27.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Έρχονται 3.000 hot-spots σε όλη τη χώρα μέχρι τέλος Μαΐου, σε Μέσα Μεταφοράς και δημόσιους χώρους!

Στη δημιουργία περίπου 3.000 σημείων ασύρματης πρόσβασης σε δηµόσιους χώρους για δωρεάν Ίντερνετ σε όλη την επικράτεια προχωρεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το προσεχές διάστημα, µε στόχο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και σημεία ενδιαφέροντος, στα οποία συµπεριλαμβάνονται νησιά και τουριστικοί προορισμοί.

Παράλληλα, έως τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση WiFi σε όλα τα οχήματα του στόλου λεωφορείων και τρόλεϊ του ΟΑΣΑ, προκειμένου οι Αθηναίοι να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις καθημερινές μετακινήσεις τους «σερφάροντας» χωρίς να καταναλώνουν τα δεδομένα των προγραμμάτων τους.

Η ύπαρξη σημείων WiFi αποτελεί µία ιδιαίτερα σημαντική και πολύ δημοφιλή υποδομή τόσο μεταξύ των Ελλήνων όσο και των τουριστών, ενώ η ύπαρξή της θα δώσει σε επόμενο στάδιο τη δυνατότητα να «χτιστούν» υπηρεσίες απαραίτητες για τους τουρίστες που σχετίζονται µε την αναζήτηση χρήσιμων πληροφοριών, σημείων ενδιαφέροντος αλλά και χαρτών της περιοχής.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να στηθεί δηµόσιο δίκτυο ασύρματης πρόσβασης στο Ιντερνετ, καθώς παλαιότερο πρόγραμμα για τη δημιουργία 600 hotspots δεν είχε προχωρήσει σύμφωνα µε τα αναμενόμενα, αφού δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του εντοπίστηκε ότι δεν λειτουργούσαν ούτε τα μισά σημεία, ενώ μεγάλος αριθμός δεν είχε καν εγκατασταθεί.

Η προκήρυξη για τον διαγωνισμό αναμένεται να βγει στον αέρα τις επόμενες ημέρες και θα αφορά την εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περίπου 3.000 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δηµοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο», αρχικού προϋπολογισμού 11,8 εκατ. ευρώ και συνολικού προϋπολογισμού 14,8 εκατ. µε το δικαίωμα προαίρεσης. Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια και εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης-WiFi (hotspots) στο Διαδίκτυο σε όλη τη χώρα και η υποστήριξη της λειτουργίας τους για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

Πλατείες, πεζόδρομοι και μουσεία

Τα ακριβή σημεία στα οποία θα εγκατασταθεί το σύστημα θα υποδειχθούν από τους δήμους και θα αφορούν τόσο υπαίθριους όσο και κλειστούς δηµόσιους χώρους, και συγκεκριμένα πλατείες, πεζόδρομους, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κ.λπ.

Συνολικά θα εγκατασταθούν 11.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε 2.900 περιοχές σε όλη την επικράτεια. Βασικό χαρακτηριστικό των χώρων που θα επιλεγούν είναι η ιδιαίτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση και θα περιλαμβάνουν χώρους συνάθροισης κοινού, χώρους αναμονής-μετακίνησης, χώρους εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ θα γίνει προσπάθεια να κατανεμηθούν σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση. Τα σημεία εγκατάστασης θα υποδειχθούν από τους κατά τόπους δήμους, σύμφωνα µε τις οδηγίες της αναθέτουσας Αρχής.

Οι προδιαγραφές του δικτύου θα πρέπει να καλύπτουν την ταυτόχρονη σύνδεση στο Διαδίκτυο τουλάχιστον 50 ατόµων ανά σημείο ασύρματης πρόσβασης. Το δίκτυο διανομής θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μελλοντικών αναγκών εξοπλισμού αυξημένων κατά 50%, χωρίς αντικατάσταση ή/και προσθήκη εξοπλισμού.

Βάσει του «σεναρίου» που πρέπει να καλυφθεί, οι πολίτες, εισερχόμενοι στον χώρο κάλυψης, θα ειδοποιούνται ότι βρίσκονται σε περιοχή κάλυψης και θα εισέρχονται σε ένα πόρταλ απ’ όπου θα ενημερώνονται για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να συνδεθούν.

Οι σχετικές οδηγίες θα παρέχονται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η χρήση του δικτύου στην αρχική φάση δεν θα απαιτεί την εισαγωγή στοιχείων από τον χρήστη, ενώ θα έχει περιορισμό χρόνου, πιθανότατα μίας ώρας συνεχούς σύνδεσης.

Έπειτα από αυτό το διάστημα ο χρήστης θα αποσυνδέεται αυτόματα και θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία για να επανασυνδεθεί. Ωστόσο, μελλοντικά η πρόσβαση σε σελίδες πληροφοριακού χαρακτήρα µε εγγραφή δεν θα έχει χρονικό περιορισμό.

Για την ολοκλήρωση του έργου θα υπογραφεί συμφωνία-πλαίσιο µε τρεις οικονομικούς φορείς, η οποία θα έχει διάρκεια τριών ετών και δυνατότητα παράτασης για ακόμη έναν χρόνο.

Προσφορά! Αποκτήστε τις dashcam Letv 1S και Xiaomi 1S για το αμάξι σας σχεδόν μισοτιμής για λίγους με το κουπόνι μας από το GearVita!

«Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας»

Όπως επισημαίνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Βασίλης Μαγκλάρας, «στόχος µας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, η οποία έχει αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η δημιουργία των σημείων αυτών θα συµβάλει, μεταξύ άλλων, στην παροχή προστιθέμενης αξίας σε αναπτυξιακές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές, ενώ θα κάνει το Διαδίκτυο προσιτό και σε χρήστες οι οποίοι δεν βρίσκονται σε σταθερό χώρο. Ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσει τους επισκέπτες της χώρας, βελτιώνοντας περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας».

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, όµως, σύμφωνα µε τον ίδιο, είναι το γεγονός ότι οι υποδομές θα μπορούν να αξιοποιηθούν και για τη μελλοντική υλοποίηση υποδομών έξυπνων πόλεων, όπως η δημιουργία δικτύων αισθητήρων περιβαλλοντικών συνθηκών, ρύθμισης της κυκλοφορίας κ.λ.π.

Ο ΟΑΣΑ πατάει γκάζι στην… εγκατάσταση hotspots

Δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης στο Διαδίκτυο για ογδόντα άτομα εντός των λεωφορείων και των τρόλεϊ θα προσφέρει το έργο της εγκατάστασης ασύρματων σημείων πρόσβασης στο Ίντερνετ στα οδικά μέσα αστικών συγκοινωνιών της Αττικής.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση περίπου 2.500 σημείων WiFi, µέσω των οποίων θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο και στις υπηρεσίες του ΟΑΣΑ (mobile εφαρμογή τηλεματικής, ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.λπ.) εντός των οχημάτων.

Συνολικά θα τοποθετηθούν ρούτερ σε περίπου 2.000 οχήματα που είναι ενεργά και δρομολογούνται τακτικά, εκ των οποίων περίπου τα 1.500 είναι λεωφορεία. Στα κανονικά λεωφορεία θα τοποθετηθεί ένα σημείο, ενώ στα αρθρωτά λεωφορεία και τρόλεϊ θα τοποθετηθούν δύο ή τρία σημεία, προκειμένου να εξυπηρετούνται όλοι οι επιβάτες.

Ο εξοπλισμός θα μπορεί να μεταφερθεί ώστε να τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα στα καινούργια λεωφορεία (μόλις αυτά παραληφθούν), ενώ οι προδιαγραφές του συστήματος θα είναι τέτοιες ώστε να δίνουν τη δυνατότητα επέκτασης και στο τραµ σε δεύτερο στάδιο. Η αρχική πρόβλεψη του έργου περιελάμβανε και τις 1.100 «έξυπνες» στάσεις τηλεματικής, οι οποίες ωστόσο εξαιρέθηκαν τελικά, δεδομένου ότι απαιτούν άλλες προδιαγραφές (καθώς πρόκειται για εκτεθειμένα σημεία), ενώ απαιτούσαν και άλλη διαχείριση και εγκρίσεις, αφού πρόκειται για έργο Σ∆ΙΤ (Σύμπραξη ∆ηµοσίου – Ιδιωτικού Τοµέα).

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 900.000 ευρώ και εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά. Να σημειωθεί ότι οι χρήστες θα μπορούν να «σερφάρουν» δωρεάν όσο μετακινούνται µε λεωφορεία και τρόλεϊ, αλλά θα υπάρξει ένας περιορισμός στη χρήση δεδομένων. Στόχοι του έργου, για το οποίο, σύμφωνα µε στελέχη του ΟΑΣΑ, αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, είναι η προώθηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας, η μείωση του ψηφιακού χάσματος, καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών των αστικών συγκοινωνιών.

[signoff]

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο