35.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Αγορές από Κίνα. Τελωνεία, κόστος, ψέμματα και αλήθειες! Τι τελικά συμβαίνει!?

Σήμερα ξαφνικά για κάποιο λόγο, όλα σχεδόν τα ενημερωτικά site, ανακάλυψαν ότι οι αγορές από Κίνα χρεώνονται με τελωνείο. Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, όπου άρχισαν οι έλεγχοι να γίνονται πιο εντατικοί. Εξάλλου, εάν το ψάξει λίγο κανείς, θα δεις από τουλάχιστον ένα θέμα με εκατοντάδες σελίδες, σε όλα τα μεγάλα φόρουμ του χώρου, όπου οι χρήστες αναφέρουν το πρόβλημα αυτό. Τι έγινε τελικά σήμερα και όλοι κάνουν σαν ν’ ανακάλυψαν την Αμερική!? Ας δούμε πιο καλά….

Κατ’ αρχάς, για να λέμε τα πράγματα σωστά, ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται έλεγχοι και να περνάνε όλα τελωνείο, ότι δηλαδή έρχεται εκτός ΕΕ. Αυτό είναι το σωστό, το νόμιμο! Θεωρητικά αυτό γινόταν μέχρι τον Νοέμβριο που μας πέρασε. Ξαφνικά από πέρυσι τον Νοέμβριο, οι έλεγχοι στα τελωνεία έγιναν πιο εντατικοί, εκεί που ήταν λάσκα, με αποτέλεσμα εκεί που το 10% συνήθως να περνάει τελωνείο, τώρα, το 90% τουλάχιστον περνούσε τελωνείο! Αυτό μπορεί όπως είπα πιο πάνω, να το επιβεβαιώσει και μόνος του, κάνοντας μια βόλτα από μεγάλα φόρουμ σαν το myphone, insomnia, xiaomi-miui.gr. Εκεί θα βρείτε πάρα πολλούς χρήστες που να αναφέρουν ότι ξαφνικά πλήρωσαν τελωνείο, ενώ δεν το περίμεναν ή να ρωτάνε πως γλιτώνουμε το τελωνείο. Μάλιστα είχε κυκλοφορήσει μία φήμη τότε, ότι επειδή η InfoQuest είχε μόλις αναλάβει την εκπροσώπηση της Xiaomi στον Ελλαδικό χώρο, είχε βάλει το δαχτυλάκι της σε αυτή την κατάσταση. Κατ’ εμέ πάρα πολύ απίθανο, αλλά εφόσον είχε ακουστεί σαν φήμη τότε, το παραθέτω εδώ απλώς.

Οι χρεώσεις που ισχύανε τότε, μπορείτε να τις βρείτε στο έγγραφο εδώ: Ενημέρωση αναφορικά με τα τέλη εκτελωνισμού ταχυδρομικών αντικειμένων προέλευσης εξωτερικού (από χώρες εκτός ΕΕ). Ουσιαστικά αυτό που μας ενδιέφερε τότε, είναι αυτό που αναφέρετε στο κείμενο: “για είδη μέχρι 45 € δεν καταβάλλονται δασμοί, Φ.Π.Α . και λοιποί φόροι“, οπότε πάρα πολλοί ζητούσανε να αναγράφεται πάνω στο κουτί αποστολής ότι ήταν αξίας μικρότερης των 45€ ή 50$, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα περάσει τελωνείο. Βέβαια με το που σφίξανε τα πράγματα, ούτε αυτό έπιανε, οπότε ανακαλύφτηκε η τριγωνική αποστολή και πολλοί θυμήθηκαν ότι πολλά μαγαζιά έχουν και Ευρωπαϊκή αποθήκη. Και τα δύο σήμαιναν ΟΧΙ τελωνείο, αφού στο πρώτο έχει γίνει ήδη εισαγωγή και στο δεύτερο, η εισαγωγή γίνεται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου σύμφερε το κατάστημα υποθέτω, και μετά στέλνανε την παραγγελία εδώ Ελλάδα, ενδοκοινοτικά χωρίς τελωνείο. Οδηγός για τριγωνική αποστολή υπάρχει εδώ στο iTechNews.gr, όπου μπορείτε να δείτε ποια κινεζομάγαζα την υποστηρίζουν. Μάλιστα πολλά από αυτά τα μαγαζιά, πριν δεν είχαν σαν τρόπο αποστολής την τριγωνική, οπότε τον δημιουργήσανε για να λυθεί αυτό το θέμα. Και φτάνουμε στο σήμερα…

Σήμερα, ξαφνικά όλα τα ενημερωτικά site, ανακάλυψαν την Αμερική!Τι ανακάλυψαν….το νέο ενημερωτικό φυλλάδιο των ΕΛΤΑ, που όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, δημιουργήθηκε στις 13 Ιουλίου, πριν 3 εβδομάδες περίπου, όπου υπάρχει πράγματι διαφορά από το προηγούμενο αντίστοιχο έγγραφο.

Ουσιαστικά, η κύρια διαφορά είναι ότι έχει καταργηθεί το 45€ που σας γράφω πιο πάνω, οπότε όλα περνάνε τελωνείο. Θα μου πείτε, μα και πριν δεν πέρναγαν, ποια η διαφορά. Ουσιαστικά, απαλείφοντας αυτό το παραθυράκι, μπορούν πια να περάσουν όλα τα αντικείμενα, ακόμα και θήκες πχ που είναι ευτελούς αξίας και ότι θεωρητικά κοστίζει μέχρι 150€, θα πρέπει να πληρώσετε 15€ όταν θα το παραλάβετε από τα ΕΛΤΑ. Τι θα γίνει στην πραγματικότητα….δεν ξέρω εάν το τελωνείο θα αντέξει αυτούς τους ρυθμούς που θεωρητικά θα έχουν τώρα. Και υπόψιν, αυτό ισχύει εδώ και 3 εβδομάδες, μην το ξεχνάτε! Δεν είδα εγώ πουθενά να φαίνεται ότι έχει αλλάξει κάτι στον όγκο των αντικειμένων που βλέπουν. Επίσης, σαν τρόπος αγοράς υπάρχει ακόμα η τριγωνική αποστολή και μέσω ευρωπαϊκής αποθήκης. Τώρα, επειδή κάτι διάβασα στη σελίδα του ελληνικού Gizchina στο Facebook, ότι και αυτό σύντομα μπορεί να μην ισχύει, ας περιμένουμε να δούμε τι θα μας πούνε τα μαγαζιά που έχουν σαν επιλογή αυτόν τον τρόπο αποστολής. Και έτσι να είναι πάντως, παραμένουν οι EU αποθήκες, που σίγουρα είναι πιο ακριβές από Κίνα σαν τιμή, όμως είναι φθηνότερα από Ελλάδα.

Επίσης, να προσθέσω και κάτι άλλο, που δεν ξέρω εάν ισχύει ή όχι, αλλά επειδή την πρώτη φορά που σφίξανε τα πράγματα είχε ακουστεί η φήμη ότι μπορεί να φταίει η InfoQuest, προχθές άνοιξε το πρώτο Mi κατάστημα στο Golden Hall από την InfoQuest. Άσχετο…σχετικό, δεν γνωρίζω, ούτε λέω ότι είναι, απλώς τονίζω δύο συμπτώσεις…..που μπορεί στο τέλος να είναι και πραγματικά απλώς συμπτώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο