Σε μια ακόμη ανάκληση προχώρησε ο ΕΦΕΤ και αυτή τη φορά ανακαλεί άμεσα ρυζογκοφρέτες -που ανιχνεύτηκε σε αυτές αφλατοξίνη Β1 που είναι γνωστή τοξική και καρκινογόνα ουσία
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τις βέλγικες εταιρείες «Continental Bakeries Belgium» και «Lima natuurvoeding NV» στην ελληνική αγορά βιολογικές ρυζογκοφρέτες για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη (ρύζι) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1.
Σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης από την Περιφερειακή Δ/νση Αττικής του ΕΦΕΤ τα εμπλεκόμενα προϊόντα έχουν ως κάτωθι:
Α) το προϊόν με εμπορική ονομασία «BRINK ORG RICE CAKES SALT & SESAME 12X100G» παρτίδας Η22160F και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 10.06.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ » με ενδεικτική φωτογραφία:
Β) το προϊόν με εμπορική ονομασία «AΒ ΤΗΙΝΚ ΒΙΟ RICE CAKES 12X100G» παρτίδας Η22155J και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 05.06.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» με ενδεικτική φωτογραφία:
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί ρυζογκοφρέτες
Γ) το προϊόν με εμπορική ονομασία «LIMA ORGANIC RICE CAKES THIN 130G» παρτίδας R22182B και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 07.02.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «MKM VITALITY ΕΠΕ»
O Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των εν λόγω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.
Τί είναι οι αφλατοξίνες
Οι αφλατοξίνες είναι διάφορες δηλητηριώδεις καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες που παράγονται από ορισμένες μούχλες, ιδιαίτερα τα είδη Ασπέργιλλου. Οι μύκητες αναπτύσσονται στο έδαφος, στη σάπια βλάστηση και σε διάφορα βασικά τρόφιμα και αγαθά όπως σανό, καλαμπόκι, σιτάρι, κεχρί, σόργο, μανιόκα, ρύζι, πιπεριές τσίλι, βαμβακόσπορους, φιστίκια, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, σουσάμι και διάφορα μπαχαρικά. Με λίγα λόγια, οι σχετικοί μύκητες αναπτύσσονται σχεδόν σε κάθε καλλιέργεια ή τροφή. Έχουν βρεθεί τόσο σε τροφές για κατοικίδια όσο και σε τροφές για ανθρώπους, καθώς και σε πρώτες ύλες για αγροτικά ζώα. Τα ζώα που τρέφονται με μολυσμένα τρόφιμα μπορούν να περάσουν τις αφλατοξίνες σε αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας.[1] Για παράδειγμα, οι μολυσμένες ζωοτροφές πουλερικών είναι η ύποπτη πηγή κρέατος και αυγών κοτόπουλου που έχουν μολυνθεί με αφλατοξίνες στο Πακιστάν.[2]
Τα παιδιά επηρεάζονται ιδιαίτερα από την έκθεση σε αφλατοξίνες, η οποία σχετίζεται με καθυστέρηση της ανάπτυξης,[3] ηπατική βλάβη και καρκίνο του ήπατος. Έχει αναφερθεί συσχέτιση μεταξύ της παιδικής καθυστέρησης και της έκθεσης σε αφλατοξίνες[4] σε ορισμένες μελέτες[5][6] αλλά δεν μπορούσε να ανιχνευθεί σε όλες.[7][8] Επιπλέον, αιτιώδης σχέση μεταξύ της παιδικής καθυστέρησης και της έκθεσης σε αφλατοξίνες δεν έχει ακόμη αποδειχθεί με βεβαιότητα από επιδημιολογικές μελέτες, αν και τέτοιες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.[9][10] Οι ενήλικες έχουν υψηλότερη ανοχή στην έκθεση, αλλά διατρέχουν επίσης κίνδυνο. Κανένα είδος ζώου δεν έχει ανοσία. Οι αφλατοξίνες είναι από τις πιο γνωστές καρκινογόνες ουσίες.[11] Αφού εισέλθουν στο σώμα, οι αφλατοξίνες μπορεί να μεταβολιστούν από το ήπαρ σε ένα αντιδραστικό ενδιάμεσο εποξείδιο ή να υδροξυλιωθούν για να γίνουν η λιγότερο επιβλαβής αφλατοξίνη M1.
Η δηλητηρίαση από αφλατοξίνη συνήθως προκύπτει από την κατάποση, αλλά η πιο τοξική αφλατοξίνη, η Β1, μπορεί να διαπεράσει το δέρμα.