Το BIOS, για όσους δεν ξέρουνε, είναι σύντμηση των λέξεων Basic Input/Output System. Είναι κάτι σαν το firmware όπου έχουμε στα κινητά και βρίσκεται μέσα σε όλους τους υπολογιστές μας. Ουσιαστικά περιλαμβάνεται μέσα στη μητρική του συστήματος και είναι απαραίτητο για να πάρει τα πρώτα στοιχεία από το hardware, πως αυτά να λειτουργήσουν και να μπορούμε να μπούμε μέσα στα Windows. Η Intel λοιπόν ανακοίνωσες ότι θα σταματήσει πια να υποστηρίζει την τεχνολογία παλαιού τύπου BIOS μέσα από τα chipset της.Εντάξει, μην πανικοβάλλεστε, δεν θα το κάνει από αύριο. Ουσιαστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, αναφέρει ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει το παλιό και απαρχαιωμένο πια BIOS μέσα από τα chipset της για client και servers έως το 2020. Αντ’ αυτού για τις εκδόσεις αυτές από το 2020 θα υποστηρίζει μόνο το UEFI Class 3 ή μεγαλύτερες εκδόσεις του.
Το BIOS για όσους δεν ξέρουν, πρωτοκυκλοφόρησε το 1981, πριν 36 χρόνια. Έκτοτε η τεχνολογία έχει κάνει πάρα πολλά βήματα, οπότε είναι λογικό πια να θεωρείται παλιό και απαρχαιωμένο πια. Το BIOS είχε κυκλοφορήσει για να μπορεί να καλύψει τις 16bit ανάγκες των επεξεργαστών της Intel x86
Την είδηση αυτή την διαβάσαμε σε σχόλιο του Brian Richardson, ενός από τους καλύτερους μηχανικούς της Intel, που είναι γνωστός από παλιά και σαν “BIOS guy”. Όπως ανέφερε σχετικά, η Intel είναι ήδη σε μία διαδικασία αφαίρεσης του παλιού κώδικα από τα προϊόντα της, ώστε να μπορεί ν’ ασχοληθεί με την τεχνολογία UEFI όπως σας είπαμε πιο πάνω. Μάλιστα την διαδικασία αφαίρεσης του κώδικα, την έχει ονομάσει “UEFI Last Mile”!
Φυσικά το νέο πρότυπο UEFI είναι πολύ ανώτερο από το BIOS. Χάρις τα χαρακτηριστικά του, μπορούμε να έχουμε ταχύτερες ταχύτητες εκκίνησης, βελτιωμένη ασφάλεια, διευρυμένες επιλογές διαμόρφωσης και μια καθολική αρχιτεκτονική που υποστηρίζει διάφορες αρχιτεκτονικές hardware. Εάν ο υπολογιστής σας ή το laptop σας έχει κάποια σύγχρονη μητρική, τότε μην ανησυχείτε γιατί την υποστηρίζετε ήδη αυτή την νέα τεχνολογία. Ουσιαστικά από τις αρχές του 2000, όλες οι μητρικές υποστηρίζουν κάποια μορφή UEFI, ενώ και τα σύγχρονα λειτουργικά επίσης υποστηρίζουν αυτή την μορφή τεχνολογίας.
Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα υπάρχει μεγάλο ποσοστό χρηστών που προτιμάνε το παλιό αλλά σίγουρο BIOS, καθότι με το UEFI αρκετές φορές αντιμετώπιζαν σφάλματα εκκίνησης, κατάσταση που δεν τους άφηνε να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή τους.
Ο Richardson έχει αναφέρει ότι η Intel έχει γνώση αυτών των προβλημάτων σχετικά με το UEFI και ανέφερε ότι προσπαθούνε να βρούνε λύση, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να δυσκολέψει ακόμα και ένα αρχάριο χρήστη η λειτουργία του.
Συγκεκριμένα στο UEFI Plugfest, ο Richardson είχε αναφέρει για ποιους λόγους η Intel θέλει να αποδεσμευτεί πια από το παλιό BIOS και ν’ ασχοληθεί με πιο καινούργιες τεχνολογίες όπως το UEFI. Έτσι είχε αναφέρει ότι επειδή το BIOS δεν υποστηρίζει κανένα πρότυπο ασφαλούς εκκίνησης ή κάποιο κώδικα που να φέρει ειδική υπογραφή, υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας να τρέξει κάτι που δεν θα το ήθελε σίγουρα ο χρήστης και βρίσκεται ή ενσωματώνεται μέσα στο BIOS. Το BIOS ζητάει απαραίτητα να υπάρχουν δύο διαδρομές επικύρωσης (CSM ON & CSM OFF), που δημιουργεί πρόβλημα στην όποια επικύρωση κώδικα του ζητηθεί. Τέλος, δεν θα χρειάζεται να υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω για BIOS δηλαδή, αφού θα έχει εγκαταλειφθεί τελείως, κάτι που διευκολύνει πολύ τους προγραμματιστές.
Εσείς πάντως μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε τις ειδοποιήσεις μας και να κάνετε Like στη σελίδα μας στο Facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι, όπως και να μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στο Giveaway μας που θα βρείτε στη κεντρική μας σελίδα, με 5 υπέροχα δώρα!