25.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Ελλάδα: Έρχεται επιδότηση 300 ευρώ για αγορά ελαστικών!

Με στόχο τη συνολική μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων κατά τη χρήση ενός αυτοκινήτου, το μέτρο της επιδότησης αγοράς νέων «καθαρών» ελαστικών έρχεται και στην Ελλάδα.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που σας γράψαμε για το μέτρο της επιδότησης αγοράς νέας τεχνολογίας «καθαρών» ελαστικών (διαβάστε περισσότερα εδώ) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη περαιτέρω μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων που παράγει ένα αυτοκίνητο και δεν αφορούν εκείνους που απελευθερώνονται από τον κινητήρα του.

Τώρα και σύμφωνα με έγκυρες πηγές το εν λόγω μέτρο βρίσκεται προ των πυλών και για την Ελλάδα με το αρμόδιο επιτελείο να εξετάζει τον τρόπο της εφαρμογής του μέτρου με ορίζοντα υλοποίησης τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Το μέτρο έρχεται ύστερα από ανάλογη πρόταση που έκανε στην ιταλική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ελαστικών και Πλαστικών «Assogomma» στην Ιταλία, Fabio Bertolotti.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε επίπεδο Ε.Ε. υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να επιδοτούν, εκτός από την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και την αγορά «πράσινων» ελαστικών, τα οποία και ταξινομούνται από πλευράς απόδοσης στις κατηγορίες Α και Β και αφορούν τις επιδόσεις τους στην αντίσταση της κύλισης και το κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Το σενάριο που υπερισχύει αυτή τη στιγμή αναφορικά με τον τρόπο που θα παίρνει ο δικαιούχος την επιδότηση είναι και εκείνο που φαίνεται ως το λιγότερο χρονοβόρο για εκείνους που επιθυμούν να αλλάξουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου τους. Να γίνεται δηλαδή απευθείας στο συμβαλλόμενο βουλκανιζατέρ, με τον δικαιούχο να συμπληρώνει σχετικό έντυπο με τα στοιχεία του και να καταβάλλει μόνο τη διαφορά στην τιμή του ελαστικού, εφόσον αυτή υπάρχει.

Το παραπάνω δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, ούτε και το ποιοι δικαιούνται την επιδότηση. Για τους δικαιούχους τρία πράγματα είναι σίγουρα. Το πρώτο είναι ότι τα ελαστικά που επιθυμούν να ανταλλάξουν δεν θα πρέπει να ανήκουν στις ανώτερες ενεργειακές κλάσεις A και B και θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί από 3 τρία και έως πέντε χρόνια.

Επίσης, τα προς αντικατάσταση ελαστικά θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στις ζάντες του αυτοκίνητου, το οποίο και θα πρέπει να φτάσει οδικώς στο συμβαλλόμενο βουλκανιζατέρ με το τελευταίο να είναι υποχρεωμένο να προβεί στην αλλαγή ολόκληρου του σετ (4 ελαστικά) και όχι απλά να παραδώσει τα νέα ελαστικά στον δικαιούχο, ενώ θα πρέπει να κρατήσει τα παλιά.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από το κράτος για την επιδότηση θα φτάσει στο ποσό των 10.500.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα εξυπηρετηθούν αρχικά 35.000 δικαιούχοι. Σύμφωνα με πηγές και ανάλογα με την επιτυχία του μέτρου και την απήχηση του κοινού δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Τα ελαστικά που ανήκουν στις κατηγορίες A και B συμβάλλουν με την μειωμένη τους αντίσταση κατά την κύλιση, στην μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια στην μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από έναν συμβατικό κινητήρα αλλά και στην μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος και με την αλλαγή των ελαστικών θα αναβαθμιστεί και η ενεργητική ασφάλεια των αυτοκινήτων που θα φέρουν τα νέα ελαστικά με όφελος φυσικά και για τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων.

Μετά από όλα τα παραπάνω, οι δημοσιογράφοι του carandmotor.gr θα ήθελαν να σας ευχηθούν: Καλό μήνα!

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο