27.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Έσπασε ήδη η νέα λειτουργία Recall ώστε να τρέχει σε μη υποστηριζόμενα συστήματα

Τα Copilot Plus PC δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη, όμως οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η Microsoft είναι ήδη διαθέσιμες για υφιστάμενους υπολογιστές.

Η Microsoft παρουσίασε τα νέα Copilot Plus PC προ ημερών, σχεδιασμένα ώστε να εισαγάγουν ένα νέο κύμα λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης στα Windows, αποκλειστικά διαθέσιμα στους νέους φορητούς υπολογιστές νέας τεχνολογίας. Μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, κάποιοι χρήστες κατόρθωσαν να παραβιάσουν το Recall, τη ναυαρχίδα των νέων λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η Microsoft, έτσι ώστε να τρέχει σε μη υποστηριζόμενα συστήματα.

Το Recall αξιοποιεί τοπικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία ενσωματώνονται στα νέα Copilot Plus PC ώστε να τρέχει διαρκώς και να κρατά στιγμιότυπα από οτιδήποτε έχετε κάνει ή δει στον υπολογιστή σας. Έτσι, προκύπτει ένα timeline, στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε και να αναζητήσετε φωτογραφίες, έγγραφα, συζητήσεις ή οτιδήποτε άλλο στον υπολογιστή σας. Η Microsoft παρουσίασε το Recall ως μια λειτουργία που απαιτεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σε επίπεδο νευρωνικών επεξεργαστικών μονάδων (NPU) ώστε να τρέξει στους νέους υπολογιστές, όμως αποδεικνύεται ότι μπορεί να τρέξει και σε παλαιότερα συστήματα, βασισμένα στην αρχιτεκτονική Arm.

Ήδη υπάρχει ένα εργαλείο με την ονομασία Amperage, το οποίο ενεργοποιεί το Recall σε συσκευές που έχουν παλαιότερο επεξεργαστή Snapdragon της Qualcomm, επεξεργαστές SQ της Microsoft ή Ampere chipset. Απαιτείται η τελευταία ενημέρωση των Windows 11 24H2, σε κάποια από τις παραπάνω συσκευές, οπότε το εργαλείο θα ξεκλειδώσει και ενεργοποιήσει τη λειτουργία Recall.

Επί του παρόντος, αυτό λειτουργεί μόνο σε παλαιότερα συστήματα Windows on Arm, όμως με δεδομένο πως σύντομα θα κυκλοφορήσουν Copilot Plus PC από την AMD και την Intel, λογικά η δυνατότητα αυτή θα είναι διαθέσιμη σε πολλά περισσότερα συστήματα μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Τυπικά, το Recall μπορεί να ενεργοποιηθεί και σε x86 συσκευές, όμως η εφαρμογή δεν θα κάνει κάτι το ιδιαίτερο, έως ότου η Microsoft δημοσιοποιήσει τα x64 AI στοιχεία που απαιτούνται ώστε να ρυθμιστεί και να λειτουργήσει το Recall. Φημολογείται ότι τόσο η AMD όσο και η Intel βρίσκονται κοντά στο να ανακοινώσουν Copilot Plus PC, επομένως τα στοιχεία AI της Microsoft για αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους.

Εντωμεταξύ, δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες λειτουργίες των Copilot Plus PC να τροποποιούνται ώστε να τρέχουν σε υφιστάμενα συστήματα. Το ότι κατέστη εφικτό να τρέξει το Recall σε πολύ παλαιότερα συστήματα αρχιτεκτονικής Arm αναμφίβολα θα εγείρει ερωτήματα ως προς το γιατί η Microsoft περιορίζει επισήμως τη διαθεσιμότητα της συγκεκριμένης λειτουργίας αλλά και πολλών άλλων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη σε νέες συσκευές που διαθέτουν NPU ικανή να εκτελεί περισσότερες από 40 τρισεκατομμύρια λειτουργίες το δευτερόλεπτο (TOPS).

Η Microsoft πιθανότατα θα υποστηρίξει ότι η προϋπόθεση των 40 TOPS θέτει μια ελάχιστη βάση για μελλοντικές εμπειρίες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, πέρα από το Recall, το Image Cocreator και τις άλλες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που παρουσίασε η εταιρία. Παράλληλα, διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο ότι οι συγκεκριμένες λειτουργίες τρέχουν μέσω διακριτής NPU, αντί να επιβαρύνουν τη CPU και GPU, εξανεμίζοντας τη διάρκεια της μπαταρίας του υπολογιστή. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως τα Copilot Plus PC είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε η Microsoft και οι εμπορικοί της συνεργάτες να μπορέσουν να διαθέσουν στην αγορά νέα συστήματα, σε ένα διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ότι οι πωλήσεις PC θα καταγράψουν αύξηση φέτος, ακριβώς λόγω της κυκλοφορίας στην αγορά συστημάτων σχεδιασμένων να διαχειρίζονται λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο