25.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Intel – Το 2021 παραδέχεται ότι θα κατασκευάζει μαζικά επεξεργαστές 7nm! Είμαστε δύο χρόνια πίσω από την AMD παραδέχεται….!

Η Intel εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να φέρει τους επεξεργαστές των 10 νανομέτρων στην αγορά, ενώ παραδέχτηκε επίσης ότι δεν θα δούμε τα τσιπ 7nm μέχρι το 2021.

Εν τω μεταξύ, ο ανταγωνιστής της AMD κυκλοφόρησε πρόσφατα 7nm επεξεργαστές (όπως τον AMD Ryzen 9 3900X).

Οι αποκαλύψεις προέρχονται από τον CEO της Intel, Bob Swan, που δήλωσε στο συνέδριο της Fortune’s Brainstorm Tech στο Άσπεν, Κολοράντο, ότι ο στόχος της Intel είναι η βελτίωση της πυκνότητας των τρανζίστορ κατά 2.7 στα τσιπ των 10nm σε σχέση με τα τρέχοντα 14nm chips, δείχνοντας ότι ήταν πολύ φιλόδοξος.

“Σε μια εποχή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο, θέτουμε πιο επιθετικό στόχο, από το οποίο θα ήταν πιο εύκολο”, δήλωσε ο Σουάν.

Εξαιτίας αυτού, η Intel ήταν αργή στο να φύγει από τα 14nm. Αυτό οδήγησε πολλούς ανθρώπους να προτείνουν ότι – τουλάχιστον για την Intel – ο νόμος του Moore είναι νεκρός.

Ο Moore είναι μικρότερος

Ο νόμος του Moore, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον συνιδρυτή της Intel και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Gordon Moore, δηλώνει ότι η πυκνότητα των τρανζίστορ σε τσιπ υπολογιστών διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Αποτελεί βασική αρχή της στρατηγικής επεξεργαστών της Intel και πολλοί άνθρωποι την αποδέχονται ακόμα και με το γρήγορο ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουμε δει στο παρελθόν.

Λόγω των καθυστερήσεων της Intel στα 10nm, έχει μείνει πίσω από αυτό το πρόγραμμα. Ωστόσο, με τα 10nm να είναι εκτός προγράμματος για αυτό το έτος και τα 7nm να είναι για μετά από το 2021, η Intel ελπίζει ότι μπορεί να καλύψει τη διαφορά με το νόμο του Moore.

Ο Swan παραδέχεται ότι η κλιμάκωση 2,7x για τα 10nm ήταν υπερβολικά φιλόδοξη και πολύ περίπλοκη. Εξηγεί επίσης πώς η Intel έκανε λάθος όταν “έδωσε προτεραιότητα στην απόδοση σε μια εποχή που η προβλεψιμότητα ήταν πραγματικά σημαντική”.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Swan, “Η πρόσφατη ιστορία μας έμαθε και θα φέρουμε τα 10nm φέτος. Όσο για τα 7nm θα είναι έτοιμα σε δύο χρόνια και θα είναι με 2.0X κλιμάκωση, ώστε να επανέλθουμε πίσω στην ιστορική καμπύλη του νόμου Moore. ”

Έτσι, φαίνεται ότι μάλλον θα δούμε τελικά 10nm επεξεργαστές από την Intel φέτος, ενώ για τα 7nm θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2021 τουλάχιστον. Βέβαια σε δύο χρόνια ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, ειδικότερα όταν η AMD αλλά και η Qualcomm έχουν 7nm chips έξω αυτή τη στιγμή. Άραγε σε δύο χρόνια που λέει η Intel ότι θα μας δώσει 7nm επεξεργαστές, οι αντίπαλοί της, που θα είναι!? Εμείς πάντως ελπίζω να είμαστε εδώ και να σας πούμε!

[signoff]

 

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο