Μετάβαση στο περιεχόμενο
11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025

Cloud και data center: Χορός δισεκατομμυρίων για παλιούς και οι νέους παίκτες

Σε επενδυτικό χορό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επιδίδονται τα τελευταία δύο χρόνια οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί διασταυρώνοντας τα ξίφη τους για την αποθήκευση και την διακίνηση δεδομένων στη χώρα μας. Οι επενδύσεις που πολλαπλασιάζονται μάλιστα καθώς περνά ο καιρός, αυξάνουν αισθητά και το «data gravity» της χώρας, καλλιεργώντας το έδαφος για προσέλκυση νέων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αλλά και για ένταση των επενδύσεων των ήδη υπαρχόντων παικτών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το παράδειγμα της Microsoft, για την δημιουργία ένας Data Center Region εντός Αττικής, που θα περιλαμβάνει τρία κέντρα δεδομένων αλλά και της Digital Realty που εξαγόρασε τη Lamda Hellix και προχωρά τάχιστα στη δημιουργία δύο νέων μεγάλων data centers που θα προστεθούν στα δύο υπάρχοντα, ακολούθησε πρόσφατα και η Google. Η εταιρεία ανακοινώνοντας την δημιουργία του πρώτου cloud region της Νοτιονατολικής Ευρώπης στην χώρα μας προτίθεται να προσθέσει τρία κέντρα αποθήκευσης δεδομένων στην περιοχή της Αττικής. Την ίδια στιγμή και η Amazon Web Services προχωρά στην δημιουργία μιας Local Zone (Τοπικής Ζώνης) για την διάθεση τέτοιων υπηρεσιών ενώ και η ελληνική Lancom διευρύνει το αποτύπωμά της στο χάρτη με την κατασκευή δύο ακόμα Data Center, ένα στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης κι ένα στην Κρήτη.

Οι προαναφερθείσες προσθήκες θα έχουν ως αποτέλεσμα από τα δώδεκα Data Center – πολλά εκ των οποίων μικρής χωρητικότητας – που είχε η χώρα πριν από δύο χρόνια να φτάσουμε περίπου τα είκοσι το 2025, όπου και προβλέπεται να είναι έτοιμες πολλές από τις παραπάνω υποδομές. Τότε μάλιστα δραστηριότητα στη χώρα μας θα έχουν και οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί πάροχοι υπηρεσιών cloud (AWS, Microsoft και Google), αν όχι περισσότεροι.

Τα νέα κέντρα δεδομένων που έρχονται

Να θυμίσουμε ότι ήδη η Microsoft, βρίσκεται πλέον στην τελική φάση της ολοκλήρωσης της αδειοδότησης για την κατασκευή των τριών data centers που θα κατασκευασθούν στο Κορωπί και στο Μαρκόπουλο. Τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023 και η λειτουργία των κέντρων είναι πιθανό να ξεκινήσει έως τις αρχές του 2025.

Αντίστοιχα, η Digital Realty κατασκευάζει αυτή τη στιγμή το Athens-3, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα data center της χώρας, μία επένδυση 80 εκατ. ευρώ και χωρητικότητας 6,8 MW που καλύπτει 8600 τ.μ. Το data center, το οποίο βρίσκεται και αυτό στην περιοχή της ανατολικής Αττικής, αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2023. Την ίδια στιγμή μάλιστα προχωρούν και οι διαδικασίες για το Athens-4, το οποίο θα είναι αντίστοιχης χωρητικότητας με το Athens-3 και δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο την χρονιά ορόσημο 2025.

Λίγο διαφορετική είναι ωστόσο η περίπτωση της AWS, δεδομένου ότι η τοπική ζώνη που θα δημιουργήσει θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την βοήθεια μιας υφιστάμενης, ή δυνητικά διαθέσιμης, υποδομής άλλης εταιρείας. Η AWS άλλωστε μέχρι και σήμερα πράττει ανάλογα με την περίσταση και ανά περιπτώσεις συνεργάζεται με κάποιο «ουδέτερο» data center εντός του οποίου δημιουργούνται οι δικές της υποδομές. Στην περίπτωση της χώρας μας τέτοιου είδους «ουδέτερα» data centers είναι αυτά της Lamda Hellix, η οποία έχει εξαγοραστεί από την Digital Realty, αλλά και της ελληνικής Lancom.

Παρόμοια θα μπορούσε να είναι η κατάσταση και στην περίπτωση της Google, αν κρίνει κανείς από το παράδειγμα άλλων χωρών. Οι πρώτες πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς βέβαια, αναφέρουν ότι η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει τρία δικά της Data Centers μέσα στην επόμενη διετία, πιθανότατα στην περιοχή της Αττικής. Η συνεργασία όμως είτε με την Sparkle, δεδομένης Και της κοινής κοινοπραξίας που συμμετέχουν για το υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα Blue / Raman, είτε με κάποιο άλλο παίκτη που διαθέτει «ουδέτερη» υποδομή, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Άλλωστε, στενός συνεργάτης της Google σε παγκόσμιο επίπεδο είναι και η Equinix, ο έτερος μεγάλος αμερικανικός παίκτης του κλάδου των Data Center, ο οποίος ακούγεται το τελευταίο διάστημα ότι εξερευνά την πιθανότητα επένδυσης στη χώρα μας.

Οι νέοι παίκτες που κοιτάζουν την Ελλάδα

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες η Equinix βρίσκεται ήδη σε διερευνητικές επαφές για μια αντίστοιχη επένδυση στην περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα στα βόρεια προάστια. Το πλάνο δε, αν υλοποιηθεί, θα είναι εξαιρετικά φιλόδοξο, αφού τα σχέδια της εταιρείας προβλέπουν οι νέες υποδομές που θα δημιουργηθούν να είναι οι μεγαλύτερες που θα διαθέτει η χώρα από άποψη χωρητικότητας. Για την ακρίβεια η χωρητικότητα θα είναι 4 με 5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των δύο νέων data centers της Lamda Hellix που χαρακτηρίζονται σήμερα ως οι μεγαλύτερες υποδομές του είδους τους στη χώρα μας.

Παρότι μέχρι σήμερα η περιοχή συγκέντρωσης Data Center εντοπίζεται στην Αττική, δεν αποκλείεται μελλοντικές επενδύσεις να αφορούν και την περιφέρεια. Ήδη άλλωστε η ελληνική Lancom, έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις εκτός Αττικής, εγκαινιάζοντας πρόσφατα το Balkan Gate Thessaloniki, ένα data center αρχικής έκτασης 2.500 τ.μ., που στην οριστική επέκταση του θα φθάσει τα 10.000 τ.μ. Στο επενδυτικό της πλάνο μάλιστα προβλέπεται και η κατασκευή ενός τέταρτου Data Center στην Κρήτη, ώστε να ολοκληρώσει τον άξονα Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Κρήτη, καθιστώντας την συμπρωτεύουσα «πύλη» διακίνησης δεδομένων στην νοτιανατολική Ευρώπη.

Η σημασία των data centers

Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία της χώρας από τις προαναφερθείσες επενδύσεις είναι μεγάλα και έχουν αποτυπωθεί από τις εταιρείες σε δισ ευρώ. Συγκεκριμένα η Microsoft κάνει λόγο για πολλαπλασιαστικό όφελος 1 δισ. ευρώ, η Digital Realty για 1,1 δισ. ευρώ και η Google για 2,2 δισ. ευρώ έως το 2030. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω επενδύσεις δημιουργούν την απαραίτητη υποδομή ώστε η χώρα να μπει στον παγκόσμιο χάρτη των συνδέσεων, προσελκύοντας διεθνή υποθαλάσσια και υπόγεια καλώδια οπτικών ινών που βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό κατασκευή.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το σύστημα καλωδίων Blue και Raman, το οποίο υλοποιεί η κοινοπραξία όπου συμμετέχουν Google και Sparkle και θα φέρνει κίνηση από την Μέση Ανατολή και την Ασία στην Ευρώπη μέσω της Κρήτης και συγκεκριμένα των Χανίων, όπου και θα προσαιγιαλώνεται.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι και ο νέος καλωδιακός σταθμός προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης που θα κατασκευάσει η Grid Telekom, ώστε να λειτουργήσει ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο. Σημειωτέον ότι η Grid Telecom έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με την Telecom Egypt για νέα διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω διακλάδωσης υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, που ποντίζεται αυτή την περίοδο στη νοτιανατολική Μεσόγειο, με σημείο προσαιγιάλωσης την Κρήτη.

Ένα ακόμα είναι τα καλώδια Africa ΙΙ που υλοποιεί η Meta (Facebook) και India Europe Express (ΙΕΧ) τα οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να περνούν κι από την Κρήτη.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ