26.9 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024

Επιστήμονες γράφουν ιστορία επικοινωνώντας με φάλαινες για πρώτη φορά στη γλώσσα τους

Για μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ, επιστήμονες από το UC Davis, το Ίδρυμα Φαλαινών της Αλάσκας και το SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) συνεργάστηκαν από κοινού. Η αποστολή τους; Να επικοινωνήσουν με τις φάλαινες, ή τουλάχιστον να το προσπαθήσουν. Και αυτό ακριβώς έκαναν.

Οι επιστήμονες έπλευσαν με ένα σκάφος στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας και έπαιξαν αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν στη γλώσσα τους ως κλήση επαφής, σε μια προσπάθεια να δουν αν θα ανταποκριθεί κάποια φάλαινα. Σε ένα πείραμα ορόσημο, η ομάδα συνομίλησε για 20 λεπτά με μια φάλαινα-καμπούρα, την Twein.

Οι κλήσεις επαφής είναι παρόμοιες με τον ανθρώπινο χαιρετισμό. Οι φάλαινες τις χρησιμοποιούν για να καλέσουν άλλες φάλαινες ή να ενημερώσουν η μία την άλλη για το πού βρίσκονται, δήλωσε στο Business Insider η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Brenda McCowan, καθηγήτρια στη Σχολή Κτηνιατρικής του UC Davis.

Και βέβαια, η Twein κολύμπησε μέχρι τη βάρκα και έκανε κύκλους γύρω της. Για τα επόμενα 20 λεπτά, οι επιστήμονες εξέπεμψαν την ίδια κλήση επαφής 36 διαφορετικές φορές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, και η Twein ανταποκρινόταν στην κλήση κάθε φορά, ακόμη και σε στενή αντιστοιχία με τα χρονικά διαστήματα. Δηλαδή, αν οι επιστήμονες περίμεναν 10 δευτερόλεπτα προτού αναπαράγουν μια κλήση προς την Τουέιν, εκείνη με τη σειρά της περίμενε 10 δευτερόλεπτα προτού απαντήσει. Σίγουρα αισθανθήκαμε ότι μας άκουσαν, τονίζουν οι επιστήμονες και αναφέρουν ότι αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο