Λύση στο γρίφο των πληθωριστικών πιέσεων αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί το μίγμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η οποία «στραγγαλίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο οικονομικών έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την αδιάκοπη άνοδο των τιμών. Ωστόσο, με το πέρασμα των ημερών, αρμόδιοι παράγοντες φαίνεται να καταλήγουν πως θα πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις που θα προκαλέσουν νέα ρωγμή στα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Ήδη τα αρνητικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά τον πρώτο μήνα του έτους περιορίζουν ασφυκτικά τα περιθώρια παρεμβάσεων. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτή την στιγμή παραμένει αδιαπραγμάτευτη η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία μαστίζονται από την άνοδο των τιμών. Ως εκ τούτου θα συνεχίσει τουλάχιστον έως και το τρίτο τρίμηνο του έτους η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για την εισοδηματική ενίσχυση αυτών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη και δέχονται την ισχυρότερη πίεση. Το σενάριο που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει να χορηγηθεί στους πλέον ευάλωτους, κουπόνι 100 ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν απέναντι στην επέλαση της ακρίβειας. Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.
Με τα παραπάνω και τη συνέχιση των πολιτικών για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα περιοριστούν οι πιέσεις από την άνοδο του πληθωρισμού. Στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων ωστε να μη χρειαστεί να αντλήσει χρήματα από τα αποθέματα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη δημοσιονομικά περίοδο.
Οι προβλέψεις βέβαια προκαλούν έντονη ανησυχία με την Κομισιόν να βλέπει εκτίναξη του δείκτη στο 4,6% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους από 3,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 για να ακολουθήσει μερική αποκλιμάκωση στο 3,6% στο δεύτερο τρίμηνο, στο 2,7% στο τρίτο τρίμηνο και 1,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω ρυθμοί αύξησης των τιμών θα είναι υψηλότεροι με βάση τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον εθνικό δείκτη.
Προς το παρόν, από το τραπέζι έχει φύγει η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ, καθώς από το οικονομικό επιτελείο θεωρείται μέτρο χαμηλής απόδοσης και υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Αντίστοιχη είναι η σκέψη και για το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.
Έντονες είναι οι ενστάσεις και των Θεσμών σε μια τέτοια προοπτική. Τα μηνύματα που έρχονται από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη είναι ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι στοχευμένα ώστε να ενισχυθούν οι ευάλωτοι, ενώ δημιουργούν πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η αναχαίτιση των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, ώστε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής. Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να μετριάσει της επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου να μην μετακυλήσουν οι αυξήσεις των τιμών από την χονδρική στη λιανική.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα περιμένει στις 4 Μαρτίου την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο αλλά και για το σύνολο του 2021, όπως και τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2022. Το αποτέλεσμα θα κρίνει το είδος, αλλά και το μέγεθος των παρεμβάσεων.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman