16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έξαλλοι οι πελάτες με τις εικόνες στα ράφια: Οργή στα σούπερ μάρκετ

Oι ανατιμήσεις στην αγορά έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και επηρεάζουν αρνητικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Το θέμα των αυξήσεων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο και εκφράζεται από πολλούς, ο φόβος ότι ο πληθωρισμός θα είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Ελλάδα, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, που δόθηκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από την ΕΛΣΤΑΤ, εμφάνισε τον Μάιο θετικό πληθωρισμό, μετά από 13 συνεχείς μήνες που είχε αρνητικό πρόσημο.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι αυξήσεις εντοπίζονται σε είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί και προμηθευτές δηλώνουν ότι μέχρι σήμερα έκαναν σοβαρές προσπάθειες, ώστε να απορροφήσουν την όποια αύξηση του κόστους, αλλά πλέον αυτό δεν είναι εφικτό.

Σούπερ μάρκετ: Αυξήσεις σε πρώτες ύλες και μεταφορικά

Σημειώνουν ότι οι διεθνείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στα μεταφορικά συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό και ως εκ τούτοι είναι αδύνατο κάποιος να μην μετακυλήσει τις αυξήσεις αυτές στο τελικό προϊόν.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που εκτείνεται από τα τρόφιμα και τα καταναλωτικά είδη μέχρι τα οικοδομικά υλικά και τις ζωοτροφές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σωρευτικές αυξήσεις που θα δούμε το επόμενο διάστημα, κυρίως στα ράφια των σούπερ μάρκετ και θα εντοπίζονται στο κρέας, τα όσπρια, τα έλαια, είδη παιδικής φροντίδας, ζάχαρη, τα βρεφικά γάλατα, στα εισαγόμενα τυριά και στα αρωματικά χώρου κ.α.

Αυξήσεις παρατηρούνται εδώ και καιρό στο αλουμίνιο, το σίδερο, πάνω από 30%, αλλά και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές που φτάνουν έως και το 40%.

Σούπερ μάρκετ: Καλπάζει ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Γερμανία
Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο. Σε ετήσια βάση εκτινάχθηκε στο 5%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2008.

Πριν από 10 ημέρες, έγινε γνωστός και ο πληθωρισμός για την Γερμανία ο οποίος και σκαρφάλωσε στο 2,5% για τον Μάιο. Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας, το οποίο σχετίζεται με την αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, αγαθών, αλλά και παροχής υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα, μπορεί οι αριθμοί να μην τρομάζουν για την ώρα τουλάχιστον, αλλά οι ανακοινώσεις χθες από την ΕΛΣΤΑΤ, αν μη τι άλλο προκαλούν εύλογη ανησυχία. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Και μπορεί κάποιος να πει ότι είναι μικρό το νούμερο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, που σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός πέρασε σε θετικό έδαφος.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, έναντι μείωσης 0,8% από τον Μάρτιο στον Απρίλιο.

Σούπερ μάρκετ: Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα
Στο υπουργείο Ανάπτυξη υπάρχει εύλογη ανησυχία και ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε ήδη πρόστιμα για υπερβολικό κέρδος σε βασικά καταναλωτικά αγαθά σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter, στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά να μην σπεύσει να εκμεταλλευθεί τη διεθνή συγκυρία.

«Σε εφαρμογή της διατάξεώς για το υπερβολικό κέρδος εν μέσω πανδημίας υπέγραψα πρόστιμα σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ που η Δ.Ι.Μ.Ε.Α. εντόπισε να παρανομούν. Εν μέσω των Διεθνών Ανατιμήσεων θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα προς όλους να μην σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την συγκυρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αδ. Γεωργιάδης.

Από πλευρά της πάντως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και όπως σημειώνουν αξιωματούχοι της, θα επέμβει μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για συντονισμένες ή μονομερείς ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Σούπερ μάρκετ: «Πονοκέφαλος» και για την κυβέρνηση

Η απότομη άνοδος του πληθωρισμού στην ΕΕ, στο 2% για τον Μάιο, παρά τα συγκυριακά της χαρακτηριστικά, έχει αρχίσει να ανησυχεί πλέον και το υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο για τις τιμές στα ράφια, αλλά και για την στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις αγορές μέσω του PEPP, αν όχι άμεσα, μετά τον Σεπτέμβριο.

Έντονή ανησυχία για αυξήσεις στις τιμές πολλών προϊόντων τους επόμενους μήνες καταγράφουν σε μελέτες τους το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Το ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει ενδείξεις για αυξητικές πιέσεις στους δείκτες τιμών καταναλωτή και αυξήσεις της τελικής τιμής καταναλωτή για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά.

Συγκεκριμένα, τους πρώτους μήνες του έτους κινούνται ανοδικά οι τιμές που καταβάλλουν οι παραγωγοί όταν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη γεωργική – κτηνοτροφική παραγωγή.

Παράλληλα, ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από τους διεθνείς δείκτες. Ο δείκτης πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταγράφει σε μόλις έναν χρόνο άνοδο άνω του 30%.

Σούπερ μάρκετ: Πρώτες ύλες
Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις των πρώτων υλών παραγωγής και όχι τόσο στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας.

Αντίστοιχα ευρήματα προκύπτουν και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, με όλους τους επιμέρους δείκτες (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) να παρουσιάζουν αυξήσεις.

Μέχρι τώρα οι αυξήσεις τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, να θεωρηθεί δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες, σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59% σε διεθνές επίπεδο.

Ήδη στα σούπερ μάρκετ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, καταγράφονται αυξήσεις τιμών σε προϊόντα όπως:

Χαρτικά: 4-12%
Άλευρα: 10%
Σπορέλαια: 50%
Ρύζι: Από 1,70 ευρώ σε 1,90 ευρώ
Καφές: Από 5,40 ευρώ σε 5,70 ευρώ
Βρεφικό γάλα: Από 10,70 ευρώ σε 10,80 ευρώ
Στη δική του έρευνα το ΕΒΕΑ διαπιστώνει πως μέσα σε ένα έτος οι διεθνείς τιμές των προϊόντων έχουν παρουσιάσει άνοδο σε διψήφια ποσοστά, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και την αλματώδη άνοδο του κόστους του ναυτιλιακού ναύλου από την Ασία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, ο συνδυασμός των έντονων αυξητικών τάσεων του τιμαρίθμου με τα χαμηλά εισοδήματα και τα μηδενικά επιτόκια αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στην ελληνική αγορά, απειλώντας επιχειρήσεις και καταναλωτές.

[signoff]

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο