22.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η Netflix καλπάζει και ξοδεύει ασύστολα

Από τη Γερμανία μέχρι τη Βραζιλία, η Netflix έχει βάλει σκοπό να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο, και κατάφερε να κλείσει το τρίτο καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της, στέλνοντας τις μετοχές της σε νέα υψηλά.

Εκπομπές όπως το αστυνομικό θρίλερ «Ozark» με τον Τζέισον Μπέιτμαν, η παρωδία εκπομπών για αληθινά εγκλήματα «American Vandal» και η βραδιά κωμωδίας με τον Τζέρι Σάινφελντ έφεραν 850.000 νέους συνδρομητές στις ΗΠΑ και 4,5 εκατ. στον υπόλοιπο κόσμο, πολύ περισσότερους σε σχέση με τις προβλέψεις. Βέβαια δεν της ήρθαν φθηνοί. Η Netflix ξοδεύει 6 δισ. δολάρια για περιεχόμενο το 2017, και ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά θα αυξήσει το ποσό κατά το 1/3, στα 8 δισ.

Η δυσκολία για τη Netflix είναι να ισορροπήσει την επιθυμία για περισσότερους συνδρομητές με την ανάγκη να καλύψει τον τεράστιο προϋπολογισμό για το πρόγραμμά της. Από αυτόν το μήνα ανεβάζει τις τιμές της κατά ένα δολάριο το μήνα για το πιο δημοφιλές της πακέτο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος του περιεχομένου. Στο παρελθόν έχει πληρώσει αντίστοιχες αυξήσεις με αποχωρήσεις συνδρομητών.

Η άνοδος της Netflix και ο ολοένα και μεγαλύτερος προϋπολογισμός της για ταινίες και σειρές ανησυχεί τον ανταγωνισμό, που νιώθει την πίεση να δημιουργήσει καλύτερο περιεχόμενο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα κέρδη. Οι επενδυτές έχουν επιτρέψει στη Netflix να δανειστεί και να ξοδέψει τα μετρητά τους για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της, ενώ «τιμωρούν» τις μετοχές της CBS και της Walt Disney, που χάνουν θεατές και διαφημιστές.

Αυτές οι εταιρείες τώρα δημιουργούν τις δικές τους online υπηρεσίες και κάποιες, όπως η Disney, αφαιρούν τα προγράμματά τους από το κανάλι της Netflix. Ως απάντηση, η Netflix ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε δικές της εκπομπές, που το 2017 θα αντιστοιχούν στο 25% του συνολικού προϋπολογισμού και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ανάμεσά τους και εκπομπές σε άλλες γλώσσες, για το κοινό εκτός ΗΠΑ που πιθανόν να μην ενδιαφέρεται π.χ. για τον Νεοϋορκέζο κωμικό Τζέρι Σάινφελντ ή για τη σειρά «Ozark» που εκτυλίσσεται στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η Netflix μόλις έκανε διαθέσιμη την πρώτη της ιταλική σειρά, με τη τίτλο «Suburra», και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εκπομπές στα γερμανικά και τα ιαπωνικά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 130 εκατ. δολαρίων, ή 29 σεντς ανά μετοχή για το Γ΄ τρίμηνο. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο τα κέρδη ήταν 51,5 εκατ. δολάρια ή 12 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα ανήλθαν σε 2,99 δισ. δολάρια από 2,29 δισ. πέρυσι. Το σύνολο των συνδρομητών της έφτασε τα 109,3 εκατομμύρια.

 

Via

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο