18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ανταρκτική: Το ρομπότ που «ζει» μαζί με.. πιγκουίνους

Χιλιάδες αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι συγκεντρωμένοι στους πάγους του κόλπου Άτκα στην Ανταρκτική, αγνοώντας ότι ανάμεσά τους ζει ένας που δεν είναι αληθινός.

Ελαφρώς πιο κοντό από τον μέσο ενήλικο πιγκουίνο, το αυτόνομο ρομπότ ύψους ενός μέτρου βρίσκεται «ήσυχα» μέσα στην αποικία.

Τα πουλιά παρατηρούν περιστασιακά το ECHO, ένα μη επανδρωμένο και τηλεκατευθυνόμενο όχημα εδάφους, επειδή «επιδεικνύουν περιέργεια για όλα όσα δεν αναγνωρίζουν», δήλωσε ο Νταν Ζίτερμπαρτ, επιστήμονικός συνεργάτης στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole στη Μασαχουσέτη.

Το ενδιαφέρον των πιγκουίνων για το ρομπότ δεν κρατά πολύ ώρα και γρήγορα απομακρύνονται από το στατικό αντικείμενο που λειτουργεί σαν κινητή κεραία για ένα παρατηρητήριο που παρακολουθεί περίπου 300 πιγκουίνους κάθε χρόνο.

Ένα ρομπότ «ζει» μαζί με τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής και προσπαθεί να τους σώσει

Σημειώνεται πως στον Νότιο Πόλο, οι πιγκουίνοι κυριαρχούν αφού δεν έχουν σημαντικούς θηρευτές. Αλλά η κλιματική κρίση θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξή τους.

Συγκεκριμένα, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς, οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας και λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, το 98% του πληθυσμού των αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το 2100, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο περιοδικό Global Change Biology.

Στη μελέτη, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι θα πρέπει να καταγράφονται ως απειλούμενο είδος σύμφωνα με τον σχετικό νόμο των ΗΠΑ .

«Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι ζουν σε μια λεπτή ισορροπία με το περιβάλλον τους, υπάρχει μια ζώνη στον θαλάσσιο πάγο που ονομάζεται “Goldilocks”», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Στέφανι Ζενουβριέ, οικολόγος θαλάσσιων πτηνών και επιστήμονικός συνεργάτης στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Ως κορυφαίοι θηρευτές, οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι χρησιμεύουν ως «φρουροί», από την άποψη πως είναι ιδανικά είδη για μελέτη σε ένα μεταβλητό οικοσύστημα, επειδή ενδεχόμενη αλλαγή στην αποικία τους, σημαίνει και αλλαγή στο οικοσύστημα. Μελετώντας αυτά τα πουλιά, ο Ζίτερμπαρτ και η ομάδα του μπορούν να μελτήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην Ανταρκτική.

Παραδόξως λίγα είναι γνωστά για αυτούς τους πιγκουίνους, επειδή στην Ανταρκτική οι επιστήμονες δεν μπορούν να έχουν εύκολα πρόσβαση.

Αν και είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για τους πιγκουίνους και το οικοσύστημά τους, η ομάδα δεν ήθελε να εισαγάγει ένα επιβλαβές ανθρώπινο αποτύπωμα σε ένα ήδη ευάλωτο περιβάλλον ή να επηρεάσει αρνητικά την αποικία.

Μια επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία του ECHO φέτος δείχνει ήδη πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Η πρώτη έξοδος του ECHO φέτος θεωρήθηκε «έτος μηδέν», είπε ο Ζίτερμπαρτ. Τώρα που οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το ρομπότ είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί και είναι μέρος ενός προγράμματος που έχει λάβει χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, μπορούν να εφαρμόσουν τα διδάγματα που έχουν αντληθεί.

Το ρομπότ μπόρεσε να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες των -20 βαθμών Κελσίου στην Ανταρκτική μέχρι στιγμής.

Η κατάσταση του θαλάσσιου πάγου είναι κατάλληλη για το ECHO μέχρι περίπου τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν στην Ανταρκτική αρχίζει το καλοκαίρι και ο πάγος γίνεται πολύ μαλακός. Οι ερευνητές εργάζονται πάνω στους αλγόριθμους του ρομπότ για να το βελτιώσουν ώστε όταν μετακινέιται μόνο του, να μπορεί να καταλάβει πώς να ξεκολλήσει από τον πάγο.

Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθαν οι επιστήμονες είναι ότι οι πιγκουίνοι δεν φοβούνται το ECHO, επειδή κινείται πιο αργά από ό,τι περπατάει ένας άνθρωπος.

Οι ερευνητές είναι πάντα ανήσυχοι σχετικά με το άγχος που προκαλείται στα πτηνά και την αποικία.

Η έρευνα που γίνεται στον κόλπο Atka αποτελεί διεπιστημονική προσπάθεια που έχει συγκεντρώσει επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων και «κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε να το εκτελέσει μόνος του», είπε ο Ζίτερμπαρτ.

[signoff]

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο