6.9 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025

Γιατί έχει σημασία πού αποθηκεύονται τα δεδομένα σας;

Στην Ευρώπη υπάρχει ένα κύμα αυξανόμενης ανησυχίας για την ψηφιακή της ανεξαρτησία, τη δυνατότητα να ελέγχει τα δεδομένα που προέρχονται από τα κράτη-μέλη. Βασίζεται υπερβολικά σε εταιρίες των ΗΠΑ για υπηρεσίες cloud, όπως η Amazon και η Microsoft. Το GDPR απαιτεί από οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών, αλλά ταυτόχρονα οι νόμοι των ΗΠΑ δίνουν στις υπηρεσίες πληροφοριών ευρεία πρόσβαση στα δεδομένα αμερικανικών εταιριών.Γιατί έχει σημασία πού αποθηκεύονται τα δεδομένα σας;Οι αμερικανικές αρχές έχουν το δικαίωμα να δουν οποιαδήποτε δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε ένα αμερικανικό σύννεφο, ακόμα κι αν το data center είναι στην Ευρώπη. Δε θέλουμε ξένα κράτη να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αποθηκεύονται από Ευρωπαίους πελάτες ή εταιρίες. – Mattias Astrom, CEO Evroc, Σουηδία.Ο Astrom θέλει να δημιουργήσει το πρώτο “κυρίαρχο cloud” της Ευρώπης, το οποίο θα βρίσκεται πλήρως υπό τη δικαιοδοσία και τους νόμους της Ευρώπης και θα είναι αρκετά μεγάλο για να ανταγωνιστεί τους Αμερικανούς, οι οποίοι με την Amazon, τη Microsoft και την Google κατέχουν το 65% της παγκόσμιας αγοράς.
Η Evroc έχει εξασφαλίσει €15 εκατομμύρια χρηματοδότησης και σχεδιάζει να κατασκευάσει 8 data centers στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη πενταετία. Το πρώτο θα λειτουργήσει στη Σουηδία μέσα στην επόμενη χρονιά.
Έχουμε δει τις ΗΠΑ να περιορίζουν εξαγωγές ορισμένων εξαρτημάτων στην Κίνα. Ας πούμε πως υπάρχει μία σύρραξη μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Τι νομίζετε πως θα συμβεί αν το computing γίνει ένας περιορισμένος πόρος; Νομίζετε πως οι ΗΠΑ θα φροντίσουν τα δικά τους συμφέροντα ή θα βοηθήσουν τους Ευρωπαίους φίλους τους;

Σήμερα, 377 οργανισμοί συμμετέχουν στο project Gaia-X, το οποίο σκοπεύει να ενώσει του παρόχους cloud σε ένα ρυθμισμένο σύστημα, έτσι ώστε τα δεδομένα να μπορούν να κινούνται μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες των δεδομένων έχουν τον έλεγχό τους.
Κανένας από τους Ευρωπαίους παρόχους δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνος του κάτι που να ανταγωνιστεί την Amazon Web Services. Οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι αρκετοί. Πρέπει να πάρουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο, να είμαστε λίγο πιο έξυπνοι από τους άλλους και να ορίσουμε standards. Αν όλοι οι Ευρωπαίοι πάροχοι cloud μπορούν να μοιραστούν ένα οικοσύστημα, θα είμασταν πολύ πιο δυνατοί από την AWS, την Google και τη Microsoft. – Rainer Straeter, επικεφαλής ανάπτυξης cloud και ψηφιακών οικοσυστημάτων της Ionos.

ΠΗΓΗ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο