ΙΚΕΑ: Αιτία οργής ο Σουηδικός όμιλος

ΙΚΕΑ: Στο κλαμπ των εταιρειών που προχωρούν σε ανατιμήσεις, εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες και στις ελλείψεις προϊόντων, μπαίνει και η ΙΚΕΑ.

Αιτία το υψηλό κόστος μεταφοράς των προιόντων και οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών.

Οι ιδιοκτήτες του Σουηδικού ομίλου, που έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω του ομίλου Φουρλή, είχαν προειδοποιήσει για αυξήσεις τιμών, καθώς η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας επιβαρύνει τα κέρδη, ενώ η διατήρηση των καταστημάτων και των αποθηκών χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη «πρόκληση» που έχει να αντιμετωπίσει.


ΙΚΕΑ: Γιατί δέχτηκε πρόστιμο… μαμούθ

Παράλληλα, σε μια απόφαση που προκάλεσε αίσθηση προχώρησε δικαστήριο κατά της σουηδικής αλυσίδας, IKEA, η οποία θα κληθεί να βάλει το χέρι πολύ… βαθιά στην τσέπη!

Γαλλικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα στην IKEA πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μια υπόθεση κατασκοπείας των εργαζομένων της, καθώς η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων βρέθηκε ένοχη ότι αποθήκευε δεδομένα εργαζομένων της τα οποία αποκτούσε παρανόμως.

Το γαλλικό υποκατάστημα της σουηδικής εταιρείας κατηγορήθηκε ότι κατασκόπευε τους εργαζομένους του επί αρκετά χρόνια και παραβίαζε την ιδιωτικότητά τους εξετάζοντας αρχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους και μερικές φορές χρησιμοποιώντας δήθεν εργαζομένους για να συντάσσουν εκθέσεις για το προσωπικό.

Οι εισαγγελείς ζητούσαν να επιβληθεί πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία, η οποία ανήκει στον όμιλο Ingka.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της IKEA στη Γαλλία Ζαν-Λουί Μπαγιό βρέθηκε επίσης ένοχος στο πλαίσιο της υπόθεσης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Οι δικαστές του επέβαλαν επίσης πρόστιμο 50.000 ευρώ για αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονταν στην περίοδο 2009-2012, αν και οι εισαγγελείς είπαν πως οι τακτικές κατασκοπείας είχαν αρχίσει ήδη από τα πρώτα χρόνια του 2000.

Η υπόθεση αφορά το διάστημα 2009-2012, σύμφωνα ωστόσο με τους εισαγγελείς το «σύστημα κατασκοπίας» είχε στηθεί σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα.

Οι 15 εργαζόμενοι που κάθισαν στο εδώλιο, ανάμεσά τους ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ikea Nότιας Ευρώπης και ορισμένοι υπεύθυνοι καταστήματος, κατηγορήθηκαν ότι ζήτησαν παρανόμως στοιχεία από τη βάση δεδομένων της αστυνομίας και προσέλαβαν ιδιωτικούς ερευνητές για να παρακολουθούν εργαζομένους.

Η υπόθεση έφτασε στη δημοσιότητα το 2012 όταν εργαζόμενος της IKEA έστειλε στη σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné email που είχε ανταλλάξει η Ikea με ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας.

Δύο συνδικάτα υπέβαλαν καταγγελίες κατά της IKEA κατηγορώντας τη για παρακολούθηση εργαζομένων και πελατών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τέως υπεύθυνος διαχείρισης κινδύνων στη γαλλική Ikea έστελνε σε ντετέκτιβ ονόματα «υπόπτων» για παρακολούθηση. Ο λογαριασμός για τις έρευνες ενδέχεται να έφτανε τα 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίμαχα email, η IKEA ανησυχούσε για εργαζόμενό της που ήταν αρχικά «υπόδειγμα» υπαλλήλου αλλά αργότερα έγινε ακτιβιστής του περιβάλλοντος και υπήρχε κίνδυνος να συμμετάσχει σε επιθέσεις «οικολογικής τρομοκρατίας».

Τα φυσικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως δέκα ετών για τις κατηγορίες της παράνομης συλλογής και προμήθειας προσωπικών δεδομένων.

IKEA: Η κίνηση – ματ που «πάγωσε» τον ανταγωνισμό

Την ίδια ώρα. νέα επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ σε logistics για τις ανάγκες του κλάδου αθλητικών ειδών ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο Όμιλος Fourlis, ο οποίος παράλληλα αναπτύσσει το δίκτυο των μικρών και μεσαίων καταστημάτων ΙΚΕΑ εντός του αστικού ιστού σε διάφορες πόλεις.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr σχετικά με τη νέα επένδυση o οικονομικός διευθυντής του ομίλου Fourlis, Γιώργος Αλεβίζος, από τη μία πλευρά η ανάπτυξη του δικτύου του ΙΚΕΑ και από την άλλη η άνοδος του e-commerce για τα Intersport καθώς και οι αποθηκευτικές ενδο-μετακινήσεις που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του δικτύου σε 4 χώρες, δημιουργούν πλέον νέες ανάγκες.

Έτσι το logistics center στο Σχηματάρι της Βοιωτίας που εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή ΙΚΕΑ και Intersport θα καλύπτει πλέον τις ανάγκες των καταστημάτων ΙΚΕΑ ενώ με την νέα επένδυση από το 2022 το Intersport θα εξυπηρετείται από το κέντρο που θα διαμορφωθεί στο ακίνητο του Ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Άλλωστε όπως δείχνουν και οι πωλήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας το ηλεκτρονικό κανάλι, σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο, φαίνεται ότι συνεχίζει «κρατάει» ένα μέρος των πελατών που μέχρι πρόσφατα έκανε αγορές σε φυσικά καταστήματα ακόμη και τις περιόδους που η αγορά λειτούργησε κανονικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ πανδημίας, το ποσοστό των ηλεκτρονικών καναλιών ΙΚΕΑ και Intersport ήταν περίπου 10% και 5% αντίστοιχα. Τις περιόδους των lockdown το ποσοστό για τα ΙΚΕΑ τριπλασιάστηκε ενώ για τα Intersport αυξήθηκε κατά 5-6 φορές. Όταν τα καταστήματα άνοιξαν τις 12 μέρες του Ιανουαρίου, το ΙΚΕΑ είχε ένα ποσοστό ηλεκτρονικών πωλήσεων 18% και το Ιntersport κοντά στο 9%. Ο Ιανουάριος γενικότερα ήταν πολύ καλός και για τα δύο δίκτυα καταστημάτων, ενώ και η μέθοδος click inside που εφαρμόστηκε για μία εβδομάδα στο δίκτυο των Intersport λειτούργησε θετικά.

Όσον αφορά τέλος τα καταστήματα ΙΚΕΑ, το πρώτο μικρού μεγέθους ΙΚΕΑ (2.000 τ.μ) άνοιξε στα τέλη του Ιανουαρίου στον Πειραιά ενώ αντίστοιχα καταστήματα αναμένεται δημιουργηθούν σε Πάτρα και Κρήτη. Στο πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη μεσαίου μεγέθους καταστημάτων, δηλαδή 5.000 – 12.000 τ.μ., με το πρώτο να έχει ανοίξει ήδη στη πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας το φθινόπωρο του 2020.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

ΙΚΕΑ: Τέλος οι κατάλογοι!

Τέλος, ο σουηδικός κολοσσός επίπλων IKEA αποφάσισε να σταματήσει την κυκλοφορία του καταλόγου του, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ετήσιες εκδόσεις, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία.

Η 70χρονη έκδοση της εταιρίας ΙΚΕΑ έφθασε στο αποκορύφωμά της το 2016 όταν διανεμήθηκαν πάνω από 200 εκατ. αντίτυπα σε νοικοκυριά και καταστήματα ΙΚΕΑ σε πάνω από 50 αγορές.

Η πρώτη έκδοση, η οποία παρουσίαζε την πολυθρόνα MK Wing Chair, είχε συνολικά 285.000 αντίτυπα και διανεμήθηκε στη νότια Σουηδία, ενώ για την τελευταία, της φετινής χρονιάς, κυκλοφόρησαν 40 εκατ. κατάλογοι.

Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια της ΙΚΕΑ να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο έμπνευση στο Διαδίκτυο ενώ πολλοί κάνουν τις αγορές τους μέσω Ίντερνετ. Το 12μηνο έως τα τέλη Αυγούστου, οι διαδικτυακές πωλήσεις της ΙΚΕΑ κατέγραψαν άλμα 45%.

«Ο αριθμός των αντιτύπων έχει μειωθεί, αλλά επίσης έχουμε δει ότι οι καταναλωτές συνηθίζουν να χρησιμοποιούν περισσότερο την ιστοσελίδα μας, τις εφαρμογές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κατάλογος έγινε όλο και λιγότερο σημαντικός», δήλωσε ο Κόνραντ Γκρους, γενικός διευθυντής στη Inter IKEA Systems, μονάδα του ομίλου Inter IKEA.

«Το ενδιαφέρον για τον κατάλογο έχει μειωθεί», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Γκρους, βετεράνος της IKEA που ανέλαβε τη νέα του θέση τον Ιούνιο, δήλωσε πως νιώθει συναισθηματικά φορτισμένος για την απόφαση αυτή καθώς ο κατάλογος υπήρξε σημαντικό κομμάτι της ΙΚΕΑ για τον ίδιο και άλλους υπαλλήλους, που ουσιαστικά μεγάλωσαν με την έκδοση αυτή.

«(Ο κατάλογος) υπήρξε τόσο σημαντικός για εμάς», δήλωσε.

Ο κατάλογος ήταν παραδοσιακά σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού της εταιρίας για το μάρκετινγκ, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν θα δαπανηθούν στο μάρκετινγκ μέσω Διαδικτύου και άλλων καναλιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΙΚΕΑ επεξεργάζεται μια μικρότερη έντυπη έκδοση, που θα επικεντρώνεται στο να προσφέρει ιδέες και έμπνευση για την επίπλωση των σπιτιών, και που θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα την επόμενη χρονιά.

Ο κατάλογος έχει προκαλέσει κατά καιρούς αντιπαραθέσεις, όπως όταν η ΙΚΕΑ το 2012 είχε αφαιρέσει τις γυναικείες μορφές από την έκδοση της Σαουδικής Αραβίας, εγείροντας ερωτήματα για τις πολιτικές του ομίλου αναφορικά με την ισότητα των φύλων.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το «EcoFlow Delta 3 του Φτωχού ή μήπως Killer»?! 3600W peak & 1024W/h… Power Station Allpowers P1800 με νέο design και τιμή-πρόκληση 470€!!!

Η Allpowers για χρόνια ήταν γνωστή για τους εξαιρετικά αποδοτικούς, αλλά αισθητικά «σκληροτράχηλους» σταθμούς ενέργειας. Με το ολοκαίνουργιο Allpowers P1800, η εταιρεία αλλάζει ριζικά...

Το Google Maps έγινε χειρότερο καθώς η Google βάζει AI και αφαιρεί χρήσιμα φίλτρα

Το Google Maps φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική αλλαγή, με την Google να ενσωματώνει όλο και περισσότερες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στην εφαρμογή....

Samsung Galaxy S27 Ultra: Αυτό είναι το ανανεωμένο design

Στις αρχές του 2027, η Samsung αναμένεται να κυκλοφορήσει τουλάχιστον δύο ανανεωμένα flagship smartphones της σειράς Galaxy S27.Τα νέα μοντέλα θα φέρουν τις εμπορικές...

Apple: Ετοιμάζει νέα wearable συσκευή χωρίς οθόνη

Η Apple αναπτύσσει μια συσκευή παρακολούθησης υγείας και φυσικής κατάστασης χωρίς οθόνη, παρόμοια με το περικάρπιο της Whoop. Η εταιρεία εξετάζει τη συγκεκριμένη κατηγορία εδώ...

iOS 27: 4 νέες λειτουργίες που γλιτώνουν χρόνο στο iPhone

Το iOS 27 κυκλοφορεί πλέον για όλους μετά από μήνες beta. Είναι δωρεάν αναβάθμιση για κάθε iPhone που υποστηρίζει το iOS 26. Φέτος η...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Το «EcoFlow Delta 3 του Φτωχού ή μήπως Killer»?! 3600W peak & 1024W/h… Power Station Allpowers P1800 με νέο design και τιμή-πρόκληση 470€!!!

Η Allpowers για χρόνια ήταν γνωστή για τους εξαιρετικά αποδοτικούς, αλλά αισθητικά «σκληροτράχηλους» σταθμούς ενέργειας. Με το ολοκαίνουργιο Allpowers P1800, η εταιρεία αλλάζει ριζικά...

Με Thunderbolt 5 κι ένα Mini PC “ΘΑ Πετάξεις” Desktop σου!!! Η νέα γενιά eGPU Aoostarv είναι εδώ. (βίντεο)

Πόσα χρόνια μας έλεγαν ότι για να δεις 250+ FPS θες ένα τέρας 20 κιλών να σου καίει 600 Watt; Τέρμα τα ψέματα. Αν νόμιζες ότι...

Charmast W1202: Στο 20άρικο! Το Power Bank που τα Έχει Όλα (… Μάλιστα Σχεδόν Τσάμπα!) και Giveaway

Ξέρω, ξέρω έχεις κουραστεί να ξεμένεις από μπαταρία στο κινητό σου στη μέση της ημέρας; Ψάχνεις μια λύση που να είναι και ισχυρή, και...

GhatGPT ΧΩΡΙΣ σύνδεση Στο Ιντερνέτ??? ΝΑΙ… Με Νευρωνική Επεξεργασία και 92 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο!!! Mini PC Ninkear L20 Στα 455€ Κομπλέ (Βίντεο)

Ninkear L20 — Η νέα εποχή των AI PCs Το Ninkear L20 ανήκει στη νέα γενιά Copilot+ PCs, εξοπλισμένο με τον Intel Core Ultra 5...

OnePlus Watch 4… Με πληρωμές NFC, Google Wallet, Gemini, Play store. Από Τιτάνιο!!! Το “ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ” Δικό μου Smartwatch Στα 219€ Κομπλέ (Video)

Διάβασε Προσεκτικά... Με Premium Σχεδιασμό από κράμα Τιτανίου για Αξεπέραστη Άνεση, με Κορυφαία Αρχιτεκτονική Διπλού Επεξεργαστή Snapdragon W5 & BES2800, με Αυτονομία που Αγγίζει τις...