καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά λέγανε οι γιαγιάδες μας, σίγουρα έχοντας στο μυαλό τους άλλα πράγματα από ένα πολύτιμο ρολόι. Σε ένα τόσο αρχοντικό αντικείμενο όμως, όπως το ρολόι, είναι που η παροιμία βρίσκει το πραγματικό της νόημα.
Άσε που ίσως δεν έχεις συνειδητοποιήσει πραγματικά πόσο ανάγκη έχουν από φροντίδα τα ρολόγια σου. Ρίξε μία πιο προσεκτική ματιά, ειδικά εκεί που το λουράκι ή το μπρασελέ ενώνεται με την κάσα, ή γύρω από τα μπουτόν και την κορώνα και, βεβαίως, στην πόρπη – αν έχουν δερμάτινο λουράκι. Ναι, κάτι δεν πάει καλά – και ήρθε η ώρα να το διορθώσεις.
Δε χρειάζεται να επισκεφτείς ειδικό στις περισσότερες περιπτώσεις ρολογιών. Αλλά αν μιλάμε για κάποιο vintage μοντέλο, που δεν είναι αδιάβροχο (που έχει στεγανότητα μικρότερη από 50 μέτρα βάθος δηλαδή) ή που είναι μεν αδιάβροχο, αλλά το έχεις πάρα πολλά χρόνια χωρίς να του έχεις κάνει ποτέ σέρβις, καλύτερα να το πας σε έναν τεχνικό. Θα του κάνει ένα πλήρες σέρβις, θα αλλάξει τις φλάντζες και, βεβαίως, θα στο καθαρίσει κιόλας.
Αν το ρολόι σου δεν ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε μπορείς εύκολα να το καθαρίσεις μόνος στο σπίτι.
Εύκολα tips για να καθαρίσεις το ρολόι σου
Θα πρέπει να χωρίσουμε τα διάφορα ρολόγια σε κατηγορίες, γιατί το καθένα έχει τον δικό του τρόπο φροντίδας. Σε όποια και αν ανήκουν τα δικά σου ρολόγια, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς μία καθαρή, μαλακή και απορροφητική επιφάνεια για να εργαστείς, οπότε ιδανικά μιλάμε για κάποιο τραπέζι πάνω στο οποίο θα απλώσεις μια πετσέτα. Δε θέλεις το ρολόι να σου γλιστρήσει από τα χέρια και να πέσει στο πάτωμα ή -ακόμη χειρότερα- μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας.
Αν είναι αδιάβροχο, με μπρασελέ ή λουράκι από καουτσούκ
Η πιο εύκολη κατηγορία είναι τα ρολόγια με στεγανότητα σε βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων και με λουράκι ή μπρασελέ από αδιάβροχο υλικό. Θα χρειαστείς λίγο σαπούνι ή κρεμοσάπουνο, ζεστό νερό, ένα λεκανάκι, μια μαλακή οδοντόβουρτσα, μια πετσέτα και ένα πανί σαν αυτό που καθαρίζουμε τα γυαλιά των ματιών.
Αφού διαλύσεις σαπούνι μέσα στο νερό, στο λεκανάκι, θα βουτήξεις το ρολόι μέσα και θα το τρίψεις με το βουρτσάκι. Αν το ρολόι σου είναι από ατσάλι ή τιτάνιο, μπορείς να το κάνεις και με πιο σκληρή οδοντόβουρτσα. Αλλά αν είναι χρυσό, τότε βρες την πιο μαλακή που μπορείς.
Ξέπλυνε το ρολόι με καθαρό νερό, ιδανικά κάτω από τη βρύση και στέγνωσέ το με την πετσέτα. Στη συνέχεια, τρίψε το καλά με το πανάκι των γυαλιών.
Αν είναι αδιάβροχο, αλλά με δερμάτινο λουράκι
Βγάλε το λουράκι, χρησιμοποιώντας μια βελόνα ή το εργαλείο που έχεις για να βγάζεις τη sim στο κινητό σου. Αν δεν μπορείς, πετάξου στο κοσμηματοπωλείο ή το ρολογάδικο της γειτονιάς σου και ζήτα να στο αφαιρέσουν. Για την κάσα, ακολούθησε τη διαδικασία της πιο πάνω κατηγορίας.
Για το λουράκι χρησιμοποίησε ένα βρεγμένο πανάκι, αν πρόκειται για γυαλιστερό δέρμα αλιγάτορα, μοσχαριού ή καρχαρία. Για πιο ακατέργαστα και ματ δέρματα, ή για εκείνα που έχουν ειδικές βαφές, μη βρέξεις καν το πανάκι. Τρίψε καλά, χωρίς όμως να ασκείς ιδιαίτερη πίεση. Γι’ αυτά τα πιο ευαίσθητα δέρματα καλό είναι να μην αφήνεις σκόνη να μαζεύεται, αλλά να τα καθαρίζεις με ένα στεγνό πανάκι μια φορά κάθε δίμηνο.
Επίσης, μπορείς να ψάξεις και για ειδικές κρέμες που μπορείς να βάζεις σ’ αυτά τα λουράκια για να κάνεις πιο λαμπερά. Απλά φρόντισε να τα κρατήσεις μακριά από απλό σαπούνι ή οποιαδήποτε αλκοολούχα ουσία (και δεν εννοώ μόνο στον καθαρισμό τους: πρόσεχε, για παράδειγμα, να έχεις ξεπλύνει καλά τον καρπό σου μετά το μπάνιο, πριν φορέσεις το ρολόι σου, ή να μην πάει κολόνια ή after shave εκεί).
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Αν δεν είναι αδιάβροχο
Αν το ρολόι σου έχει στεγανότητα σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων, αυτό σημαίνει ότι βασικά προστατεύεται μόνο από λίγες σταγόνες νερού που μπορούν να πέσουν πάνω του. Δεν πρέπει να το φοράς στο ντους και σίγουρα όχι στη θάλασσα. Και, βεβαίως, η μέθοδος της βύθισης στο λεκανάκι με το ζεστό νερό δεν κάνει, όταν μιλάμε για τον καθαρισμό του. Η μόνη λύση είναι ένα πανάκι (ελάχιστα βρεγμένο, αν το ρολόι είναι ατσάλινο ή από τιτάνιο) για τις μεγάλες επιφάνειες και μια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα για τις ενώσεις και τα δύσκολα σημεία.
Σε κάθε περίπτωση, το να φροντίζεις το ρολόι σου μια φορά στο τόσο, έστω περνώντας το με ένα στεγνό πανάκι και ξεσκονίζοντας τα δύσκολα σημεία με την οδοντόβουρτσα μια φορά κάθε δυο μήνες, θα σε απαλλάξει από την παραπάνω προσπάθεια όταν έρθει η ώρα για ένα «καλό» καθαρισμό.
Προφανώς, όσο πιο στιβαρό και ανθεκτικό είναι το ρολόι, τόσο πιο γερό καθαρισμό μπορείς να του κάνεις, ενώ όσο πιο επίσημο και από ευαίσθητα υλικά είναι κατασκευασμένο, τόσο πιο προσεκτικός πρέπει να είσαι. Κοινώς, αν στη συλλογή σου διαθέτεις ρολόγια από όλες τις κατηγορίες, μη βιαστείς την ώρα του καθαρισμού τους και ακολουθήσεις την ίδια λύση για όλα.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman