10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024

Η άλλη πλευρά της Ελλάδας… Η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ που σχεδιάζει πυραύλους για το Διάστημα…

ναμφίβολα η διαστημική επιστήμη αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γνωστικό αντικείμενο, καθώς το.. άγνωστο του Διαστήματος κι η Τεχνολογία που συνδέεται με αυτό αποτελούν έναν ιδιαίτερα γοητευτικό συνδυασμό.

Την αγάπη και το ενδιαφέρον του για το Διάστημα ένωσαν τοn Νοέμβριο του 2015 δώδεκα φιλόδοξοι φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας την ομάδα «Aristotle Space & Aeronautics Team» (ASAT), τη μεγαλύτερη ερευνητική φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής. Στόχος τους ήταν να κατασκευάσουν ένα μη επανδρωμένο αερόχημα για τη συμμετοχή του στο Air Cargo Challenge 2017, έναn διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό πτήσεως βαρέoς φορτίου.

Το εγχείρημα της ASAT υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από το εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, στο οποίο υπάγεται η ομάδα από την ίδρυσή της. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο μεταδιδακτορικός ερευνητής, Περικλής Παναγιώτου, και επιστημονικός επιβλέπων, ο καθηγητής του Τμήματος, Κυριάκος Υάκινθος.

Σήμερα η ομάδα της ASAT έχει μεγαλώσει και παράγει ερευνητικό έργο με δύο διαφορετικά projects, το Aeronautics και το Rocketry, ενώ αριθμεί περισσότερα από 40 ενεργά μέλη.

Κάποια από τα επιτεύγματά της είναι η πρώτη θέση (ενδιάμεσα από τις ελληνικές ομάδες και πρώτη δεκάδα παγκοσμίως) στο Air Cargo Challenge κι η εκτόξευση δύο πυραύλων, σχεδιασμένων και κατασκευασμένων τον Μάρτιο του 2019. Παράλληλα αποτελεί μία από τις μόλις 18 ευρωπαϊκές ομάδες που έγιναν δεκτές σε παγκόσμιο διαγωνισμό στις ΗΠΑ (SAC 2021).

Αντικείμενο έρευνας του Aeronautics είναι η ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων, αλλιώς UAVs. Αυτό περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την αεροδυναμική και κατασκευαστική μελέτη και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων. Στόχος του η ικανοποίηση συγκεκριμένων αποστολών, όπως η ανύψωση φορτίων ή η μεγάλη αυτονομία εν πτήσει. Από τις συμμετοχές του 2017 και του 2019 στον διαγωνισμό Air Cargo Challenge, η ASAT βρίσκεται στην πρώτη και δεύτερη θέση ανάμεσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Ελλάδας και των Βαλκανίων, καθώς επίσης συγκαταλέγεται πλέον στις δέκα καλύτερες ομάδες αεροναυπηγικής του κόσμου!

Το Air Cargo Challenge είναι ένας διεθνής διαγωνισμός αεροναυπηγικής και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Σκοπός του ACC είναι η σχεδίαση και η πτήση του αεροχήματος που θα σηκώνει το μέγιστο δυνατό φορτίο, θα ολοκληρώνει μια συγκεκριμένη διαδρομή στο μικρότερο δυνατό χρόνο, θα χωράει αποσυναρμολογημένο σε ένα κουτί συγκεκριμένων διαστάσεων και θα κινείται από δεδομένο κινητήρα και προπέλα.

Σημαντική δράση του Aeronautics, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, αποτελεί η σχεδίαση ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος το οποίο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ακτινοβολία και θα εκτελεί μοναδική ανθρωπιστική αποστολή αναγνώρισης πυρκαγιών και πρόβλεψης της εξάπλωσής τους. Θα διαθέτει λογισμικό path optimization για τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα σε μελλοντικά σχέδια στο payload του αεροχήματος υπολογίζεται και η προσθήκη δορυφορικής κεραίας για την επίτευξη του ελέγχου του UAV μέσω δορυφόρου με σκοπό την αυτόνομη πτήση με μεγάλη εμβέλεια. Σε πρώτο επίπεδο το αερόχημα θα εκτελεί μία πτήση ελάχιστης διάρκειας 12 ωρών, ενώ μελλοντικά στοχεύει να πραγματοποιεί 24 ώρες συνεχόμενης πτήσης.

Κύριο όραμα του Rocketry αποτελεί η διάδοση της πυραυλικής επιστήμης σε εθνικό επίπεδο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η απόκτηση τεχνογνωσίας και η συμμετοχή στον ετήσιο διαγωνισμό Spaceport America Cup (SAC), τον μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό πυραυλικής στον κόσμο. Μετά την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση των μοντέλων της, στις 22 Μαρτίου του 2019, η ASAT αποτελεί την πρώτη φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα που έχει εξ ολοκλήρου σχεδιάσει, κατασκευάσει και εκτοξεύσει τον δικό της πύραυλο. Επίσης ασχολείται με Research & Design Projects, όπως η κατασκευή δικών του κινητήρων, αλλά και μηχανισμοί αεροδυναμικού ελέγχου του πυραύλου.

Αναμονή εκτόξευσης ενός 3ου πυραύλου πλήρως σχεδιασμένου και κατασκευασμένου (ύψος περίπου 2,5 μέτρα, βάρος 18 κιλά, όνομα πυραύλου Hyperion)

To Rocketry Project αποτελεί μία από τις 18 ευρωπαϊκές ομάδες που έγιναν δεκτές σε παγκόσμιο διαγωνισμό στις ΗΠΑ Spaceport America Cup (SAC) που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Μεξικό το 2021. Στόχος του διαγωνισμού είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εκτόξευση ενός πυραύλου στο υψόμετρο των 10.000 ποδιών μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια ασφαλής ανάκτησή του. Στα πλαίσια του διαγωνισμού κάθε χρόνο φοιτητικές ομάδες εκτοξεύουν πυραύλους στερεού, υγρού και υβριδικού κινητήρα σε υψόμετρα των 10.000 και 30.000 ποδιών.

Η ASAT θα αγωνιστεί με στερεό κινητήρα στο υψόμετρο των 3 χιλιομέτρων. Η αποστολή της Σελήνης ή Selene (όνομα πυραύλου που θα διαγωνιστούμε στον SAC) είναι αρκετά πρωτότυπη και έχει ένα αρκετά ιδιαίτερο Payload, που θα διαγωνιστεί στο SDL Payload Challenge που γίνεται στα πλαίσια του διαγωνισμού. Ουσιαστικά πρόκειται να πραγματοποιήσει μέτρηση της ραδιενέργειας από το απόγειο, έως την προσγείωσή του στο έδαφος.

Τι λένε τα μέλη της ομάδας

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με μέλη της ASAT, τα οποία «άνοιξαν» την καρδιά τους για το πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, που λαμβάνουν μέρος και για τους ρόλους που διεκπεραιώνουν.

«Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο ρόλος μου στην ομάδα έχει πολλαπλή χροιά. Από την μια ως πρόεδρος είμαι υπεύθυνος για τη διατήρηση των δημοσίων σχέσεων και της εικόνας που προβάλλει η ASAT στο κοινό μας. Από την άλλη ως Project Leader του Aeronautics είμαι υπεύθυνος για την οργάνωση και σωστή λειτουργεία του project τόσο σε τεχνικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Το αντικείμενο έρευνας του Aeronautics έχει να κάνει κυρίως με τη σχεδίαση και κατασκευή μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV’s), ενώ το τελευταίο διάστημα, το project ασχολείται με τη σχεδίαση και κατασκευή ενός ηλιακά τροφοδοτούμενου μη επανδρωμένου το οποίο θα εκτελεί ανθρωπιστικές αποστολές αποτροπής εξάπλωσης πυρκαγιών, πράγμα που αναδεικνύει την ευθύνη των μελλοντικών μηχανικών της χώρας μας στη συνεισφορά για προστασία του περιβάλλοντος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ASAT και Aeronautics Project Leader, Γιώργος Εφραίμ.

«Αυτήν τη στιγμή είμαι ενεργός στην ομάδα ως ο Project Leader του Rocketry κι ο ρόλος μου είναι η διαχείριση και οργάνωση του τεχνικού project. Η πραγματοποίηση ενός τόσο μεγάλου Project που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και δοκιμή πυραύλων, αποτελεί μία πρωτόγνωρη και εντυπωσιακή εμπειρία για έναν φοιτητή. Η δυνατότητα συνεργασίας με μία μεγάλη ομάδα και η εφαρμογή των γνώσεων που μαθαίνει στην σχολή του είναι μία ιδιαίτερη και ανεπανάληπτη ευκαιρία για έναν μελλοντικό μηχανικό ή επιστήμονα. Σαν ομάδα είναι ορατό πως αποσκοπούμε στην υλοποίηση των στόχων μας και ήδη οι φοιτητές βλέπουν τα όνειρά τους να λαμβάνουν πραγματικές διαστάσεις» ανέφερε ο Rocketry Project Leader της ομάδας, Δημητρέντσης Πέτρος.

«Ως εν δυνάμει οικονομολόγος, το αντικείμενο ενδιαφέροντός μου επικεντρώνεται κυρίως στο marketing. Ως υπεύθυνη του τμήματος Marketing προσπαθώ συνεχώς, σε συνεργασία πάντα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μου, να προωθούμε τις δράσεις της ASAT και να τις κάνουμε γνωστές στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, είναι χαρά μου που μπορώ να εφαρμόσω τις γνώσεις μου σε έναν κλάδο τόσο “ξένο” κι ιδιαίτερο, όπως αυτός της αεροδιαστημικής. Η ASAT είναι μία ομάδα με άρτια καταρτισμένους φοιτητές στο τεχνικό κομμάτι, παρόλο που μιλάμε για προπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Αισθάνομαι τιμή που έχω γνωρίσει τέτοια μυαλά και είμαι σίγουρη πως έχουν πολλές ακόμα καινοτομίες να μας παρουσιάσουν» σημείωσε η Head of the Marketing Department, Αθηνά Πούπα.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο