30.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Η έλλειψη επεξεργαστών έφτασε και στην πόρτα της Apple! Πως αντέδρασε η εταιρεία!

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε καλά τη σοβαρή έλλειψη σε chip ημιαγωγών, που έχει επηρεάσει την τεχνολογία υπολογιστών παγκοσμίως από πριν από ένα χρόνο. Η έλλειψη προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιλογών χυτηρίου στις εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και σε εσφαλμένους υπολογισμούς της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η βιομηχανία πληροφορικής, για πρώτη φορά, είδε μια άνευ προηγουμένου αύξηση καθώς οι άνθρωποι έμειναν σπίτι με τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά που παρέχουν τη μοναδική πηγή ψυχαγωγίας τους. (Εκ των υστέρων, δεν θα έπρεπε να ήταν τόσο πρωτοφανές: αν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να μείνετε σπίτι, δεν θα παίζατε βιντεοπαιχνίδια όλη την ημέρα;)

Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ έχει επηρεάσει τις βιομηχανίες αυτοκινήτων και φορτηγών καθώς και τον κλάδο των smartphone και υπήρξε βασικός παράγοντας στην έλλειψη καρτών γραφικών για τα PS5. Δυστυχώς, αυτή η κρίση προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος.

Μέχρι τώρα, η Apple ήταν μπροστά από όλους και σε βαθμό που φαινόταν σχεδόν απρόσβλητη από την έλλειψη που επηρεάζει τους ανταγωνιστές της. Η Samsung, η Huawei, η Xiaomi και άλλοι έχουν μιλήσει ή έχουν λάβει μέτρα, ενώ η Apple έμεινε μαμά και κέρδισε 111 δισεκατομμύρια δολάρια το φθινόπωρο του 2020 – η πιο υψηλή βαθμολογία όλων των εποχών για την εταιρεία.

Το μυστικό της Apple ήταν η μελλοντική σκέψη της: από νωρίς, η Apple εξασφάλισε έως και το 80% της παραγωγής τσιπ της TSMC (το μεγαλύτερο χυτήριο smartphone στον κόσμο) των 5 νανομέτρων για φέτος, αφήνοντας τους ανταγωνιστές της να αγωνίζονται να διαχωρίσουν την παραγωγή μεταξύ της χωρητικότητας των υπόλοιπων χυτηρίων . Η TSMC ανακοίνωσε πρόσφατα μια επένδυση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση των εγκαταστάσεών της τα επόμενα 3 χρόνια, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την τρέχουσα έλλειψη chip. Ωστόσο, θα είναι μια μακρά διαδικασία προτού αυτό μπορεί να προσφέρει πραγματική ανακούφιση στην κατάσταση.

Ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης, η Apple απέρριψε ένα τμήμα παραγγελιών σε MacBook και iPad …

Ακόμη και μετά από όλα τα προληπτικά μέτρα που έχει λάβει η Apple, μια έκθεση της Nikkei (μέσω του The Verge) αποκαλύπτει ότι ο τεχνολογικός γίγαντας, τελικά, υπέκυψε στις επιπτώσεις της παγκόσμιας έλλειψης chip. Συγκεκριμένα, οι συσκευές που επηρεάζονται είναι το MacBook και το iPad αυτήν τη στιγμή.

Στην παραγωγή MacBook, “η τοποθέτηση εξαρτημάτων σε πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων πριν από την τελική συναρμολόγηση” υφίσταται σήμερα καθυστέρηση. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη οθονών iPad και σχετικών στοιχείων ευθύνεται για την αργή παραγωγή του iPad. Δεν έχει καθοριστεί εάν επηρεάζεται ένα συγκεκριμένο μοντέλο ή όλα.

Δεν υπάρχουν επίσης πληροφορίες για το αν αυτό θα επηρεάσει την κυκλοφορία του αναμενόμενου iPad mini 6 ή του iPad Pro 2021, τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν φέτος.

Μπορούμε να γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον η παραγωγή της πραγματικής συσκευής, υπογραφής της Apple – το iPhone – δεν εμφανίζεται ακόμη σε κίνδυνο, και μπορούμε να περιμένουμε από τον τεχνολογικό γίγαντα να συνεχίσει να προσφέρει τα πρωτοποριακά smartphone του μετά τις κορυφαίες πωλήσεις της Apple στις ΗΠΑ το 2020.

 

[signoff]

 

via

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο