15.6 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024

Ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής φέρνει η ΡΑΕ

Μετά την έκδοση των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων», από την 1η Ιουνίου η ΡΑΕ προχωρά στο επόμενο βήμα που είναι ο έλεγχος για την εφαρμογή των συγκεκριμένων κατευθύνσεων για λογαριασμούς ρεύματος με ενιαία μορφή καθώς και κατάταξη των τμολογίων με βάση τρείς διακριτές κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ολομέλεια της Αρχής αναμένεται, αφού κάνει και μία ακόμη κλειστή διαβούλευση με τους προμηθευτές ρεύματος, να λάβει τη σχετική απόφαση στις 5 Μαίου.

Οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν τις αλλαγές από την 1η Ιουνίου και η ΡΑΕ ως κίνητρο θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα τα ονόματα εκείνων που τις εφαρμόζουν, κάνοντας «θετική αναφορά» κατά τη μεθοδολογία που επιλέχτηκε από την Αρχή και στην περίπτωση των χρεών των προμηθευτών προς τους Διαχειριστές.

Σκοπός των αλλαγών είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις προμήθειας ρεύματος και ιδίως της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ως προς τη ρήτρα, πληροφορίες θέλουν τη ΡΑΕ να είναι σε θέση σε περίπου 15 ημέρες να έχει σε λειτουργία στο «MyRae» ειδική εφαρμογή στην οποία οι καταναλωτές δίνοντας τα στοιχεία του λογαριασμού ρεύματος και το όνομα της εταιρείας θα μπορούν να επαληθεύουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής με την οποία χρεώθηκαν τα τιμολόγια τους.

Η Αρχή προχωρά στις προαναφερόμενες παρεμβάσεις καθώς μόνο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου υποβάλλονταν 1.000 παράπονα την εβδομάδα. Αυτά αφορούν στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια και τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΡΑΕ, αυτές προβλέπουν τη διάκριση των τιμολογίων σε τρεις κατηγορίες με βάση τη διακύμανση τους:

1. Σταθερά τιμολόγια

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερά τιμολόγια. Δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Ο καταναλωτής που θα επιλέξει το συγκεκριμένο προϊόν θα γνωρίζει πως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν θα αυξομειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας.

2. «Τιμολόγια με όριο αυξομείωσης»

Αφορά στα προγράμματα με τιμολόγια που θα ενσωματώνουν ρήτρα αναπροσαρμογής. Ωστόσο οι πάροχοι σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει εκ των προτέρων να προσδιορίζουν το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας. Αν η διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει ανατιμήσεις πάνω από το προκαθορισμένο ύψος, τότε οι εταιρίες προμήθειας θα πρέπει να απορροφούν τη διαφορά και να μην τη μετακυλίουν στους καταναλωτές.

3. «Τιμολόγια χωρίς όριο αυξομείωσης»

Πρόκειται για τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι όποιες αυξήσεις και μειώσεις που θα προκύπτουν θα περνάνε στους πελάτες των παρόχων.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο