ταινίας. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές τηλεοράσεις, ακόμα και νεότερα μοντέλα, δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά το χωριστό αρχείο υπότιτλων. Κάποιες τηλεοράσεις είναι συμβατές με την απεικόνιση χωριστών υπότιτλων, αλλά αποτυγχάνουν να δείξουν σωστά τα Ελληνικά, γιατί δε διαθέτουν την ανάλογη κωδικοποίηση χαρακτήρων. Σε αυτή την περίπτωση θα βλέπουμε υπότιτλους αλλά δε θα μπορούμε να τους διαβάσουμε!
Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η ενσωμάτωση των υπότιτλων στο αρχείο της ταινίας. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τη χρήση κάποιας εφαρμογής στον υπολογιστή. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές τέτοιες εφαρμογές. Εμείς έχουμε ξεχωρίσει τη δωρεάν εφαρμογή Format Factory της εταιρείας Free Time. Το Format Factory είναι μια εφαρμογή επεξεργασίας αρχείων βίντεο, μετατροπής τους σε διάφορα format αλλά και ενσωμάτωσης υπότιτλων. Η διαδικασία για να ενσωματώσουμε υπότιτλους σε μια ταινία είναι απλή και γρήγορη. Ας τη δούμε…
Αφού εγκαταστήσουμε το Format Factory στον υπολογιστή μας, ανοίγουμε το πρόγραμμα. Επιλέγουμε από τα εικονίδια αριστερά, το αντίστοιχο, ανάλογα με το είδος αρχείου της ταινίας, π.χ. AVI, MP4, MKV, MPG, VOB κλπ. Στην επόμενη καρτέλα πατάμε <Add Files> και επιλέγουμε το αρχείο ταινίας. Κάνουμε κλικ πάνω αριστερά στο <Output Setting> και στην καρτέλα <Subtitle>. Από την επιλογή <Επιπλέον Υπότιτλοι (SRT/ASS/SSA)> πατάμε το εικονίδιο του φακέλου δεξιά και επιλέγουμε το αρχείο υπότιτλων. Στη συνέχεια πατάμε διαδοχικά <ΟΚ> στα δύο ανοιχτά παράθυρα. Η διαδικασία αρχίζει κάνοντας κλικ στο κουμπί <Start>. Για μια ταινία διάρκειας δύο ωρών η διαδικασία ενσωμάτωσης διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Το νέο αρχείο ταινίας με τους ενσωματωμένους υπότιτλους, αποθηκεύεται στον φάκελο που έχουμε ορίσει, επιλέγοντας το πρώτο κουμπί πάνω αριστερά <Output Folder>. Στη συνέχεια αντιγράφουμε την ταινία στο στικάκι και είμαστε έτοιμοι! Να σημειώσουμε ότι η εφαρμογή Format Factory είναι μερικώς μεταφρασμένη στα Ελληνικά, οπότε κάποια από τα μενού της φαίνονται στα Ελληνικά και άλλα στα Αγγλικά.
Από την καρτέλα <Subtitle> μπορούμε, αν θέλουμε, να επιλέξουμε τη γραμματοσειρά, το μέγεθος, το χρώμα και το φόντο των υπότιτλων, από τις αντίστοιχες επιλογές. Ένας δοκιμασμένος συνδυασμός ρυθμίσεων είναι: <Font Family: Tahoma (8)>, <Χρώμα Γραμματοσειράς: Λευκό [255,255,255]>, <Font Border Style: Solid Color Background>, <Outline Size:1>, <Outline Color: Μαύρο [0,0,0]>, <Shadow Size: 0> και <Font Scheme: Scheme 1>. Με αυτές τις ρυθμίσεις οι υπότιτλοι φαίνονται πολύ καλά στις περισσότερες περιπτώσεις. Φυσικά, μπορούμε να πειραματιστούμε με τις ρυθμίσεις, μέχρι να βρούμε αυτές που θα μας ικανοποιούν περισσότερο.
Το νέο αρχείο που δημιουργείται μπορούμε να το παίξουμε όπου θέλουμε, στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα με την απεικόνιση των υπότιτλων και χωρίς να απαιτείται κάποια προσθετή ρύθμιση. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης υπότιτλων στις ταινίες είναι ότι ο αριθμός των αρχείων για τα βίντεο μας μειώνονται στα μισά αφού δε μας χρειάζονται πλέον τα χωριστά αρχεία υπότιτλων.
[signoff]